Nieuws
Zoeken in de index

Vanaf donderdag 12 maart gelden er nieuwe en aanvullende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze gelden vooralsnog tot en met 31 maart. Uiteraard handelt de Raad van State zoveel mogelijk in overeenstemming met die maatregelen. Wat betekent dit voor de zittingen van de Afdeling bestuursrechtspraak en de sociale evenementen?

Tegen een besluit om al dan niet een herstelsanctie als een dwangsom of bestuursdwang op te leggen, kunnen bezwaarschriften worden ingediend. Het bestuursorgaan moet zijn beslissing dan heroverwegen. Die heroverweging moet doeltreffend en evenredig zijn, omdat sancties doeltreffend en evenredig moeten zijn.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het wetsvoorstel voor reparatie van de verhuurderheffing bij gedeeld genot van huurwoningen. Het wetsvoorstel is op 9 maart 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.

De nieuwe overnachtingshaven Spijk bij Lobith mag worden aangelegd, ondanks een beperkte toename van neerslag van stikstof op beschermde natuurgebieden in de omgeving. Ook mocht er worden besloten om de bestaande overnachtingshaven Tuindorp te moderniseren. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (4 maart 2020).

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 18 december 2019 advies uitgebracht over het wetsvoorstel tot publiekrechtelijke omvorming van ProRail. Het wetsvoorstel is op 17 februari 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het wetsvoorstel uitvoering breed offensief, waarmee wordt geprobeerd om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen en te houden. Het advies is op 13 februari 2020 openbaar gemaakt.

De minister van Buitenlandse Zaken moet binnen vier maanden voor zes mensen onderzoeken welke gevolgen het verlies van hun Nederlanderschap heeft, en daarmee ook het verlies van hun burgerschap van de Europese Unie (EU). Als blijkt dat deze gevolgen “uit het oogpunt van EU-recht” onevenredig zijn, moeten zij met terugwerkende kracht weer Nederlander kunnen worden. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (12 februari 2020).

De gemeente Utrecht mocht geen dwangsom opleggen aan een vrouw uit die stad om haar te dwingen het aantal honden in haar huis terug te brengen tot tien. Het gemeentebestuur heeft namelijk helemaal niet onderzocht wat de gevolgen daarvan voor de omgeving zijn en heeft dus ook niet onderbouwd dat het opleggen van een dwangsom nodig is. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (12 februari 2020). De Afdeling bestuursrechtspraak komt daarmee tot een ander oordeel dan de rechtbank Midden-Nederland.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 12 december 2019 advies uitgebracht over het wetsvoorstel tot wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de invoering van regels over de franchiseovereenkomst. Het wetsvoorstel is op 11 februari 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.

Vandaag (5 februari 2020) heeft het Hof van Justitie in Luxemburg een prejudiciële vraag beantwoord over de Europese Schengengrenscode. In mei 2018 vroeg de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State aan het Hof op welk moment uitreisstempels moeten worden geplaatst in de paspoorten van zeelieden van buiten het Schengengebied die aanmonsteren op zeeschepen die in de Rotterdamse haven liggen.
Persvoorlichters
Ben je journalist en heb je een vraag? Onze persvoorlichters staan je graag te woord.