Adviezen en uitspraken uitgelicht

Tweede Kamer maakte Spreidingswet uiteindelijk minder complex

De Afdeling advisering had stevige bezwaren bij het wetsvoorstel Spreidingswet. De regering legde dit advies naast zich neer, maar de Tweede Kamer maakte het wetsvoorstel uiteindelijk minder complex.

Meer lezen...

Hogere verkeersboetes ondanks kritisch advies

Een onderwerp dat eind 2023 de nodige reacties opriep, was de verhoging van de verkeersboetes met 10 procent. Er was veel kritiek, ook de Afdeling advisering kwam in november 2023 met bezwaren. Toch is de verhoging inmiddels ingevoerd.

Meer lezen...

Minister trekt experimentenwet bijstand in het stemhokje in

Om te bevorderen dat mensen met een verstandelijke beperking gaan stemmen, kwam de regering met de Tijdelijke experimentenwet bijstand in het stemhokje. De Afdeling advisering kon zich in grote lijnen vinden met de doelstelling van de wet, maar plaatste wel enkele kanttekeningen bij de uitvoering ervan. Zover liet de regering het niet komen...

Meer lezen...

Asielzoekers mogen voortaan hele jaar werken

De uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van eind november 2023 over de zogenoemde 24-weken-eis, maakte nogal wat los. De media pikten het nieuws dat asielzoekers jaarlijks meer mogen werken dan tot dan toe, gretig op. Nu de Afdeling bestuursrechtspraak deze bepaling onverbindend heeft verklaard, wordt deze niet meer toegepast en wordt bestaande regelgeving aangepast.

Meer lezen...

Uitspraak lost langdurig geschil niet op, vrijblijvend advies van Afdeling bestuursrechtspraak maakt wel een begin

Hoe het juridisch zit met het slepend conflict over een bestemmingsplan in Hengelo is met de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van 9 augustus 2023 wel duidelijk. Maar het geschil wordt er niet mee opgelost. Daarom geeft de hoogste bestuursrechter een vrijblijvend advies, dat door betrokkenen wordt omarmd.

Meer lezen...

Burgemeester mocht woning na vondst explosieven niet sluiten

Na de vondst van explosieven in een kelderbox sluit de burgemeester van Amsterdam het bijbehorende appartement. De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelde dat de burgemeester hiertoe niet bevoegd was.

Meer lezen...