Nieuws
Zoeken in de index

Democratie is een krachtige en rechtvaardige organisatievorm van de samenleving. Zij waarborgt de essentiële vrijheid en betrokkenheid van burgers, doet recht aan de pluriformiteit van de bevolking en legitimeert overheidshandelen. Daarmee is democratie zoveel meer dan getalsmatige besluitvorming van de helft plus één, waarbij ‘de ‘meerderheid het voor het zeggen heeft’. Het is van cruciaal belang om dit volledige verhaal van de democratie te blijven vertellen en uit te dragen wat de democratische normen en waarden zijn die overheid en burgers, en burgers onderling, met elkaar verbinden. Juist nu, in een tijd dat de democratie van diverse kanten onder druk staat.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 9 april 2025 het advies vastgesteld over de modernisering van de Coördinatiewet uitzonderingstoestanden. Het advies is op 14 april 2025 gepubliceerd op de website van de Raad van State.

Het plan voor het nieuwe Bravis-ziekenhuis met landschapspark in Roosendaal krijgt – met enkele aanpassingen – groen licht. Dat volgt uit een uitspraak van vandaag (9 april 2025) van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bestemmingsplan ‘De Bulkenaar’ van de gemeente Roosendaal bevatte weliswaar een aantal gebreken, maar die heeft de Afdeling bestuursrechtspraak in de uitspraak zelf hersteld. Daardoor kunnen de gemeente en het ziekenhuis nu door met het plan om de twee locaties van het Bravis-ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom samen te voegen op één nieuwe locatie in Roosendaal.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 2 april 2025 het advies vastgesteld over het initiatiefwetsvoorstel bevriezing van de prijzen van huurwoningen in 2025 van het Tweede Kamerlid De Hoop (GroenLinks-PvdA). Het advies is op 7 april 2024 gepubliceerd op de website van de Raad van State.

Op donderdag 17 april a.s. verschijnt het jaarverslag van de Raad van State over 2024. Het hele jaarverslag zal vanaf 11.00 uur online beschikbaar zijn via deze website.

Er is meer onderzoek nodig naar de gevolgen voor de natuur bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de lelieteelt. Uit het beschikbare onderzoek kan namelijk niet uitgesloten worden dat deze middelen negatieve gevolgen hebben voor Natura 2000-gebieden. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (2 april 2025).

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een verwijzingsuitspraak van vandaag (2 april 2025) zogenoemde prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg. Zij wil van het Europese Hof weten of de minister van Asiel en Migratie moet beslissen op een asielaanvraag van iemand die recht heeft op tijdelijke bescherming op grond van de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming, of dat zij mag wachten totdat de tijdelijke bescherming niet meer geldt.

De Afdeling advisering van de Raad van State adviseert de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) het wetsvoorstel vrij en veilig onderwijs in de huidige vorm niet in te dienen bij de Tweede Kamer. Het versterken van veiligheid op school kan namelijk niet zonder aandacht voor de veilige schoolcultuur. In de toelichting bij het wetsvoorstel heeft de staatssecretaris onvoldoende gemotiveerd hoe de voorgestelde maatregelen effectief bijdragen aan een veilige schoolcultuur. Duidelijk is wel dat de voorgestelde maatregelen averechtse effecten kunnen hebben, de vrijheid van inrichting beperken en leiden tot lastenverzwaring en overlap met Arbowetgeving.

Mr. G.J.J. (Guus) Heerma van Voss wordt lid van de Raad van State. Mr. J. (Hanneke) Luijendijk wordt staatsraad in de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De Dienst Toeslagen krijgt in het vervolg 60 weken langer de tijd om te beslissen op bezwaarschriften van ouders die het niet eens zijn met de compensatie die de dienst heeft vastgesteld op grond van de Wet hersteloperatie toeslagen. Dit staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van vandaag (26 maart 2025). De hersteloperatie is onder meer vastgelopen door de onrealistisch korte beslistermijn die de wetgever heeft bepaald voor het beslissen op bezwaarschriften. Ook het aanspannen van rechtszaken om met een rechterlijke dwangsom de dienst sneller te laten beslissen, helpt niet meer. De wetgever heeft de eerdere oproep van de Afdeling bestuursrechtspraak niet opgepakt om realistischere beslistermijnen in de wet op te nemen. Daarom ziet zij zich nu genoodzaakt om zelf een nieuwe beslistermijn voor de bezwaarfase vast te stellen. Die is lang en de Afdeling bestuursrechtspraak is zich ervan bewust dat dit bij gedupeerde ouders kan overkomen als beloning van een niet goed functionerende Dienst Toeslagen. Toch is het naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak zinloos om de dienst een termijn te stellen die hij overduidelijk niet kan halen.
Persvoorlichters
Ben je journalist en heb je een vraag? Onze persvoorlichters staan je graag te woord.