Marisha Weezepoel

Documentair informatiespecialist bij de directie Advisering

"Tijdens mijn mbo-opleiding administratief-juridisch medewerker liep ik al stage bij de Raad van State. Ook deed ik hier vakantiewerk op de administratie. Na mijn opleiding bestuurskunde/overheidsmanagement, twaalf jaar geleden, ging ik hier echt werken, eerst twee jaar als medewerker administratie bij de directie Bestuursrechtspraak, sinds tien jaar bij de directie Advisering, waarvan drie jaar als documentair informatiespecialist. Een van mijn werkzaamheden is het online publiceren van adviezen van de Afdeling advisering. Die worden elke woensdag vastgesteld, ik zorg ervoor dat die de maandag daarna om 10.00 uur op de website staan. Soms zijn dat er vier per week, soms tien – op jaarbasis gaat het om zo’n vierhonderd adviezen. In juni vorig jaar heb ik met een collega in één klap 125 oudere adviezen gepubliceerd. De Wet open overheid bepaalt dat we de nieuwe adviezen zelf openbaar maken. Voordat deze wet in werking trad maakten eerst de departementen de adviezen openbaar en wij volgden daarna. Nu zijn wij in charge.

Wij zijn de ogen en oren van de Raad van State.

We verwerken niet alleen interne documenten, maar ook externe. Wij proberen bij te houden welke rapporten er verschijnen. Je moet de politieke omgeving en gevoeligheden kennen om te weten wat er speelt en wat belangrijk is voor de Raad. We houden websites in de gaten en volgen het dagelijkse nieuws. Komt er een nieuw klimaatrapport uit? Wij attenderen de staatsraden en de adviseurs daarop. We zijn wat dat betreft de ogen en oren van de Raad.

Tot slot ben ik druk met Raadsaam, ons nieuwe zaaksysteem. We begonnen met het invoeren van adviezen over algemene maatregelen van bestuur, in 2022 zijn daar ook adviezen over wetten bijgekomen. Alle documenten die leiden tot een advies zitten in het systeem: de adviesaanvraag van het departement, het conceptadvies, onderliggende stukken, het nader rapport van de regering, het definitieve advies. Alle collega’s kunnen in dit systeem werken, wat leidt tot minder mailen en minder printen. Binnenkort gaat de Raad ook uitspraken in Raadsaam zetten, en daarbij horen ook alle onderliggende stukken. Dat is complexer dan het invoeren van adviezen, die zijn wat overzichtelijker.

Ik zit voor mijn werk veel voor het beeldscherm. Om te voorkomen dat ik vierkante ogen krijg, geeft mijn telefoon steeds met een piepje aan dat ik moet opstaan, even bewegen of even uit het raam moet turen."