Nieuws
Zoeken in de index

De algemene veiligheidssituatie in Venezuela is zorgelijk, maar niet zodanig dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid iedere Venezolaan asiel zou moeten verlenen die daar om vraagt. Ook hoeft hij niet alle politieke opposanten bescherming te bieden. Dat oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in twee uitspraken van vandaag (22 maart 2023).

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 15 maart 2023 het advies vastgesteld over het wetsvoorstel vermogensbelasting 2024. Het advies is op 20 maart 2023 openbaar gemaakt en gepubliceerd op de website van de Raad van State.

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een verwijzingsuitspraak van vandaag (15 maart 2023) zogenoemde prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg. Zij wil van het Europees Hof weten of het Nederlandse inburgeringsstelsel voldoet aan de Europese Kwalificatierichtlijn. Deze richtlijn verplicht EU-lidstaten om asielstatushouders toegang te bieden tot integratieprogramma’s.

Vorige week donderdag en vrijdag verwelkomde vice-president Didier-Roland Tabuteau van de Franse Raad van State een delegatie van de Nederlandse Raad van State onder leiding van vice-president Thom de Graaf en voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak Bart Jan van Ettekoven voor een tweedaags seminar. Net als in Nederland is in Frankrijk de Raad van State de laatste wetgevingsadviseur en de hoogste bestuursrechter.

De Afdeling bestuursrechtspraak houdt op dinsdag 18 april om 10.00 uur een tweede zitting in een rechtszaak in het kader van de Wet natuurbescherming over de eventuele aanwezigheid van vleermuizen in spouwmuren. De Afdeling bestuursrechtspraak maakte in deze zaak eerder dit jaar gebruik van het instrument van de ‘amicus curiae’, zogenoemde externe ‘meedenkers’.

Op 9 maart 2023 hebben de vier hoogste bestuursrechters het jaaroverzicht van de Commissie rechtseenheid bestuursrecht over 2022 gepubliceerd. De commissie biedt met het jaaroverzicht inzicht in haar werkwijze en licht hierin haar werkzaamheden van het afgelopen jaar toe.

De Raad van State besteedt aandacht aan de eerste tien vrouwelijke staatsraden met een kleine foto-expositie in de openbare publieksruimte van het gebouw van de Raad van State en het boekje ‘Pioniers’.

Dinsdagavond 7 maart hield vice-president Thom de Graaf de eerste Mohamed Rabbae-lezing in Rotterdam. Thema van de bijeenkomst was de rol van de rechtsstaat in veranderende tijden en hoe deze te beschermen. Het is belangrijk om eerst in te zoomen op de vraag wat de rechtsstaat precies behelst, en van wie de rechtsstaat eigenlijk is.

Mag de bestuursrechter een formele wet die de Tweede en Eerste Kamer hebben goedgekeurd inhoudelijk toetsen als toepassing van de wet zeer onredelijk uitpakt? Het antwoord is: nee. Het toetsingsverbod van artikel 120 van de Grondwet staat daaraan bij de ‘huidige stand van het rechtsontwikkeling’ in de weg. Maar het verbiedt de rechter niet om te beoordelen of toepassing van de wet in een individueel geval achterwege moet blijven omdat die toepassing anders in strijd zou komen met een algemeen rechtsbeginsel, zoals het evenredigheidsbeginsel. Dat kan alleen als er bijzondere omstandigheden zijn die de wetgever bij het vaststellen van de wet niet heeft verdisconteerd.
In twee uitspraken over kinderopvangtoeslag komt de grote kamer van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag (1 maart 2023) tot de conclusie dat van zulke bijzondere omstandigheden geen sprake is.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 22 februari 2023 het advies vastgesteld over de verhoging van de wettelijke strafmaxima van mensensmokkel en de uitbreiding van de rechtsmacht bij mensensmokkel. Het advies is op 27 februari 2023 openbaar gemaakt en gepubliceerd op de website van de Raad van State.
Persvoorlichters
Ben je journalist en heb je een vraag? Onze persvoorlichters staan je graag te woord.