Nieuws
Zoeken in de index
Er zijn fundamentele en brede problemen op de arbeidsmarkt. Er is bijzondere aandacht nodig voor de tweedeling in het beschermingsniveau tussen categorieën werkenden en voor de structurele personeelstekorten. Mede in dat licht schiet de aanpak van de regering in twee wetsvoorstellen om de arbeidsmarkt te hervormen tekort, omdat deze de arbeidsmarkt niet fundamenteel hervormt. Zo wordt het vaste contract niet aangepast en ontbreken samenhangende hervormingen op aanverwante terreinen als de sociale zekerheid en de fiscaliteit.
Begin april 2024 debatteerde de Tweede Kamer met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over mogelijke Russische betalingen aan Nederlandse politici. De Tweede Kamer heeft de regering vervolgens gevraagd te onderzoeken welke aanvullende maatregelen genomen kunnen worden om het toezicht op buitenlandse financiële beïnvloeding van Kamerleden te versterken. De regering heeft de Afdeling advisering van de Raad van State hierover enkele vragen gesteld in de adviesaanvraag over de Wet op de politieke partijen waarover de Afdeling advisering op 9 oktober heeft geadviseerd. De Afdeling advisering heeft deze vragen vervolgens in een aparte voorlichting beantwoord. Deze voorlichting is op 11 november 2024 is gepubliceerd op de website van de Raad van State.
De minister van Asiel en Migratie mocht Oekraïners niet vastzetten aan de grens, omdat zij een beroep hebben gedaan op de zogenoemde Richtlijn Tijdelijke Bescherming. De wettelijke bepaling die de minister uit de Europese Opvangrichtlijn heeft gebruikt om de Oekraïners te detineren aan de grens, is op hen niet van toepassing. Dat oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak van 30 oktober 2024.
De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 23 oktober 2024 het advies vastgesteld over het initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Stoffer (SGP), Inge van Dijk (CDA) en Ceder (ChristenUnie) om betaald rouwverlof in te voeren. Het advies is op 28 oktober 2024 openbaar gemaakt en gepubliceerd op de website van de Raad van State.
Het kabinet moet zo snel mogelijk effectieve maatregelen nemen om de 55%-doelstelling en ook andere klimaatdoelen te halen. De kans is heel erg klein dat het wettelijk doel van 55% CO2-emissiereductie in 2030 ten opzichte van 1990 wordt gehaald. De ramingen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) laten ten opzichte van vorig jaar zelfs achteruitgang zien. Dit staat in de Klimaatbeschouwing 2024 van de Afdeling advisering van de Raad van State.
De bezwaren van bijna vijftig particulieren, bedrijven en organisaties tegen het inpassingsplan 'Zuid-West 380 kV Oost’ zijn door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ongegrond verklaard. Het plan maakt een hoogspanningsverbinding mogelijk van Rilland via Bergen op Zoom, Roosendaal, Zevenbergen en Oosterhout naar Tilburg. Hiermee willen de ministers van Klimaat en Groene Groei en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ervoor zorgen dat er nu en in de toekomst voldoende elektriciteit kan worden geleverd. Voor twee bezwaarmakers, waaronder de Betonmortelcentrale West-Brabant B.V. in Oud-Gastel, moeten de ministers het inpassingsplan nog aanpassen. Op die onderdelen is het plan nog niet in orde. Zij moeten dit binnen 26 weken herstellen. Dat volgt uit de uitspraak van vandaag (23 oktober 2024).
De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 16 oktober 2024 het advies vastgesteld over het wetsvoorstel chartaal betalingsverkeer. Het advies is op 21 oktober 2024 gepubliceerd op de website van de Raad van State.
De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 16 oktober 2024 haar advies vastgesteld over de tweede nota van wijziging van het wetsvoorstel Belastingplan 2025. Het advies is op 21 oktober 2024 gepubliceerd op de website van de Raad van State.
Het is dit jaar precies 70 jaar geleden dat het Statuut voor het Koninkrijk werd ondertekend. Daarmee ontstond een nieuwe rechtsorde en werd officieel afscheid genomen van het koloniale bestel. Het Statuut legt de basis voor de banden tussen de landen die nu samen het Koninkrijk vormen. Het regelt wat de gemeenschappelijke aangelegenheden zijn en welke onderwerpen tot de autonomie van de landen behoren. In 70 jaar is veel veranderd. Maar na 70 jaar is het Statuut nog altijd relevant. Het biedt ruimte en concrete handvatten om nauwer samen te werken binnen het Koninkrijk, zowel tussen Nederland en de Caribische landen als tussen de drie Caribische landen onderling. En het biedt de mogelijkheid om de belangen van burgers in het Caribisch gebied van het Koninkrijk te dienen. Verbeteringen zijn mogelijk zonder het Statuut te wijzigen, maar het is wel noodzakelijk om het Statuut met een hedendaagse bril te lezen en naar de context van vandaag te interpreteren.
De Afdeling advisering van de Raad van State is positief over het wetsvoorstel dat de onafhankelijke positie van politieke partijen versterkt en de weerbaarheid van de democratie bevordert. Zij benadrukt dat de regering terecht aanleiding ziet om nieuwe wettelijke maatregelen te treffen. Maar de Afdeling advisering wijst er wel op dat bepaalde keuzes van de regering beter moeten worden gemotiveerd en adviseert ook om het wetsvoorstel op bepaalde punten aan te passen. Dit staat in het advies over de Wet op de politieke partijen dat vandaag is gepubliceerd.
Persvoorlichters
Ben je journalist en heb je een vraag? Onze persvoorlichters staan je graag te woord.