Samenvatting van advies over tijdelijk vuurwerkverbod vanwege COVID-19

Gepubliceerd op 14 december 2020

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het ontwerpbesluit dat het Vuurwerkbesluit wijzigt in verband met een tijdelijk vuurwerkverbod vanwege COVID-19. Het ontwerpbesluit is op 14 december 2020 openbaar gemaakt.

Inhoud van het ontwerpbesluit

Het ontwerpbesluit regelt het tijdelijk verbieden van de verkoop, het bezit, het vervoer en het afsteken van consumentenvuurwerk voor de jaarwisseling 2020-2021 in verband met COVID-19.

Tegemoetkomingsregeling

In de toelichting wordt opgemerkt dat het kabinet met een tegemoetkoming komt voor de kosten van de sector die voortvloeien uit dit verbod. Het gaat dan bijvoorbeeld om de extra kosten van opslag en transport. Maar het is niet duidelijk hoe en binnen welke termijn die tegemoetkomingsregeling zal worden uitgewerkt. De Afdeling advisering acht het noodzakelijk dat daar in de toelichting alsnog op in wordt gegaan.

Gevolgen voor opslag

Het is aannemelijk dat door het verbod op de verkoop van vuurwerk een grote voorraad  consumentenvuurwerk zal moeten worden opgeslagen. Die opslag moet voldoen aan de regels van het Vuurwerkbesluit. In de toelichting wordt de verwachting uitgesproken dat in Nederland en Duitsland voldoende opslagruimte beschikbaar is. Maar die verwachting wordt niet nader toegelicht, terwijl dat vuurwerk veilig zal moeten worden opgeslagen en er zekerheid moet zijn dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Het advies is daarom om inzicht te geven in hoeveel vuurwerk naar verwachting moet worden opgeslagen in relatie tot de totale beschikbare opslagcapaciteit. Daarnaast zou inzichtelijk gemaakt moeten worden hoe zal worden omgegaan met vuurwerk dat niet volgens de daarvoor geldende regels kan worden opgeslagen.


Lees hier de volledige tekst van het advies van de Afdeling en het nader rapport van de minister van Justitie en Veiligheid.