Bestuursrechtspraak
De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste, algemene bestuursrechter in Nederland. Zij doet uitspraken over geschillen tussen burgers en de overheid, maar ook over geschillen tussen overheden onderling.
Beroep
Als u het niet eens bent met een beslissing van een gemeente, een provincie, een waterschap of de Rijksoverheid kunt u in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Het gaat dan bijvoorbeeld om geschillen op het gebied van milieu of de ruimtelijke ordening.
Hoger beroep
In een geschil over andere beslissingen (zoals omgevingsvergunningen, subsidies, asiel- en verblijfsvergunningen) moet u eerst in beroep bij rechtbank. Na een uitspraak van de rechtbank kunt u of het bestuursorgaan nog in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak.
Werkwijze
De Afdeling bestuursrechtspraak bestaat uit de Omgevingskamer, de Algemene kamer en de Vreemdelingenkamer. Wat is de werkwijze van de Afdeling bestuursrechtspraak? Hoe verloopt een (hoger)beroepsprocedure? Lees de onderwerpen in het blok op deze pagina.
Lees meer over:
Regelingen
De Raad van State heeft meerdere regelingen. Voor de Afdeling bestuursrechtspraak zijn dat bijvoorbeeld de procesregelingen, de regeling toedeling van zaken en een regeling over de verwerking van persoonsgegevens.
Mediation
Soms kan een bestuursrechtelijk geschil beter worden opgelost door een mediator in te schakelen. U probeert dan om met behulp van een onafhankelijk persoon te komen tot een oplossing van uw geschil met de overheid.
10 jaar conclusie en grote kamer
In 2023 is het tien jaar geleden dat de hoogste bestuursrechtcolleges de wettelijke mogelijkheid kregen om in (hoger) beroepszaken een conclusie te vragen aan een ‘advocaat-generaal’ en om een zaak te verwijzen naar een zogenoemde grote kamer van vijf rechters.