Chantal Tolhuisen

Senior communicatieadviseur

“Het afgelopen jaar was niet bepaald business as usual. Mijn team verzorgt de interne communicatie. In 2021 ging het uiteraard veel over corona. Zo’n beetje iedereen ging thuiswerken. We willen dat collega’s ‘aangesloten’ blijven en niet wegkwijnen op hun zolderkamer. Via intranet en ons personeelsblad creëerden we onderling contact. Tegelijk dachten we na over hoe we postcorona willen werken. We hebben uitgangspunten voor hybride werken in de steigers gezet. De goede elementen van thuiswerken willen we omarmen, zoals een prettige werk-privébalans. Reistijden vielen weg, ook fijn. Er is onder de medewerkers een enquête gehouden, we hebben gekeken hoe ze in andere sectoren hybride werken en wat dat voor ons zou kunnen betekenen. Denk aan inrichting van de werkplekken, apparatuur en vergaderzalen."

We communiceerden veel over hybride werken.

"Het grootste vraagstuk is hoe we de onderlinge binding en de binding met de organisatie behouden bij hybride werken. Er zijn uitgangspunten opgesteld om die verbinding te waarborgen maar ook de nodige flexibiliteit te behouden. Dit jaar wordt in een pilot de verhouding beproefd tussen ‘werken bij de Raad en thuis’."

"Een groot project in 2021 was de verhuizing van de vergaderzaal van de Afdeling advisering. Die vergadert sinds jaar en dag elke woensdagmiddag op Binnenhof 1, maar dat wordt nu gerenoveerd. Daarom hebben we Huis Huguetan betrokken, een stadspaleis aan het Lange Voorhout. De Tuinzaal daar is de nieuwe, tijdelijke vergaderzaal. Maar daar konden de staatsraden niet op anderhalve meter vergaderen. Daarom deden ze dat in 2021 in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk. Door corona was er geen afscheidsfeest van het Binnenhof en geen housewarming op de tijdelijke locatie. Via ons personeelsblad blijven we over de rijke geschiedenis van het Binnenhof en Huis Huguetan vertellen.

Ook ik deed mijn werk veelal vanuit huis. Met twee gezellige dochters van 12 en 15 ging dat eigenlijk ongestoord. Achteraf gezien heeft corona toch het nodige gebracht. Onze ICT heeft grote stappen gezet, thuiswerken was goed voor de productiviteit. We moeten alleen oppassen dat collega’s ’s avonds niet te lang doorwerken. We hebben daarom ook vaak arbo-tips gecommuniceerd: je mag tussendoor best de was ophangen, dan neem je gelijk even pauze van je werk.”