Uitspraken
De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste algemene bestuursrechter van het land. In dit onderdeel vindt u alle uitspraken die de Raad van State op zijn website publiceert. Meer informatie over de rechterlijke taak van de Afdeling bestuursrechtspraak vindt u in de rubriek Ons werk.
Toon overzicht van de actuele uitspraken:
Bij besluit van 30 april 2021 heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat gedeeltelijk ingestemd met het winningsplan 2018 van Nedmag B.V. voor de winning van magnesiumzout in de provincie Groningen. Het winningsplan beschrijft de winningsactiviteiten van Nedmag vanuit de bestaande winningslocaties van magnesiumzout nabij de dorpen Borgercompagnie en Tripscompagnie. De winningsactiviteiten liggen geografisch gezien in de provincie Groningen, binnen de grenzen van de gemeenten Veendam en Midden-Groningen en het verzorgingsgebied van het waterschap Hunze en Aa's. De winningsactiviteiten van magnesiumzout in Veendam zijn in 1972 gestart in Borgercompagnie. Het magnesiumzout in Veendam zit in de Zechstein III 1b, 2b en 3b-lagen op een diepte van 1.300 tot 1.800 m. Nedmag won het zout uit meerdere cavernes via de putten: - TR-1 tot en met TR-9; - VE-1 tot en met VE-4. Het winningsplan betreft een actualisering van het vigerende winningsplan voor deze winningsactiviteiten.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:2229
- Datum uitspraak
- 9 juni 2023
- Voorlopige voorziening
- Milieu - Overige
Bij besluit van 15 februari 2022 heeft de raad van de gemeente Schiermonnikoog het bestemmingsplan "Verbrede reikwijdte Schiermonnikoog Dorp" vastgesteld. De raad heeft het plan volgens de plantoelichting onder andere vastgesteld met het oog op een betere sturing voor recreatief en permanent wonen. Daarom is in het plan een specifieke regeling opgenomen voor percelen met zogenoemde ‘tweede woningen’. Dat zijn woningen die in het verleden voor recreatieve bewoning zijn gebruikt, of nog steeds worden gebruikt. Aan die percelen is de aanduiding "overige zone - voorwaardelijk recreatief gebruik" toegekend. [verzoeker sub 1] en anderen en [verzoekers sub 2] zijn eigenaren van percelen die deze aanduiding hebben gekregen. Zij willen allen de woning als reguliere woning gebruiken, maar wel de mogelijkheid hebben om in de toekomst de woning recreatief te gebruiken.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:2177
- Datum uitspraak
- 8 juni 2023
- Voorlopige voorziening
- RO - Friesland
Bij besluit van 27 september 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders van Den Haag het "Definitief plaatsingsplan gewijzigde locatie ondergrondse restafvalcontainers (hierna: ORAC’s) Koningsplein e.o. v (buurt 44), Segbroek, Den Haag" vastgesteld. Daarbij is onder meer de locatie 44B-73 tegenover de Daguerrestraat 19 aangewezen voor de plaatsing van drie ORAC’s. [verzoeker] en anderen hebben de voorzieningenrechter verzocht om het besluit van 27 september 2022, voor zover het betreft locatie 44B-73, te schorsen totdat er uitspraak is gedaan in de bodemprocedure. [verzoeker] en anderen wonen aan de Daguerrestraat en Regentesselaan in de nabijheid van de aangewezen locatie. Zij zijn het niet eens met de aanwijzing van die locatie en wijzen op een alternatieve locatie in de nabije omgeving waar de ORAC’s volgens hen beter geplaatst kunnen worden, te weten de locatie die eerder bij besluit van 15 juni 2021 was aangewezen, welk besluit de Afdeling bij hiervoor genoemde uitspraak heeft vernietigd voor zover het die locatie betrof.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:2176
- Datum uitspraak
- 7 juni 2023
- Voorlopige voorziening
- Afval
Bij het besluit van 20 december 2022 heeft de raad van de gemeente Veldhoven het bestemmingsplan "Kruisstraat 114b-116" vastgesteld. Het voorliggende plan voorziet in de realisatie van woningbouw ter plaatse van de percelen aan de Kruisstraat 114b-116 in Veldhoven, waaraan op grond van het voorheen geldende bestemmingsplan "Zeelst 2016" grotendeels een bedrijfsbestemming en gedeeltelijk een woonbestemming was toegekend. [verzoeker sub 1] en anderen en [verzoeker sub 2] en anderen wonen en/of zijn gevestigd in de omgeving van het plangebied en zij vrezen dat als gevolg van het voorliggende plan hun bedrijfsvoering zal worden aangetast.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:2148
- Datum uitspraak
- 7 juni 2023
- Voorlopige voorziening / hoofdzaak
- RO - Noord-Brabant
Bij besluit van 22 december 2022 heeft de raad van de gemeente Breda het bestemmingsplan "Buitengebied Noordoost" vastgesteld. Het plan is bedoeld ter actualisering van het bestemmingsplan "Buitengebied Teteringen" en de herzieningen en wijzigingen hierop. Daarnaast zijn in dit plan initiatieven opgenomen. Het verzoek ziet op enkele van die initiatieven, namelijk: - de realisering van twee recreatiewoningen aan de Tilburgse Baan 4 te Teteringen; - de realisering van een kinderdagverblijf aan het Bergse Pad 5 te Teteringen; - de uitbreiding van het agrarische bouwvlak voor het perceel Galgestraat 12 te Teteringen; - de mogelijkheid paddenstoelen te telen op gronden met de bestemming "Natuur" Meerberg 1a te Teteringen. [partij A] is de initiatiefnemer van het plandeel dat de realisering van de twee recreatiewoningen mogelijk maakt. [partij B] en [partij C] zijn de initiatiefnemers van het plandeel dat het kinderdagverblijf aan het Bergse Pad 5 mogelijk maakt.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:2175
- Datum uitspraak
- 6 juni 2023
- Voorlopige voorziening
- RO - Noord-Brabant
Bij besluit van 14 februari 2023 heeft de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming aan Transnubel N.V. een kernenergiewetvergunning verleend voor het vervoeren op Nederlands grondgebied en het buiten Nederlands grondgebied (doen) brengen van bestraalde splijtstoffen. Laka stelt zich volgens haar statuten ten doel de natuur en het milieu te beschermen tegen vervuiling in het algemeen en tegen straling, radioactiviteit en kernenergie in het bijzonder. Zij voert aan dat de vanuit Borssele te vervoeren en naar Frankrijk over te brengen bestraalde splijtstoffen daar niet zullen worden verwerkt en daar zullen achterblijven. Ter onderbouwing wijst zij op in 2015 en 2021 door de Franse stralingsautoriteit, l’Autorité de sûreté nucléaire (hierna: ASN), gedane uitlatingen. Mochten de splijtstoffen wel worden verwerkt, dan zal het na opwerking teruggewonnen uranium niet opnieuw als reactorbrandstof worden gebruikt. Dit alles betekent volgens Laka dat Nederland in strijd met Franse wetgeving nucleair afval naar Frankrijk overbrengt.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:2147
- Datum uitspraak
- 6 juni 2023
- Voorlopige voorziening
- Kernenergie