Sharon van der Vlies

Medewerker communicatie

"Ik ben via een wat aparte weg bij de Raad komen werken. Tijdens mijn mbo-opleiding grafische vormgeving – ik deed vooral lifestyle, media en mode – heb ik stage gelopen bij een bedrijf in sieraden. Daar combineerde ik design met marketing. Vooral die afwisseling was leuk.

Toch wist ik niet of ik daarmee wilde doorgaan. Toen ik een keer vacaturesites bezocht, kwam ik terecht bij de Starterspool Communicatie van het Rijk. Daar heb ik me ingeschreven en later werd ik gebeld dat ze een leuke plek voor mij hadden, bij de afdeling Communicatie van de Raad van State. Ik heb ook wel interesse in het recht, dus dat kwam goed uit. Ik werk hier sinds september 2023.

We krijgen hier vaak bijzondere telefoontjes.

Mijn werkdagen zijn steeds anders. De ene keer is het meer publieksvoorlichting, zoals het inplannen van studenten die een rondleiding krijgen. De andere keer gaat het over uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak die ik met collega’s anonimiseer en vervolgens op de website publiceer. Voor het jaarverslag van de ondernemingsraad heb infographics gemaakt, daarvoor kwam mijn opleiding goed van pas. Ook ontwerp ik posters en denk ik mee over de huisstijl van de Raad van de State. Het is leuk om ontwerpen te combineren met communicatie.

Ik krijg hier bij publieksvoorlichting soms heel bijzondere telefoontjes. Mensen verwikkeld in een burenruzie, of die iets willen bouwen maar er staat een boom in de weg. Die hopen dan dat wij hen snel kunnen helpen. Als ik dan vertel dat daar procedures voor zijn, dan weten ze dat niet altijd te waarderen. Laatst had ik een asielzoeker aan de lijn en dat was best wel heftig. Ik denk dat lang niet bij iedereen bekend is wat de Raad van State precies doet. Daar werken we met ons communicatieteam hard aan, bijvoorbeeld met berichten op social media en informatie op de website.

Ik ben hier nog lang niet uitgeleerd. Over enkele maanden begin ik met een cursus communicatie, die duurt acht maanden. Ik wil graag meelopen met ervaren communicatieadviseurs, om te kijken welke projecten zij doen en hoe ze dat aanpakken. Deze baan via de Starterspool duurt in principe twee jaar. Mocht het van beide kanten goed bevallen en als er ruimte is, dan zou ik zeker willen blijven."