Uitspraak 201609544/2/R2


Volledige tekst

201609544/2/R2.
Datum uitspraak: 20 juni 2018

AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak in het geding tussen:

De Nederlandse Toeristen Kampeer Club, gevestigd te Leusden
(hierna: de NTKC),
appellante,

en

de raad van de gemeente Landerd,
verweerder.

Procesverloop

Bij tussenuitspraak van 8 november 2017, ECLI:NL:RVS:2017:3040, heeft de Afdeling de raad opgedragen om binnen 20 weken na de verzending van de tussenuitspraak de daarin geconstateerde gebreken in het besluit van de raad van 29 september 2016, waarbij het bestemmingsplan "Natuurpoort De Maashorst" is vastgesteld, te herstellen. Deze tussenuitspraak is aangehecht.

Bij beschikking van 22 maart 2018 heeft de Afdeling de bij haar tussenuitspraak van 8 november 2017 bepaalde termijn op verzoek van de raad verlengd tot 1 juni 2018.

De raad heeft nadere stukken ingediend.

Met toepassing van artikel 8:57, tweede lid, aanhef en onder b, van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb) heeft de Afdeling bepaald dat een tweede onderzoek ter zitting achterwege blijft. Vervolgens heeft de Afdeling het onderzoek gesloten.

Overwegingen

De tussenuitspraak

1. De Afdeling heeft in 4.5. van de tussenuitspraak overwogen dat akoestisch onderzoek naar de gevolgen van de in het plan mogelijk gemaakte terrassen en parkeervoorzieningen voor het woon- en leefklimaat op het kampeerterrein van de NTKC ontbreekt, evenals een afweging of in verband met deze gevolgen een minimumafstand in de planregels nodig is. Het plan is gelet op het voorgaande in zoverre onzorgvuldig vastgesteld, aldus de tussenuitspraak.

De Afdeling heeft in 4.6. van de tussenuitspraak overwogen dat een afweging over het aantal toegelaten evenementen per jaar en over de mogelijkheid tot het houden van evenementen in de avond en nacht, waarop door de NTKC is gewezen, ontbreekt in het bestreden besluit. Het plan voorziet in nieuwe gebruiksmogelijkheden dichterbij het kampeerterrein, waaronder het houden van evenementen. Voor dit nieuwe gebruik dient te worden bezien of een nadere regeling van de toegelaten evenementen nodig is. Het plan is ook in zoverre onzorgvuldig vastgesteld, aldus de tussenuitspraak.

2. De in de tussenuitspraak geconstateerde gebreken kunnen, gelet op artikel 8:51a, tweede lid, van de Awb, gelezen in samenhang met artikel 8:51d, van de Awb, uitsluitend worden hersteld binnen de daartoe gestelde termijn. De in de tussenuitspraak opgenomen hersteltermijn, die in de beschikking van de Afdeling is verlengd tot 1 juni 2018, is ongebruikt verstreken, zodat niet is voldaan aan de daarin door de Afdeling gegeven opdracht. De in de tussenuitspraak geconstateerde gebreken in het besluit van 29 september 2016 zijn niet hersteld.

Conclusie

3. Gezien hetgeen is overwogen in 4.5. en 4.6. van de tussenuitspraak ziet de Afdeling in hetgeen de NTKC heeft aangevoerd aanleiding voor het oordeel dat het bestreden besluit is genomen in strijd met artikel 3:2 van de Awb. Het beroep van de NTKC is gegrond, zodat het bestreden besluit dient te worden vernietigd.

Opdracht

4. De Afdeling ziet met het oog op de belangen van de NTKC aanleiding om met toepassing van artikel 8:72, vierde lid, aanhef en onder b, van de Awb de raad op te dragen om binnen 16 weken na de verzending van deze uitspraak en met inachtneming van hetgeen in 4.5. en 4.6. van de tussenuitspraak is overwogen een nieuw besluit te nemen. Bij de voorbereiding van het nieuwe besluit behoeft geen toepassing te worden gegeven aan afdeling 3.4 van de Awb.

Proceskosten

5. Van proceskosten die voor vergoeding in aanmerking komen is niet gebleken.

Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

I. verklaart het beroep gegrond;

II. vernietigt het besluit van de raad van de gemeente Landerd van 29 september 2016 tot vaststelling van het bestemmingsplan

"Natuurpoort De Maashorst";

III. draagt de raad van de gemeente Landerd op om binnen 16 weken na de verzending van deze uitspraak en met inachtneming van hetgeen in 4.5. en 4.6. van de tussenuitspraak is overwogen een nieuw besluit te nemen en dit op de wettelijk voorgeschreven wijze bekend te maken;

IV. gelast dat de raad van de gemeente Landerd aan de Nederlandse Toeristen Kampeer Club het door haar voor de behandeling van het beroep betaalde griffierecht ten bedrage van € 334,00 (zegge: driehonderdvierendertig euro) vergoedt.

Aldus vastgesteld door mr. R. Uylenburg, voorzitter, en mr. J. Kramer en mr. R.J.J.M. Pans, leden, in tegenwoordigheid van mr. R.P.F. Boermans, griffier.

w.g. Uylenburg w.g. Boermans
voorzitter griffier

Uitgesproken in het openbaar op 20 juni 2018

429.