Uitspraken
De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste algemene bestuursrechter van het land. In dit onderdeel vindt u alle uitspraken die de Raad van State op zijn website publiceert. Meer informatie over de rechterlijke taak van de Afdeling bestuursrechtspraak vindt u in de rubriek Ons werk.
Toon overzicht van de actuele uitspraken:
Bij besluit van 2 februari 2023 heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de vreemdeling een vrijheidsontnemende maatregel opgelegd.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1805
- Datum uitspraak
- 10 mei 2023
- Voorlopige voorziening / hoofdzaak
- Vreemdelingenkamer - Overige
Bij besluit van 21 januari 2022 heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid opnieuw een aanvraag van de vreemdeling om hem een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd te verlenen, afgewezen.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1807
- Datum uitspraak
- 10 mei 2023
- Voorlopige voorziening
- Asiel
Bij besluit van 20 februari 2023 heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een aanvraag van de vreemdeling om haar een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd te verlenen, niet in behandeling genomen.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1853
- Datum uitspraak
- 10 mei 2023
- Voorlopige voorziening
- Asiel
Bij besluit van 30 januari 2023 heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een aanvraag van de vreemdeling om hem een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd te verlenen, afgewezen.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1880
- Datum uitspraak
- 10 mei 2023
- Voorlopige voorziening
- Asiel
Bij tussenuitspraak van 11 november 2020, ECLI:NL:RVS:2020:2692, heeft de Afdeling het college van burgemeester en wethouders van Renkum opgedragen om binnen zes weken na de verzending van deze tussenuitspraak met inachtneming van hetgeen daarin is overwogen het gebrek in het besluit van 20 december 2018 te herstellen door een nieuw besluit te nemen. [appellant] heeft het college verzocht om intrekking van de leegstandvergunning, omdat de leegstandvergunning nadelige gevolgen heeft voor de status van zijn tijdelijke huurcontract. Het college stelde zich op het standpunt dat de geldigheid van de vergunning op 1 maart 2018 van rechtswege was verstreken omdat toen de geldigheidsduur verliep. Daarom heeft het college het verzoek van [appellant] niet inhoudelijk behandeld, maar niet-ontvankelijk verklaard. Bij het besluit op bezwaar heeft het college het bezwaar van [appellant] niet-ontvankelijk verklaard omdat hij geen belanghebbende is bij het verzoek.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1835
- Datum uitspraak
- 10 mei 2023
- Hoger beroep
- Hoger Beroep - Overige
Bij het besluit van 11 maart 2020 heeft de raad van de gemeente Weert het bestemmingsplan "Woongebieden 2019" vastgesteld. Het plan voorziet in een actuele juridisch-planologische regeling voor een aantal woongebieden in de gemeente Weert. Het plan heeft over het algemeen een conserverend karakter en dient ter vervanging van een aantal bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen. Daarnaast voorziet het voorliggende plan op een aantal locaties in nieuwe ontwikkelingen. [appellant sub 1] en anderen richten zich tegen het plandeel voor het perceel de IJzerenmanweg 15. Zij kunnen zich er niet mee verenigen dat aan dit perceel gedeeltelijk de functieaanduiding "horeca van categorie 1" wordt toegekend, waarmee bij openluchttheater "De Lichtenberg" een horecavoorziening wordt mogelijk gemaakt. Zij vrezen dat als gevolg hiervan hun woon- en leefklimaat op onevenredige wijze zal worden aangetast.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1838
- Datum uitspraak
- 10 mei 2023
- Eerste aanleg - meervoudig
- RO - Limburg
Bij besluit van 20 november 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van Loon op Zand Oostappen, onder verbeurte van een dwangsom, gelast om uiterlijk 29 november 2018 het gebruik van de recreatieverblijven op het voor het huisvesten van arbeidsmigranten bestemde gedeelte van het vakantiepark Droomgaard aan de Van Haestrechtstraat 24-26 in Kaatsheuvel terug te brengen tot 200 recreatieverblijven en dus het gebruik van meer dan 200 recreatieverblijven voor deze huisvesting te staken en gestaakt te houden. Oostappen was tot 1 oktober 2019 eigenaar van het vakantiepark. Het park bestond uit een recreatief gedeelte en een migrantengedeelte. Op 23 oktober 2018 heeft de politie een controle op het vakantiepark uitgevoerd. Vervolgens hebben toezichthouders van de gemeente in samenwerking met de politie op 29 oktober 2018 een controle uitgevoerd op het park. In het controleverslag is vermeld dat het volgende is geconstateerd: 1) Het recreatieve gedeelte wordt grotendeels gebruikt voor het huisvesten van arbeidsmigranten. 2) De ‘bedrijfswoning’ van het park aan de Van Haestrechtstraat 22/24 is in gebruik voor het huisvesten van arbeidsmigranten.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1846
- Datum uitspraak
- 10 mei 2023
- Hoger beroep
- Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
Bij besluit van 14 juli 2020 heeft het college van burgemeester en wethouders van Bernheze het wijzigingsplan "Dijkstraat ong. en Donzel ong. Nistelrode" vastgesteld. Het gebied van het wijzigingsplan is gelegen aan de Dijkstraat en de Donzel, ten westen van de kern Nistelrode. In het plangebied staat op het perceel [locatie 1] een vrijstaande, voormalig agrarische bedrijfswoning. De gronden daaromheen zijn in gebruik als grasland. Het voorliggende wijzigingsplan voorziet in een aanpassing van de begrenzing van de woonbestemming en van de tuinbestemming. Aan het westelijke, grotere, bouwvlak zijn in het wijzigingsplan de bouwaanduidingen "vrijstaand" en "twee-aaneen" en de maatvoering "maximum aantal wooneenheden: 2" toegekend. Het oostelijke bouwvlak heeft de bouwaanduiding "vrijstaand" en de maatvoering "maximum aantal wooneenheden: 1" gekregen. [appellant] woont aan de [locatie 2] op een afstand van ongeveer 30 m ten noorden van het plangebied. Hij kan zich niet met het plan verenigen omdat volgens hem onder meer geen sprake is van een goede ruimtelijke ordening en omdat de planregels onzorgvuldig zijn geformuleerd.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1840
- Datum uitspraak
- 10 mei 2023
- Eerste aanleg - meervoudig
- RO - Noord-Brabant
Bij besluit van 24 september 2019 heeft het bestuur van de raad voor rechtsbijstand de eerder voor de toevoeging 1ID9826 vastgestelde vergoeding aan [appellant] van € 924,45 ingetrokken en het uitgekeerde bedrag verrekend met zijn rekening-courant. [appellant] is advocaat en neemt als rechtsbijstandverlener deel aan het High Trust-programma van de raad. Uitgangspunt van dit programma is dat een rechtsbijstandsverlener op basis van vertrouwen een toevoegingsaanvraag indient en de raad deze toevoeging zonder voorafgaande inhoudelijke beoordeling verstrekt. Er wordt vanuit gegaan dat de rechtsbijstandverlener voorafgaand aan het indienen van een toevoegingsaanvraag zelf heeft beoordeeld of een zaak toevoegingswaardig is. Achteraf worden afgegeven toevoegingen en vastgestelde vergoedingen steekproefsgewijs door de raad gecontroleerd.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1847
- Datum uitspraak
- 10 mei 2023
- Hoger beroep
- Rechtsbijstand
Bij besluit van 14 december 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van Landgraaf een verzoek van [appellant] om handhavend op te treden tegen verschillende bouwwerken op het perceel aan de [locatie 1] in Landgraaf, afgewezen. [appellant] woont op het adres [locatie 2] in Landgraaf. Bij besluit van 14 november 2017 heeft het college aan [partij], de buurman van [appellant], een omgevingsvergunning verleend om op het perceel aan de [locatie 1] een aanbouw op de begane grond, een uitbreiding van de kelder en de verplaatsing en uitbreiding van de garage mogelijk te maken. Met de uitspraak van de Afdeling van 25 maart 2020, ECLI:NL:RVS:2020:843, is de omgevingsvergunning onherroepelijk geworden. Op 19 november 2018 heeft [appellant] verzocht om handhavend op te treden. Volgens hem is de feitelijk gerealiseerde uitbouw groter dan met de verleende omgevingsvergunning is toegestaan.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1810
- Datum uitspraak
- 10 mei 2023
- Hoger beroep
- Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom