Uitspraak 202307549/3/A3


Volledige tekst

202307549/3/A3.
Datum beslissing: 29 april 2024

AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK

Beslissing op het verzoek om verschoning (ex artikel 8:19 van de Algemene wet bestuursrecht; hierna: de Awb) van:

mr. C.M. Wissels.

Procesverloop

Ten aanzien van zaak nr. 202307549/1/A3, die op 1 mei 2024 op zitting zal worden behandeld, heeft mr. C.M. Wissels (hierna: de staatsraad), als lid van de meervoudige kamer belast met de behandeling van deze zaak, op 29 april 2024 het verzoek gedaan zich te mogen verschonen.

Overwegingen

1.       Ingevolge artikel 8:19, eerste lid, van de Awb kan op grond van feiten en omstandigheden als bedoeld in artikel 8:15 van de Awb elk van de rechters die een zaak behandelt, verzoeken zich te mogen verschonen.

2.       In artikel 8:15 van de Awb is bepaald dat op verzoek van een partij elk van de rechters die een zaak behandelt, kan worden gewraakt op grond van feiten en omstandigheden waardoor de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden.

3.       Bij de voorbereiding van de bovenvermelde zaak, heeft de staatsraad geconstateerd dat het door het college van burgemeester en wethouders van Utrecht toegewezen verzoek om op grond van de Wet open overheid documenten over het bouwkundig conflict tussen het gemeentebestuur en de eigenaar van het pand [locatie] te Utrecht openbaar te maken, is gedaan door een journalist van het Algemeen Dagblad. De staatsraad heeft te kennen gegeven dat haar echtgenoot respectievelijk hoofdredacteur was en journalist is van het Algemeen Dagblad. Om iedere schijn van vooringenomenheid bij de behandeling van deze zaak te voorkomen, heeft zij verzocht zich te mogen verschonen.

4.       De Afdeling acht, gezien deze motivering, inwilliging van het verzoek gerechtvaardigd.

5.       Gelet op het vorenstaande wordt het verzoek toegewezen.

Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

wijst het verzoek toe.

Aldus vastgesteld door mr. J.Th. Drop, voorzitter, en mr. H.C.P. Venema en mr. J.H. van Breda, leden, in tegenwoordigheid van mr. N. Tibold, griffier.

w.g. Drop
voorzitter

w.g. Tibold
griffier

Uitgesproken in het openbaar op 29 april 2024

853