Uitspraak 201109842/2/A4


Volledige tekst

201109842/2/A4.
Datum beslissing: 10 augustus 2012

AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK

PROCES-VERBAAL van de mondelinge beslissing met overeenkomstige toepassing van artikel 8:67 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb) op een verzoek van:

De vennootschap onder firma Camping en Pensionstal 'Dommeldal' VOF, gevestigd te Sint-Oedenrode, en [verzoekers sub 2], beiden wonend te Sint-Oedenrode (hierna tezamen en in enkelvoud: Dommeldal)
verzoekster,

om toepassing van artikel 8:15 van de Awb.

1. Procesverloop

Bij brief van 9 augustus 2012 ingekomen bij de Raad van State op dezelfde datum, heeft Dommeldal verzocht om wraking van staatsraad mr. W. Sorgdrager (hierna: de staatsraad) als lid van de enkelvoudige kamer belast met de behandeling van deze zaak nr. 201109842/1.

De staatsraad heeft niet in de wraking berust.

De Afdeling heeft het wrakingsverzoek op 10 augustus 2012 ter openbare zitting aan de orde gesteld, waar Dommeldal niet is verschenen. De staatsraad heeft geen gebruik gemaakt van de gelegenheid te worden gehoord.

2. Beslissing

Bij mondelinge beslissing van 10 augustus 2012 heeft de Afdeling het verzoek om toepassing van artikel 8:15 van de Awb afgewezen.

3. Overweging
Daartoe heeft zij het volgende overwogen.

3.1. Ingevolge artikel 8:15 van de Awb kan op verzoek van een partij elk van de rechters die een zaak behandelen, worden gewraakt op grond van feiten of omstandigheden waardoor de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden.

3.2. Ingevolge artikel 46, eerste lid, van de Wet op de Raad van State zijn deze artikelen van overeenkomstige toepassing indien bij de Afdeling beroep wordt ingesteld.

3.3. Het verzoek berust - zakelijk weergegeven - op het betoog dat de staatsraad niet onpartijdig is. Dommeldal heeft hieraan in haar brief van 9 augustus 2012 een uitvoerige toelichting ten grondslag gelegd.

3.4. De Afdeling overweegt dat de staatsraad uit hoofde van haar functie wordt verondersteld onpartijdig te zijn en dat het aan Dommeldal is om aannemelijk te maken dat sprake is van bijzondere omstandigheden die een uitzondering op deze veronderstelling rechtvaardigen. In de aan het verzoek ten grondslag gelegde stukken kan geen enkel kenbaar of duidelijk aanknopingspunt worden gevonden voor de objectief gerechtvaardigde vrees dat de staatsraad niet met de vereiste onpartijdigheid het beroep van Dommeldal zal beoordelen. Ook overigens is niet gebleken van een bijzondere omstandigheid die aanleiding geeft een uitzondering te maken op de uit hoofde van haar aanstelling te veronderstellen onpartijdigheid van de staatsraad.

3.5. Het verzoek om wraking dient te worden afgewezen.

Aldus uitgesproken in het openbaar door mr. P.B.M.J. van der Beek-Gillessen, voorzitter, en mr. G. van der Wiel en mr. J. Kramer, leden, in tegenwoordigheid van mr. W.S. van Helvoort, ambtenaar van staat.

w.g. Van der Beek-Gillessen w.g. Van Helvoort
voorzitter ambtenaar van staat

361.