Uitspraak 200403443/1


Volledige tekst

200403443/1.
Datum uitspraak: 29 december 2004

AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak op het hoger beroep van:

[appellant], wonend te [plaats], [land],

tegen de uitspraak van de rechtbank Roermond van 10 maart 2004 in het geding tussen:

appellant

en

het college van burgemeester en wethouders van Weert.

1. Procesverloop

Bij besluit van 8 oktober 2002 heeft het college van burgemeester en wethouders van Weert (hierna: het college) de op 12 januari 2000 aan appellant verleende bouwvergunning voor het realiseren van kassen en een (werktuigen)loods aan de Bergsheisteeg/Bocholterweg ingetrokken, voor zover het de bouw van kassen betreft.

Bij besluit van 18 februari 2003 heeft het college het daartegen gemaakte bezwaar ongegrond verklaard.

Bij uitspraak van 10 maart 2004, verzonden op 15 maart 2004, heeft de rechtbank Roermond (hierna: de rechtbank) het daartegen ingestelde beroep ongegrond verklaard. Deze uitspraak is aangehecht.

Tegen deze uitspraak heeft appellant bij brief van 23 april 2004, bij de Raad van State ingekomen op 23 april 2004, hoger beroep ingesteld. De gronden zijn aangevuld bij brief van 25 mei 2004. Deze brieven zijn aangehecht.

Bij brief van 17 juni 2004 heeft het college van antwoord gediend.

De Afdeling heeft de zaak ter zitting behandeld op 4 november 2004, waar appellant in persoon, en het college, vertegenwoordigd door M.J.H.H. Beeren-Keijers, ambtenaar van de gemeente Weert, zijn verschenen.

2. Overwegingen

2.1. Ingevolge artikel 59, eerste lid, aanhef en onder c, van de Woningwet, zoals dit artikel sedert 1 januari 2003 luidt, kunnen burgemeester en wethouders de bouwvergunning geheel of gedeeltelijk intrekken, indien binnen de in de bouwverordening genoemde termijn geen begin is gemaakt met de bouwwerkzaamheden. In artikel 4.1. van de bouwverordening van de gemeente Weert is die termijn bepaald op 26 weken na het onherroepelijk worden van de bouwvergunning.

De bouwvergunning is onherroepelijk geworden op 19 mei 2000. Vast staat dat niet binnen 26 weken na het onherroepelijk worden van de bouwvergunning een aanvang is gemaakt met de bouwwerkzaamheden voor de kassen. Met de bouw van de werktuigenloods is wel een aanvang gemaakt. Nu deze loods ook naar het oordeel van de Afdeling zelfstandig ten dienste kan staan aan de uitoefening van een agrarisch bedrijf, heeft de rechtbank met recht geoordeeld dat het college bevoegd was de bouwvergunning gedeeltelijk in te trekken.

2.2. De omstandigheid dat appellant niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij alsnog binnen korte termijn van de bouwvergunning gebruik zal maken, levert reeds voldoende belang op om het gedeeltelijk intrekken van de bouwvergunning te rechtvaardigen. Bij de te maken belangenafweging heeft het college voorts op goede gronden gewicht toegekend aan gewijzigde planologische inzichten en aan de belangen van omwonenden van het perceel.

2.3. Het hoger beroep is ongegrond. De aangevallen uitspraak dient te worden bevestigd.

2.4. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

3. Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Recht doende in naam der Koningin:

bevestigt de aangevallen uitspraak.

Aldus vastgesteld door mr. D.A.C. Slump, Voorzitter, en mr. P.A. Offers en mr. S.F.M. Wortmann, Leden, in tegenwoordigheid van mr. W.H. Tulmans, ambtenaar van Staat.

w.g. Slump w.g. Tulmans
Voorzitter ambtenaar van Staat

Uitgesproken in het openbaar op 29 december 2004

53-381.