Nieuws
Zoeken in de index

Uit de Klimaatwet volgt dat de regering ten minste eens in de vijf jaar opnieuw een Klimaatplan vaststelt en dit plan ter advies aan de Afdeling advisering voorlegt. Het voorgelegde ontwerp-Klimaatplan beslaat de periode van 2025 tot 2035 en beschrijft het pad om klimaatneutraliteit in 2050 te realiseren. Dit is de tweede keer dat de Afdeling advisering een beschouwing over een ontwerp-Klimaatplan schrijft.

Na twee eerdere tussenuitspraken heeft de Afdeling bestuursrechtspraak vandaag (26 februari 2025) een einduitspraak gedaan over de inpassingsplannen en natuurvergunning voor de zogenoemde Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). In de laatste tussenuitspraak van februari 2024 droeg de Afdeling bestuursrechtspraak provinciale staten van Noord-Brabant op om op enkele punten de GOL-plannen te herstellen. Dat is op de juiste wijze gebeurd. Daarmee heeft de provincie nu groen licht om aan weerszijden van de A59 tussen Waalwijk en Den Bosch de infrastructuur aan te passen.

Maak een goede rechtsbescherming richtinggevend bij het onderscheid tussen een algemeen verbindend voorschrift en een zogeheten concretiserend besluit van algemene strekking. Een duidelijk onderscheid tussen beide begrippen is van belang, omdat in het eerste geval de burgerlijke rechter bevoegd is en in het tweede geval de bestuursrechter. Het verschil tussen beide besluiten bepaalt naar welke rechter een belanghebbende moet stappen, maar hoe dat onderscheid moet worden gemaakt, is op dit moment onduidelijk. Daardoor weten belanghebbenden niet tot welke rechter zij zich moeten wenden. Daarom vroeg de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak aan staatsraden advocaat-generaal Snijders en Widdershoven om daarover een zogenoemde conclusie te nemen. Zij adviseren om een goede rechtsbescherming richtinggevend te maken bij de beantwoording van de vraag of sprake is van een concretiserend besluit van algemene strekking. Dat schrijven zij in hun conclusie die vandaag openbaar is gemaakt (26 februari 2025).

Het Justitieel Complex Schiphol (JCS) is aan te merken als een zogenoemde gespecialiseerde bewaringsaccommodatie in de zin van de Europese Opvangrichtlijn. Dat in het JCS ook strafrechtelijk gedetineerden zitten en dat de verschillende detenties gelijkenissen vertonen, betekent niet dat het JCS ongeschikt is om asielzoekers vast te houden. De grensdetentie van asielzoekers in het JCS is dan ook niet onrechtmatig. Dat oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak van vandaag (26 februari 2025).

De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op verzoek van het ministerie van Asiel en Migratie haar reactie gegeven op het wetsvoorstel Uitvoerings- en implementatiewet EU Asiel- en Migratiepact 2026. Volgens haar vraagt de uitvoering van het Europese Asiel- en Migratiepact vanaf juni 2026 een enorme inspanning van de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de rechtspraak. Het pact betekent een grootscheepse herijking van het asielrecht. Processen moeten opnieuw worden ingericht, termijnen worden korter, nieuwe rechtsvragen moeten worden beantwoord.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 19 februari 2025 adviezen vastgesteld over de voorstellen voor de Cyberbeveiligingswet en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten. Beide adviezen zijn op 24 februari 2025 gepubliceerd op de website van de Raad van State.

De toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft in 2022 mogen instemmen met het winningsplan ‘Rotterdam’. Hierdoor mag de Nederlandse Aardolie Maatschappij tot en met 2035 olie winnen uit het olieveld Rotterdam. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van vandaag (19 februari 2025).

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 12 februari 2025 haar advies vastgesteld over het wetsvoorstel tegenbewijsregeling box 3. Het advies is op 17 februari 2025 gepubliceerd op de website van de Raad van State.

Mocht u tussen 15 februari en 3 maart bij de Raad van State moeten zijn en met het openbaar vervoer reizen, houd er dan rekening mee dat er door werkzaamheden aan het spoor vanaf zaterdag 15 februari 01.00 uur t/m maandag 3 maart 02.00 uur.

De Afdeling bestuursrechtspraak geeft in een uitspraak van vandaag (12 februari 2025) voor het eerst inzicht in hoe de zogenoemde hardheidsclausule bij overname van private toeslagenschulden moet worden toegepast. De Afdeling bestuursrechtspraak deed in mei 2024 al een uitspraak over de wettelijke voorwaarden voor het overnemen van private toeslagenschulden van gedupeerde ouders. Deze uitspraak gaat over de mogelijkheid van de minister om in een schrijnend geval af te wijken van de wet, bijvoorbeeld als een gedupeerde ouder niet voldoet aan de wettelijke voorwaarden voor overname van een toeslagenschuld.
Persvoorlichters
Ben je journalist en heb je een vraag? Onze persvoorlichters staan je graag te woord.