Uitspraak 202206279/2/R1


Volledige tekst

202206279/2/R1.
Datum uitspraak: 25 oktober 2023

AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak in het geding tussen:

Vereniging van eigenaars "Loft4You" (hierna in enkelvoud: VvE "Loft4You"), gevestigd te Amsterdam, en anderen,

appellanten,

en

de raad van de gemeente Amsterdam,

verweerder.

Procesverloop

Bij tussenuitspraak van 7 juni 2023 heeft de Afdeling de raad opgedragen om binnen 12 weken na verzending van de tussenuitspraak, met inachtneming van wat onder 6.2 van die uitspraak is overwogen, het besluit van 14 september 2022 te herstellen. Deze tussenuitspraak is aangehecht.

Bij besluit van 19 juli 2023 heeft de raad ter uitvoering van de tussenuitspraak het bestemmingsplan "Buiksloterham 8e herziening" gewijzigd vastgesteld.

VvE "Loft4You" en anderen hebben een zienswijze naar voren gebracht.

De Afdeling heeft bepaald dat een nadere zitting achterwege blijft. Vervolgens heeft de Afdeling het onderzoek gesloten.

Overwegingen

Het besluit van 14 september 2022

1.       In de tussenuitspraak heeft de Afdeling onder 6.2 geconcludeerd dat het plan wat betreft het in die overweging genoemde planonderdeel onvoldoende zorgvuldig was voorbereid. De Afdeling ziet daarom aanleiding voor het oordeel dat het besluit van 14 september 2022 in strijd met artikel 3:2 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) is vastgesteld. Het beroep van VvE "Loft4You" en anderen is gegrond. Het besluit van 14 september 2022 moet worden vernietigd.

Het besluit van 19 juli 2023

2.       Artikel 6:19, eerste lid, van de Awb luidt:

"Het bezwaar of beroep heeft van rechtswege mede betrekking op een besluit tot intrekking, wijziging of vervanging van het bestreden besluit, tenzij partijen daarbij onvoldoende belang hebben."

Het besluit van 19 juli 2023 is een besluit tot wijziging van het oorspronkelijk bestreden besluit.

3.       Ter voldoening aan de opdracht die in de tussenuitspraak was gegeven heeft de raad een nieuw "lid i" toegevoegd aan artikel 4 van de planregels. Dit lid i luidt: "Aan artikel 4.2 wordt onder bb. toegevoegd:  "Voor de gronden zoals aangegeven op de verbeelding van het bestemmingsplan "Buiksloterham 8e herziening" geldt:

1. het oprichten van een gebouw met een bouwhoogte van 30 meter of hoger is niet toegestaan toegestaan voorzover het gebouw leidt tot onaanvaardbare windhinder of windgevaar;

2. Of bij een voorgenomen gebouw van 30 meter of hoger sprake is van een onaanvaardbare windhinder of windgevaar als bedoeld in het bepaalde onder bb. sub 1. wordt beoordeeld aan de hand van onderzoek waaruit blijkt in welke mate windhinder of windgevaar als gevolg van de beoogde bebouwing zal optreden. Op dit onderzoek is NEN 8100 van toepassing. Van onaanvaardbare windhinder is sprake indien de score 'goed' niet wordt behaald bij de activiteit 'slenteren' in kwaliteitsklasse A of B als bedoeld in tabel 1 van NEN 8100;

3. Bij het onder bb. sub 2, bedoelde onderzoek wordt in elk geval betrokken:

a. de bebouwing die op het moment van de aanvraag in de directe omgeving van de beoogde bebouwing aanwezig is; en

b. in de directe omgeving van de beoogde bebouwing te realiseren toekomstige bebouwing, waarvoor op het moment van de aanvraag reeds een omgevingsvergunning is aangevraagd of verleend.

4. Als er in de directe omgeving van het nieuw te bouwen bouwwerk ontwikkelingen zijn te verwachten waarvoor weliswaar nog geen omgevingsvergunning is aangevraagd, maar waarvan dit op korte termijn is te verwachten, dan kan het bevoegde gezag bepalen dat ook die ontwikkelingen worden betrokken in het onderzoek als bedoeld in het bepaalde onder bb. sub 2."

4.       De Afdeling stelt vast dat hiermee is vastgelegd dat de vergunning wordt geweigerd als niet voldaan is aan een aanvaardbaar windklimaat en dat ook is vastgelegd wanneer een windklimaat niet meer aanvaardbaar is. Daarmee is aan de opdracht in de tussenuitspraak voldaan.

VvE "Lof4You" en anderen hebben in hun zienswijze over het herstelbesluit nog naar voren gebracht dat de raad zich ervan had moet vergewissen dat het plan uitvoerbaar is en dus hoe dan ook een windonderzoek had moeten uitvoeren. Verder betoogt zij dat ook voor gebouwen lager dan 30 m een windonderzoek noodzakelijk is. De Afdeling overweegt dat VvE "Loft4You" en anderen niet aannemelijk hebben gemaakt dat de windhinder zo ernstig zal zijn, dat het plan op geen enkele wijze kan worden uitgevoerd. Verder hebben VvE "Loft4You" en anderen niet inzichtelijk gemaakt dat de situatie ter plaatse zodanig is dat de raad niet redelijkerwijs het standpunt heeft mogen innemen dat voor gebouwen lager dan 30 m voorafgaand aan het vaststellen van het plan geen windonderzoek hoefde te worden uitgevoerd. Het beroep van rechtswege tegen het besluit van 19 juli 2023 is ongegrond.

Proceskosten

5.       De raad moet de proceskosten vergoeden.

Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

I.        verklaart het beroep van Vereniging van eigenaars "Loft4You" en anderen tegen het besluit van de raad van de gemeente Amsterdam van 14 september 2022 gegrond;

II.       vernietigt het besluit van 14 september 2022 van de raad van de gemeente Amsterdam, waarbij het bestemmingsplan "Buiksloterham 8e herziening" is vastgesteld, voor zover daarbij

- niet was geregeld dat een omgevingsvergunning wordt geweigerd indien uit onderzoek blijkt dat het realiseren van een bouwplan als gevolg heeft dat de windhinder ter plaatse onaanvaardbaar is en

- niet is vastgelegd wanneer sprake is van zulke onaanvaardbare windhinder;

III.      verklaart het beroep van Vereniging van eigenaars "Loft4You" en anderen tegen het besluit van de raad van de gemeente Amsterdam van 19 juli 2023 ongegrond;

IV.     veroordeelt de raad van de gemeente Amsterdam tot vergoeding van bij Vereniging van eigenaars "Loft4You" en anderen in verband met de behandeling van het beroep opgekomen proceskosten tot een bedrag van € 1.674,00, geheel toe te rekenen aan door een derde beroepsmatig verleende rechtsbijstand, met dien verstande dat bij betaling aan een van hen het bestuursorgaan aan zijn betalingsverplichting heeft voldaan;

V.      gelast dat de raad van de gemeente Amsterdam aan Vereniging van eigenaars "Loft4You" en anderen het door hen voor de behandeling van het beroep betaalde griffierecht ten bedrage van € 365,00 vergoedt, met dien verstande dat bij betaling aan een van hen het bestuursorgaan aan zijn betalingsverplichting heeft voldaan.

Aldus vastgesteld door mr. N. Verheij, lid van de enkelvoudige kamer, in tegenwoordigheid van mr. W.S. van Helvoort, griffier.

w.g. Verheij
lid van de enkelvoudige kamer

w.g. Van Helvoort
griffier

Uitgesproken in het openbaar op 25 oktober 2023

361