Nieuws
Zoeken in de index

Met ingang van 1 juni 2025 zijn dr. W.D. (Mirjam) Bult-Spiering en mr. G.J.J. (Guus) Heerma van Voss de nieuwe sectievoorzitters bij de Afdeling advisering.

De Afdeling advisering van de Raad van State adviseert de regering om het wetsvoorstel Huurbevriezing woningcorporaties 2025 en 2026 niet in te dienen bij de Tweede Kamer. Dat staat in het advies van de Afdeling advisering dat vandaag (2 juni 2025) is gepubliceerd.

De gewijzigde rechtspraak van 18 december 2024 over intern salderen geldt óók als intern gesaldeerd wordt met algemene regels voor bemesten. Dat blijkt uit een uitspraak van vandaag (28 mei 2025) van de Afdeling bestuursrechtspraak over een woningbouwproject in Egmond aan den Hoef. Om de woningbouw mogelijk te maken is intern gesaldeerd met algemene regels voor bemesten. In de kern komt de uitspraak erop neer dat intern salderen met algemene regels voor bemesten niet meer mag worden betrokken in de zogenoemde voortoets, en dus bij de vraag of een natuurvergunning voor een project nodig is. Intern salderen met algemene regels voor bemesten mag onder voorwaarden wel worden betrokken bij de vraag of een natuurvergunning voor een project kan worden verleend, net als intern salderen met een eerder verleende natuurvergunning of milieutoestemming.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 21 mei 2025 de voorlichting over een rekenkundige ondergrens voor stikstofdepositie vastgesteld. De voorlichting is op 26 mei 2025 gepubliceerd op de website van de Raad van State.

Het komt regelmatig voor dat de overheid wordt geconfronteerd met niet-alledaagse, diepingrijpende situaties van groepen burgers. Recente voorbeelden zijn toeslagen, Groningen, rampen zoals MH17 of de overstroming in Limburg, of ook de transgenderwetgeving. De gebruikelijke juridische kaders bieden hiervoor niet altijd een oplossing. Met een afwegingskader wil de Afdeling advisering van de Raad van State de Rijksoverheid een aantal uitgangspunten aanreiken voor het omgaan met klemmende situaties. Het afwegingskader kan ook voor andere overheden van betekenis zijn.

De Afdeling bestuursrechtspraak gaat door met het versneld behandelen van woningbouwzaken. Sinds de zomer van 2024 krijgen woningbouwzaken voorrang op andere rechtszaken in het omgevingsrecht. In het afgelopen jaar zijn daardoor 250 woningbouwprojecten met voorrang behandeld, samen goed voor zo'n 62.000 woningen. Aanvankelijk zou dit project stoppen op 1 juli 2025, maar gelet op de resultaten en het grote maatschappelijke belang van de woningbouwopgave heeft de Afdeling bestuursrechtspraak besloten om daar in elk geval tot de zomer van 2026 mee door te gaan.
‘First in, first out’-aanpak in nareiszaken geen reden voor langere beslistermijn en lagere dwangsom

De bestuursrechter hoeft geen rekening te houden met de ‘first in, first out’-aanpak (‘fifo’‑aanpak) van de minister van Asiel en Migratie bij het bepalen van de beslistermijn en de hoogte van de dwangsom als de minister niet op tijd beslist op nareisaanvragen. Dat oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak van vandaag (21 mei 2025).

Een gedupeerde van de toeslagenaffaire krijgt acht weken de tijd om haar beroep op de zogenoemde hardheidsclausule bij de overname van een private toeslagschuld, nader te onderbouwen. Dat blijkt uit een tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van vandaag (21 mei 2025). Als de bestuursrechter een burger in een tussenuitspraak de gelegenheid geeft om haar beroep nader te onderbouwen, wordt dat een burgerlus genoemd.

De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft een conclusie gevraagd aan staatsraad advocaat-generaal Peter Wattel over de betekenis van artikel 5.2, derde lid, van de Wet open overheid. Die betekenis is belangrijk voor de reikwijdte van de in die bepaling neergelegde verplichting van bestuursorganen om persoonlijke beleidsopvattingen te verstrekken (in niet tot personen herleidbaar vorm) als het om documenten gaat die zijn opgesteld ten behoeve van formele bestuurlijke besluitvorming. Dit is voor de uitvoeringspraktijk van de Wet open overheid van groot belang.

Het kabinet zet een stap om de begrotingsdiscipline te handhaven door in de Voorjaarsnota 2025 het trendmatig begrotingsbeleid te bestendigen. Bij trendmatig begrotingsbeleid zijn er vastgestelde kaders voor de overheidsuitgaven, terwijl de belastinginkomsten meebewegen met de economische groei. Een dergelijk beleid zorgt voor rust en heeft een stabiliserend effect op de economie. In 2025 en 2026 voldoet de rijksbegroting aan de nationale begrotingsregels. De kaders voor de overheidsuitgaven en -inkomsten worden gehandhaafd. Nieuwe uitgaven worden financieel gedekt. Tegenover lastenverzwaringen staan ongeveer even grote lastenverlichtingen. Hoewel Nederland in 2025 en in 2026 naar verwachting binnen de grenswaarden van het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) voor overheidsschuld en begrotingstekort blijft, voldoet de rijksbegroting niet aan de Europese begrotingsregels vanwege een hogere uitgavengroei dan maximaal is toegestaan.
Persvoorlichters
Ben je journalist en heb je een vraag? Onze persvoorlichters staan je graag te woord.