Nieuws
Zoeken in de index
Er zijn onvoldoende aanknopingspunten dat de Poolse autoriteiten asielzoekers die door Nederland worden overgedragen in het kader van de Europese Dublinverordening, in strijd met de mensenrechten zullen behandelen. Ook is niet aannemelijk dat Poolse rechters in asielzaken niet onafhankelijk zijn. De minister van Asiel en Migratie mag asielzoekers dan ook blijven overdragen aan Polen. Dit oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in twee uitspraken van vandaag (4 september 2024).
Het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant had geen natuurvergunning mogen verlenen voor de uitbreiding van een varkenshouderij in Reusel. Het bedrijf maakt gebruik van biologische combiluchtwassers waarvan bekend is dat ze de beoogde ammoniakreductie niet halen. Daarom heeft het provinciebestuur voorschriften aan de natuurvergunning verbonden over de werking, het onderhoud en het toezicht op de werking van de combiluchtwassers. Maar het staat niet vast dat met deze maatregelen de ammoniakreductie waarvan in de toegepaste emissiefactoren wordt uitgegaan, wel wordt gehaald. En als er geen zekerheid bestaat dat de uitbreiding van de varkenshouderij het nabijgelegen Natura 2000-gebied niet zal aantasten, dan mag de natuurvergunning niet worden verleend. Dat oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak in een uitspraak van vandaag (4 september 2024).
De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 28 augustus 2024 het advies vastgesteld over het wetsvoorstel gegevensverstrekking door de Douane voor de uitvoering van politie- of toezichtstaken. Hiervoor wordt de Algemene douanewet gewijzigd. Het advies is op 2 september 2024 gepubliceerd op de website van de Raad van State.
De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 28 augustus 2024 het advies vastgesteld over het voorstel om de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 te wijzigen. Met deze wijziging kunnen gemeenten voor meer voorzieningen een eigen bijdrage vragen van de cliënt die afhankelijk is van zijn financiële draagkracht. Het advies is op 2 september 2024 gepubliceerd op de website van de Raad van State.
Het boeteregime dat de gemeente Amsterdam hanteert bij overtreding van de voorwaarden voor vakantieverhuur van woningen is niet evenredig. De boetetabel bij de gemeentelijke huisvestingsverordening is dan ook onverbindend. Dat oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak van vandaag (21 augustus 2024).
Als iemand schade lijdt doordat hij gerechtvaardigd heeft vertrouwd op de toezegging van een bestuursorgaan, maar het bestuursorgaan dat vertrouwen in zijn besluit niet kan honoreren vanwege zwaarder wegende belangen, moet die schade volledig worden vergoed. Deze zogenoemde dispositieschade is dan namelijk een gevolg van het vertrouwen dat het bestuursorgaan ten onrechte bij deze belanghebbende heeft gewekt. Daarbij is niet van belang of het bestuursorgaan hiervan een verwijt kan worden gemaakt. Als grondslag voor de schadevergoeding valt uitsluitend het vertrouwensbeginsel te hanteren. In de huidige rechtspraak wordt voor deze schadevergoeding al naar het vertrouwensbeginsel verwezen, maar vaak nog in combinatie met het evenredigheidsbeginsel. Het evenredigheidsbeginsel is als grondslag echter minder geschikt. Dat schrijft staatsraad advocaat-generaal Snijders in zijn conclusie die hij vandaag (21 augustus 2024) heeft uitgebracht op verzoek van de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die vroeg hem een conclusie te nemen over de gevolgen van een geslaagd beroep op het vertrouwensbeginsel in het geval een toezegging door een bestuursorgaan niet kan worden nagekomen wegens zwaarder wegende belangen.
De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 14 augustus 2024 het advies vastgesteld over de wijziging van de Meststoffenwet in verband met de voorwaarden over de maximale mestproductie in de derogatiebeschikking 2022-2025. Het advies is op 19 augustus 2024 gepubliceerd op de website van de Raad van State. Dit wetsvoorstel is nog door het vorige kabinet aanhangig gemaakt.
De minister van Asiel en Migratie mag bij de beoordeling van het reële risico op ernstige schade, een verblijf in Syrië na eerder vertrek uit dat land meewegen. Maar niet elke terugkeer naar Syrië betekent dat er geen reëel risico meer is. Dat hangt af van de omstandigheden van het geval. Het beleid van de minister over de zogenoemde teruggekeerde Syriërs wijkt niet af van de gebruikelijke bewijslastverdeling en past binnen de wijze waarop de minister asielverzoeken beoordeelt. Dat oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in twee uitspraken van vandaag (14 augustus 2024).
De Wet op de Raad van State biedt de mogelijkheid dat staatsraden benoemd worden in beide Afdelingen, de Afdeling advisering en de Afdeling bestuursrechtspraak. Dat aantal mag maximaal tien zijn. Sinds de invoering van de nieuwe Wet op de Raad van State in september 2010 zijn er geen dubbelbenoemingen meer geweest. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van deze wettelijke mogelijkheid.
De minister van Asiel en Migratie hoefde de elfjarige Mikael en zijn moeder geen verblijfsvergunning te verlenen. Mikael en zijn moeder zijn een te lange periode uit beeld geweest bij de vreemdelingrechtelijke instanties en zijn niet beschikbaar geweest voor vertrek naar Armenië na beëindiging van de verblijfsprocedure in Nederland.
Persvoorlichters
Ben je journalist en heb je een vraag? Onze persvoorlichters staan je graag te woord.