Nieuws
Zoeken in de index

De bestuursrechter kan vaker beslissen om iemand een schadevergoeding toe te kennen als een bestuursorgaan zijn of haar persoonsgegevens heeft verwerkt in strijd met privacyregels. Hij of zij hoeft daarvoor dus niet altijd naar de burgerlijke rechter. Wel sluit de bestuursrechter in zo’n geval aan bij de regels van het Burgerlijk Wetboek en de rechtspraak van de Hoge Raad. Dat blijkt uit vier uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van vandaag (1 april 2020).

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 14 november 2019 advies uitgebracht over het wetsvoorstel tot wijziging van de Postwet 2009. Het wetsvoorstel is op 30 maart 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het wetsvoorstel ‘herstel voorzieningen Sint Eustatius’. Het wetvoorstel is op 30 maart 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.

De Afdeling bestuursrechtspraak en de Afdeling advisering van de Raad van State werken op dit moment zoveel als mogelijk door. Het gebouw is echter voor het publiek gesloten en er zijn geen rechtszittingen van de Afdeling bestuursrechtspraak. Voorlopig tot en met maandag 6 april 2020. Over de gevolgen daarvan heeft de Raad van State eerder al een bericht uitgebracht.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 12 februari 2020 advies uitgebracht over een wijziging van de Telecommunicatiewet in verband met de invoering van een opt-in-systeem voor ongevraagde telemarketing. Het wetsvoorstel is op 26 maart 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.

De oplettende lezer heeft het ongetwijfeld al gezien. Onder de uitspraken die de Afdeling bestuursrechtspraak in deze periode openbaar maakt, staat dat de voorzitter en de griffier “verhinderd zijn de uitspraak te ondertekenen“. Wat betekent dit? Wordt de uitspraak openbaar gemaakt zonder dat de voorzitter de tekst heeft gezien en zijn akkoord heeft gegeven? Nee, natuurlijk niet.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het wetsvoorstel dat de Grondwet wijzigt in verband met de herijking van de grondwetsherzieningsprocedure. Het wetsvoorstel is op 23 maart 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het wetsvoorstel dat de Grondwet wijzigt in verband met een kiescollege voor kiezers buiten Nederland. Het wetsvoorstel is op 23 maart 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.

De Afdeling bestuursrechtspraak en de Afdeling advisering van de Raad van State werken op dit moment zoveel als mogelijk door. Het gebouw is echter voor het publiek gesloten en er zijn geen rechtszittingen van de Afdeling bestuursrechtspraak. Voorlopig tot en met maandag 6 april 2020. Het is niet uitgesloten dat deze periode wordt verlengd en er dus na 6 april nog geen zittingen kunnen worden gehouden. In verband met de uitbraak van het coronavirus vinden er sinds dinsdag 17 maart 2020 al geen zittingen meer plaats van de Afdeling bestuursrechtspraak. Een uitzondering kan worden gemaakt voor zeer urgente zaken. De Afdeling bestuursrechtspraak maakt in deze periode wel uitspraken openbaar en publiceert deze op zijn website en op rechtspraak.nl.

In verband met de uitbraak van het coronavirus vinden er van dinsdag 17 maart 2020 tot en met in ieder geval maandag 6 april 2020 geen zittingen plaats van de Afdeling bestuursrechtspraak, met uitzondering van zeer urgente zaken. Maandag 16 maart 2020 is voorlopig dus de laatste reguliere zittingsdag.
Persvoorlichters
Ben je journalist en heb je een vraag? Onze persvoorlichters staan je graag te woord.