Nieuws
Zoeken in de index

Op donderdag 5 november om 11.00 uur behandelt de Afdeling bestuursrechtspraak op een zitting de zaak over de weigering van de gemeente De Fryske Marren om een bestemmingsplan vast te stellen dat zandwinning in het IJsselmeer mogelijk zou maken. De zitting wordt gehouden in het gebouw van de Raad van State in Den Haag en is voor belangstellenden via een livestream te volgen.

Supermarkten mogen bepaalde zelfzorggeneesmiddelen alleen verkopen als er ook een (assistent)drogist fysiek in de winkel aanwezig is. Een ‘drogist op afstand’ die klanten voorlichting geeft over een zogenoemd UAD-geneesmiddel via een telefoon- of videogesprek, is in strijd met de Geneesmiddelenwet. Als de wetgever dit soort digitale communicatie bij de verkoop van UAD‑geneesmiddelen mogelijk wil maken, zal de Geneesmiddelenwet daarvoor aangepast moeten worden. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (4 november 2020).

De klimaatdoelen die regering en parlement zichzelf hebben gesteld in de Klimaatwet worden niet gehaald. Dat kan alleen als er nu al aanvullende maatregelen worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen beduidend te verminderen. Daarmee kan niet worden gewacht. Uit de Klimaat- en Energieverkenning 2020 van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat er geen wezenlijke voortuitgang is geboekt ten opzichte van vorig jaar: de geschatte vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in 2030 blijft met 34% ver achter op het wettelijke doel van 49%. Ook het einddoel, een vermindering van de uitstoot in 2050 met 95%, lijkt hiermee uit zicht. Er is nu een samenhangend en gecoördineerd wetgevingsprogramma nodig om de doelen alsnog te bereiken. Verder is er nog veel nodig om de zogenoemde regionale energiestrategieën succesvol uit te voeren.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het ontwerp Invoeringsbesluit Omgevingswet. Het ontwerpbesluit is op 28 oktober 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling openbaar geworden.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet beoordelen of zij aan twee bedrijven alsnog maatregelen moet opleggen om de import van illegaal gekapt hout uit het Amazonegebied tegen te gaan. Dat blijkt uit een uitspraak van de grote kamer van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (28 oktober 2020). Zulke maatregelen – zoals het opleggen van een dwangsom – dienen als stok achter de deur voor bedrijven om zich te houden aan de verplichtingen in de Europese Houtverordening.

Het provinciebestuur van Zuid-Holland hoefde geen ontheffing van de provinciale regels te verlenen voor vestigingen van Decathlon buiten de stadscentra van Schiedam en Den Haag. Het is aannemelijk dat de komst van de sportwinkels op de beoogde locaties zal leiden tot het verdwijnen van winkels in het centrum van de steden en daarmee tot een merkbare invloed op leegstand en leefbaarheid in die stadscentra. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (28 oktober 2020).

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op verzoek van de Eerste Kamer een zogenoemde voorlichting gegeven over de zelfgecreëerde zeggenschap van de Tweede Kamer en het daarbij uitsluiten van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer heeft de voorlichting op 22 oktober 2020 openbaar gemaakt.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet beslissen of een nabestaande van de vliegramp bij Lissabon in 1961 inzage krijgt in het archief van de toenmalige Raad voor de Luchtvaart. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (21 oktober 2020). De rijksarchivaris van het Nationaal Archief moet het inzageverzoek van de nabestaande nu doorsturen naar de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Zij moet een beslissing nemen op het inzageverzoek, waarbij zij rekening moet houden met de aanwijzingen die de Afdeling bestuursrechtspraak in de uitspaak geeft.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over de wijziging van de Vreemdelingenwet 2000. Die wijziging maakt het mogelijk om de bevoegdheid om biometrische kenmerken van vreemdelingen af te nemen en te verwerken, te behouden. De wet is op 16 oktober 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.

Mr. M.J. (Marja) Horstman wordt de nieuwe secretaris van de Raad van State. Zij volgt mr. dr. R.K. (Rob) Visser op die in maart 2021 de Raad zal verlaten vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.
Persvoorlichters
Ben je journalist en heb je een vraag? Onze persvoorlichters staan je graag te woord.