Ilona van Brandwijk

P&O-adviseur bij de directie Bedrijfsondersteuning

"We hebben afscheid genomen van de afdeling Personeelszaken, nu zijn we een volwaardige afdeling Personeel & Organisatie. Er wordt steeds meer van ons gevraagd. We doen nog steeds ons reguliere werk: van werving en selectie tot pensioen en alles wat daar tussenin zit. Steeds vaker buigen we ons over organisatievraagstukken. Neem de toenemende digitalisering: welke verandering brengt die mee voor de interne bedrijfsvoering? Of neem de informatievoorziening, die in enkele jaren volledig in de organisatie is geïntegreerd.

Een van de nieuwe speerpunten van P&O is het opleidingsbeleid. In 2022 hebben we daarover een ‘visie op leren en ontwikkelen’ opgesteld. Uitgangspunt is dat leren en ontwikkelen nooit ophouden, niet voor een jonge, startende jurist en niet voor iemand met twintig jaar ervaring. Leidinggevenden blijven in personeelsgesprekken en werkoverleggen daar aandacht op vestigen. We hebben nu ook een opleidingsadviseur in dienst en er is een opleidingsbudget per directie. Verder zijn we aangesloten bij het online platform GoodHabitz. Elke medewerker kan via die weg masterclasses en cursussen volgen. Dat is heel breed, van bedrijfshulpverlening tot effectief communiceren. Voor juristen van Bestuursrechtspraak is er de 'Meetlat', een cursus- en trainingsprogramma dat speciaal voor hen is ontwikkeld. Die cursussen gaan over vaardigheden, bijvoorbeeld over uitspraken schrijven, of ze zijn juridisch-inhoudelijk, zoals verdiepingscursussen over het vreemdelingen- of het omgevingsrecht.

Een baan bij de Raad van State staat goed op je cv.

Heel belangrijk blijft het aantrekken van nieuwe mensen. Samen met de afdeling Communicatie hebben we een nieuwe arbeidsmarktcampagne ontwikkeld. Die is in maart 2023 'live' gegaan. We hebben doorlopend vacatures voor juristen, maar ondervinden concurrentie van andere werkgevers. Wij gaan regelmatig met ons wervingsteam, dat bestaat uit jonge juristen, naar bedrijvendagen van universiteiten. Daar geven we inhoudelijke workshops, presentaties over de Raad, de arbeidsvoorwaarden en de cultuur. Sommigen denken eerst nog dat de Raad stoffig is, maar onze jonge juristen vertellen dan hoe leuk en uitdagend het werk hier is. Dat we investeren in opleidingen, dat er allerlei activiteiten zijn, en dat we een heel actieve personeelsvereniging hebben. En dat werken bij de Raad van State goed op je cv staat. Hier wordt hard gewerkt, maar er is geen overwerkcultuur. Werken in deeltijd is ook mogelijk, zodat je nog tijd hebt voor passies buiten je baan. Ik merk dat dit alles aanslaat."