Opnieuw zicht op uitzetting naar Algerije

Gepubliceerd op 6 mei 2024

Er is op dit moment weer zicht op uitzetting van vreemdelingen naar Algerije binnen een redelijke termijn. Hiermee wordt voldaan aan de wettelijke voorwaarden om Algerijnen die geen recht op verblijf hebben in Nederland, in detentie te zetten en te houden met het doel om hen daarna naar Algerije uit te zetten. Dit staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (6 mei 2024).

Eerder geen zicht op uitzetting, nu wel

In september 2021 en mei 2022 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak dat destijds geen zicht was op uitzetting binnen een redelijke termijn naar Algerije. Dat is nu anders, omdat de Algerijnse autoriteiten weer zogenoemde laissez-passers verstrekken. Een laissez-passer is een tijdelijk reisdocument dat een land verstrekt om zijn burgers dat land in te laten reizen. Uit cijfers blijkt dat uitgeprocedeerde Algerijnen sinds december 2023 anders dan voorheen binnen een redelijke termijn worden uitgezet naar Algerije.

Gevolg van de uitspraak

Nu er opnieuw zicht is op uitzetting binnen een redelijke termijn, voldoet de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid aan de voorwaarden om Algerijnen in detentie te zetten en te houden.


asiel-mannen-lopend

Lees hier de hele uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak met de zaaknummers 202306388/1/V3 en 202307965/1/V3.