Nieuws
Zoeken in de index

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over de Wet vaststellingsprocedure staatloosheid. Het wetsvoorstel is op 18 december 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag (23 december 2020) in twee vreemdelingenzaken een zogenoemde prejudiciële vraag gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg. Zij wil van het Hof weten of Europese regels de rechtbank verplichten om uit zichzelf te toetsen of aan alle voorwaarden voor vreemdelingenbewaring is voldaan, ook als de vreemdeling deze voorwaarden zelf niet aan de orde heeft gesteld.

Op 17 december jl. heeft de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag haar eindverslag aangeboden. In dat verslag staat forse kritiek op de hoogste bestuursrechter.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op verzoek van de Eerste Kamer een voorlichting gegeven over de kwaliteit van de rechtsbescherming van de burger. De Eerste Kamer vroeg op welke wijze het lerend vermogen van wetgever en bestuur door terugkoppeling vanuit de rechtspraak kan worden bevorderd door middel van een dialoog tussen de drie staatsmachten – wetgever, bestuur en rechter – met als doel de kwaliteit van de rechtsbescherming van de burger te versterken. De Eerste Kamer heeft de voorlichting op 17 december 2020 openbaar gemaakt.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het ontwerpbesluit dat het Besluit proceskosten bestuursrecht wijzigt in verband met een verhoging van de proceskostenvergoeding. Het advies is op 16 december 2020 openbaar gemaakt.

Door de uitbraak van het coronavirus was het voor de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tijdelijk onmogelijk om besluiten te nemen over asielaanvragen. Zij kon vreemdelingen onmogelijk fysiek horen over hun asielverzoeken, terwijl dat in asielprocedures essentieel is. Er was daarom sprake van ‘overmacht’. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (16 december 2020). Door die overmachtssituatie wordt de termijn van het nemen van een besluit automatisch opgeschort. Dit geldt ook als de staatssecretaris bij het ontstaan van overmacht al te laat was en daarom dwangsommen wegens niet tijdig beslissen zou moeten betalen.

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zal bij een vreemdeling van wie vaststaat dat die zeer ernstige misdrijven heeft gepleegd, altijd moeten beoordelen of die vreemdeling nog steeds een actuele, werkelijke en voldoende ernstige bedreiging voor de openbare orde vormt. Het is wel aan de vreemdeling om aan te tonen dat hij zijn leven sindsdien heeft gebeterd. Dit staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (16 december 2020).

Nederland is van dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in lockdown. Het kabinet heeft strengere maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen hebben geen directe gevolgen voor de geplande rechtszittingen van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Rechtspraak is een essentieel onderdeel van onze democratische rechtsstaat, waarin de Raad van State een vitale rol vervult.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het ontwerpbesluit dat het Vuurwerkbesluit wijzigt in verband met een tijdelijk vuurwerkverbod vanwege COVID-19. Het ontwerpbesluit is op 14 december 2020 openbaar gemaakt.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. De wet is op 11 december 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.
Persvoorlichters
Ben je journalist en heb je een vraag? Onze persvoorlichters staan je graag te woord.