Uitspraken
De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste algemene bestuursrechter van het land. In dit onderdeel vindt u alle uitspraken die de Raad van State op zijn website publiceert. Meer informatie over de rechterlijke taak van de Afdeling bestuursrechtspraak vindt u in de rubriek Ons werk.
Toon overzicht van de actuele uitspraken:
Het beroep richt zich tegen het besluit van 18 oktober 2022 waarbij het college van burgemeester en wethouders van Den Haag een plaatsingsplan voor de Waterbuurt (wijk 114) in het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg heeft vastgesteld. Daarbij is onder meer de locatie 114-01 in de Van der Woudendijk ter hoogte van het Derkswater nummer 1 aangewezen voor de plaatsing van twee ondergrondse restafvalcontainers. De laadkisten worden vanuit technisch oogpunt vervangen. Er is gekozen voor een inzamelsysteem dat aansluit bij de rest van de wijk.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:4006
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Mondelinge uitspraak
- Voorlopige voorziening / hoofdzaak
- Afval
Het verzoek richt zich tegen het besluit van 26 oktober 2022 waarbij het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn de locatie BB122 aan de Havikstraat ter hoogte van nummer 19 heeft aangewezen voor het plaatsen van ondergrondse containers voor glas, papier en PMD-afval (plastic, metalen verpakkingen en drankkarton). De ondergrondse containers komen naast de orac’s die al in de Havikstraat staan. Volgens het college hebben de ondergrondse containers een grotere capaciteit en zijn deze minder zichtbaar. Verder stelt het college dat de aangewezen locatie niet te dicht bij woningen ligt en dat geen kabels en leidingen in de ondergrond aanwezig zijn.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:4007
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Mondelinge uitspraak
- Voorlopige voorziening
- Afval
Het beroep richt zich tegen het besluit van 18 oktober 2022 waarbij het college van burgemeester en wethouders van Den Haag het plaatsingsplan gewijzigde en aanvullende locaties voor ondergrondse restafvalcontainers (hierna: orac’s) voor de wijk Statenkwartier II (buurt 7) in het stadsdeel Scheveningen in Den Haag heeft vastgesteld. Daarbij is onder meer de locatie 07-70 in de Van Dorpstraat ter hoogte van nummer 68 aangewezen voor de plaatsing van twee orac’s.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:4005
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Mondelinge uitspraak
- Voorlopige voorziening / hoofdzaak
- Afval
Bij besluit van 23 november 2022 heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de vreemdeling in bewaring gesteld.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:3959
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Hoger beroep
- Bewaring
Bij besluit van 10 augustus 2020 heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat een verzoek van het college om de gemeente Lansingerland een vergoeding toe te kennen voor de kosten van een door het college betaalde tegemoetkoming in planschade afgewezen. WTZi-Vastgoed PG B.V. heeft op 29 augustus 2008 de eigendom van het perceel aan de Bergweg-Zuid 90 te Bergschenhoek verworven. Op 5 juli 2012 heeft de gemeenteraad van Lansingerland ter uitvoering van het door de minister op grond van artikel 26 van de Luchtvaartwet genomen Aanwijzingsbesluit luchtvaartterrein Rotterdam Airport van 5 oktober 2010 (hierna: het Aanwijzingsbesluit), het bestemmingsplan Geluidszones Rotterdam The Hague Airport (hierna: het nieuwe bestemmingsplan) vastgesteld, waardoor het perceel vrijwel geheel binnen de bij het Aanwijzingsbesluit verruimde geluidcontour van 35 Kosteneenheden is komen te liggen en de mogelijkheid daarop een zorginstelling te realiseren is komen te vervallen.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:3997
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Eerste aanleg - meervoudig
- Schadevergoeding
Bij besluit van 8 september 2020 heeft de raad van de gemeente Staphorst geweigerd het bestemmingsplan "Staphorst Dorp - Rouveen 2016, partiële herziening Ebbinge Wubbenlaan 12-14" vast te stellen. VechtHorst heeft verzocht om op haar percelen aan de Ebbinge Wubbenlaan 12 en 14 een complex met negen appartementen voor senioren te mogen bouwen. De percelen liggen aan de oostkant van de laan in het centrum van Staphorst. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om aan het verzoek mee te werken. Het heeft een ontwerpplan ter inzage gelegd dat de bouw van het complex mogelijk maakt en de raad voorgesteld om het bestemmingsplan vast te stellen. De raad heeft geweigerd het bestemmingsplan vast te stellen, omdat een maatschappelijk draagvlak ontbreekt, de stedenbouwkundige opzet afwijkt van de omgeving en er onvoldoende parkeerplaatsen op de percelen zijn.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:4001
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Tussenuitspraak/bestuurlijke lus
- RO - Overijssel
Bij besluit van 10 november 2020 heeft de raad van de gemeente Horst aan de Maas het bestemmingsplan "Californië 2" gewijzigd vastgesteld. Het plan is gewijzigd vastgesteld bij besluit van 10 november 2020. Het plan voorziet in glastuinbouw, een bedrijventerrein en de huisvesting van arbeidsmigranten. Het plangebied heeft een oppervlakte van ongeveer 68 ha. De gronden met de bestemming "Agrarisch-Glastuinbouw" zijn onder meer bestemd voor glastuinbouwbedrijven met bijbehorende bedrijfsbebouwing en gietwateropslag en hebben een oppervlakte van ongeveer 40 ha. De goot- en bouwhoogte van kassen mag maximaal 8 meter, respectievelijk 12 meter bedragen. De goot- en bouwhoogte van andere bedrijfsgebouwen mag maximaal 10 meter, respectievelijk 12 meter bedragen. [appellant] en anderen wonen ten westen en noordwesten van het plangebied op afstanden van ongeveer 189 m tot ruim 1 km tot het plangebied.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:3999
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Eerste aanleg - meervoudig
- RO - Limburg
Bij besluit van 16 februari 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van Meierijstad een aanvraag van [appellant] om een tegemoetkoming in planschade afgewezen. [appellant] is sinds 26 juni 1997 eigenaar van een woning aan de [locatie A] in Veghel. Aan de eigenaar van het naast zijn perceel gelegen perceel [locatie B] is een omgevingsvergunning verleend waarmee, in afwijking van het bestemmingsplan, één van de op het perceel aanwezige bedrijfsgebouwen mag worden gebruikt voor de huisvesting van maximaal 24 arbeidsmigranten. Dit besluit is op 19 november 2016 in werking getreden. [appellant] heeft het college verzocht om een tegemoetkoming in de planschade. Hij stelt dat zijn woning door de omgevingsvergunning in waarde is gedaald.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:3983
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Tussenuitspraak/bestuurlijke lus
- Schadevergoeding
Bij besluit van 21 mei 2019 heeft het college aan [appellant] een omgevingsvergunning verleend voor de uitbreiding van een varkenshouderij op het perceel [locatie] in Schuinesloot, gemeente Hardenberg. Op het perceel exploiteert [appellant] een varkenshouderij. [appellant] heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor een extra stal op het perceel. De aanvraag ziet op de activiteiten vermeld in artikel 2.1, eerste lid, aanhef en onder a, c, e en i, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Het college heeft bij besluit van 21 mei 2019 met toepassing van artikel 2.12, eerste lid, aanhef en onder a, onder 3°, van de Wabo een omgevingsvergunning verleend als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, aanhef en onder a en c, van de Wabo. Hoewel het aangevraagde bouwplan in strijd is met het ter plaatse geldende bestemmingsplan "Buitengebied Hardenberg", heeft het college het bouwplan ruimtelijk aanvaardbaar geacht.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:3984
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Hoger beroep
- Vee e.a. dieren
Bij besluit van 17 juli 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van Berkelland aan KPN een omgevingsvergunning verleend voor onder meer de bouw van een antennemast en het gebruik van gronden in strijd met het bestemmingsplan op het perceel aan de [locatie] te Haarlo. Deze zaak gaat over een vergunning voor een antennemast in Haarlo. Aan KPN is een omgevingsvergunning verleend voor onder meer de bouw van een antennemast op het perceel aan de Dennenweg ongenummerd te Haarlo. [partij] woont in Haarlo. Niet in geschil is dat zij geen zicht heeft op de antennemast. [partij] vreest gezondheidsschade door elektromagnetische velden afkomstig van de mast en heeft daarom bezwaar gemaakt tegen de omgevingsvergunning. Het college heeft zich op het standpunt gesteld dat de afstand tot de woning van [partij] zodanig is dat zij geen gevolgen van enige betekenis zal ondervinden van de antennemast. Daarbij heeft het college betrokken dat voor de mast geen omgevingsvergunning milieu nodig is, omdat het vermogen van de mast minder dan 4 kW bedraagt.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:3936
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Hoger beroep
- Bouwen
- Project strijd bestemmingsplan