Prejudiciële beslissing op vragen over schadevergoeding door gaswinning in Groningen

Gepubliceerd op 27 september 2023

Vandaag heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een zogenoemde prejudiciële beslissing geantwoord op vragen van de rechtbank Noord-Nederland over de vergoeding van fysieke mijnbouwschade.

De Tijdelijke wet Groningen maakt het mogelijk dat de rechtbank Noord-Nederland in een concrete rechtszaak prejudiciële vragen kan stellen aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In de uitspraak van 28 april 2023 heeft de rechtbank dat voor de eerste keer gedaan. De rechtbank deed dat in een zaak die gaat over een vergoeding wegens schade aan een woning als gevolg van de gaswinning in Groningen.

De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft in mei 2023 aan staatsraad advocaat-generaal Gerbrant Snijders een conclusie gevraagd over deze prejudiciële vragen. Die heeft begin juli 2023 zijn conclusie uitgebracht.

Met de prejudiciële beslissing van de Afdeling bestuursrechtspraak van vandaag is de procedure nog niet afgerond. De rechtbank Noord-Nederland zal de behandeling van deze rechtszaak nu voorzetten en later uitspraak doen. Tegen de uitspraak van de rechtbank kan vervolgens hoger beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak.


groningen-gaswinning-schadevergoeding

Lees hier de prejudiciële beslissing van de Afdeling bestuursrechtspraak.