Nieuws
Zoeken in de index

De uitzonderlijke situatie die is ontstaan door het uitbreken van het coronavirus en de maatregelen die de Nederlandse regering heeft getroffen om verspreiding van het virus te voorkomen, maken het noodzakelijk dat rechtscolleges hun werkwijze ingrijpend aanpassen.

Naar aanleiding van de maatregelen in de aanpak van het coronavirus heeft de Afdeling bestuursrechtspraak besloten om tot en met dinsdag 28 april 2020 geen fysieke rechtszittingen te houden. Voor urgente zaken kan een uitzondering worden gemaakt. Voor alle andere zaken bekijkt de Afdeling bestuursrechtspraak of er alternatieven zijn voor de fysieke zitting.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het wetsvoorstel ‘Spoedwet COVID-19 Justitie en Veiligheid’. De minister van Justitie en Veiligheid en de minister voor Rechtsbescherming hebben het wetsvoorstel op 8 april 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mag bijzonder kwetsbare vreemdelingen blijven overdragen aan Italië. Dat blijkt uit twee uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (8 april 2020). In een derde uitspraak van vandaag wordt erop ingegaan dat door de coronacrisis de overdracht aan Italië nu niet kan worden uitgevoerd. Dit is een tijdelijke belemmering die de aanwijzing van Italië als verantwoordelijke lidstaat niet onrechtmatig maakt. De staatssecretaris moet beoordelen of en wanneer de overdracht van de vreemdelingen feitelijk kan plaatsvinden.

De voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer, de vice-president van de Raad van State, de president van de Algemene Rekenkamer en de Nationale ombudsman hebben op 7 april 2020 in verband met de coronacrisis een gezamenlijke verklaring naar buiten gebracht.

Rechtbanken mogen tijdens de coronacrisis afzien van het houden van zittingen, waarop zij uitspraken in het openbaar uitspreken. Ook mag de rechtbank tijdelijk afzien van het horen van vreemdelingen, als dat praktisch en technisch niet kan. Maar dat mag geen automatisme zijn. Dat staat in twee uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (7 april 2020). De Afdeling bestuursrechtspraak benadrukt dat het hier gaat om een tijdelijk aangepaste werkwijze en niet om een manier van werken die na de coronacrisis kan worden voortgezet.

Naar aanleiding van het besluit van het kabinet van dinsdag 31 maart in de aanpak van het coronavirus heeft de Raad van State besloten om tot en met dinsdag 28 april 2020 geen fysieke rechtszittingen van de Afdeling bestuursrechtspraak te houden. Voor urgente zaken kan een uitzondering worden gemaakt. Deze maatregel gold al van 17 maart tot en met 6 april. De Raad van State verlengt deze periode dus nu met vier weken tot en met dinsdag 28 april 2020.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 29 januari 2020 advies uitgebracht over de aanpassing van enkele wetten ter uitvoering van de Verordening (EU) 2017/1939 van de Raad van 12 oktober 2017 betreffende nauwere samenwerking bij de instelling van het Europees Openbaar Ministerie (EOM). Het wetsvoorstel is op 2 april 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 7 november 2019 advies uitgebracht over het wetsvoorstel over een adviesrecht voor gemeenten bij schuldenbewind. Het wetsvoorstel is op 1 april 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State openbaar geworden.

Vermilion Energy kan gas blijven winnen bij Eesveen. De beroepen van zo’n achttien bezwaarmakers tegen het instemmingsbesluit van de minister van Economische Zaken en Klimaat zijn ongegrond. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (1 april 2020).
Persvoorlichters
Ben je journalist en heb je een vraag? Onze persvoorlichters staan je graag te woord.