Uitspraak 201903793/2/R3


Volledige tekst

201903793/2/R3.
Datum uitspraak: 3 februari 2021

AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak in het geding tussen:

Gasunie Transport Services B.V., gevestigd te Groningen,

appellante,

en

de raad van de gemeente Midden-Delfland,

verweerder.

Procesverloop

Bij tussenuitspraak van 3 juni 2020, ECLI:NL:RVS:2020:1326 (hierna: de tussenuitspraak), heeft de Afdeling de raad opgedragen om binnen 16 weken na verzending van de tussenuitspraak het daarin omschreven gebrek in het besluit van de raad van 26 maart 2019, waarbij het bestemmingsplan "1e herziening Buitengebied Gras" is vastgesteld, te herstellen. Deze uitspraak is aangehecht.

Bij besluit van 22 september 2020 heeft de raad ter uitvoering van de tussenuitspraak het bestemmingsplan "1e herziening Buitengebied Gras" gewijzigd vastgesteld (hierna: het herstelbesluit).

Gasunie is in de gelegenheid gesteld om een zienswijze over het herstelbesluit naar voren te brengen. Van deze gelegenheid heeft Gasunie geen gebruik gemaakt.

Met toepassing van artikel 8:57, tweede lid, aanhef en onder b, van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb) heeft de Afdeling bepaald dat een nadere zitting achterwege blijft. Vervolgens heeft de Afdeling het onderzoek gesloten.

Overwegingen

Het besluit van 26 maart 2019

1.    De Afdeling heeft in de tussenuitspraak onder 3.5 overwogen dat noch uit de planregels, noch uit de verbeelding volgt dat de bestemming "Leiding - Gas" aan de gronden ter plaatse van de gasleiding is toegekend. Het bestemmingsplan gaf de ligging van de in het plangebied aanwezige leiding en de daarbij behorende belemmeringenstrook niet weer. De Afdeling heeft hierin aanleiding gezien voor het oordeel dat het bestreden besluit is genomen in strijd met artikel 3:2 van de Awb, artikel 14 van het Besluit externe veiligheid buisleidingen en het rechtszekerheidsbeginsel.

2.    Gelet op wat is overwogen in de tussenuitspraak is het beroep van Gasunie tegen het besluit van 26 maart 2019 gegrond. Dit besluit dient te worden vernietigd.

3.    In de tussenuitspraak heeft de Afdeling de raad opgedragen om met inachtneming van overweging 3.5 het gebrek in het besluit van 26 maart 2019 tot vaststelling van het bestemmingsplan "1e herziening Buitengebied Gras" te herstellen. Daarbij heeft de Afdeling overwogen dat de raad er bij het nemen van een nieuw of gewijzigd besluit voor zou kunnen kiezen om de leiding en de dubbelbestemming "Leiding - Gas" op te nemen op de verbeelding of een schakelbepaling toe te voegen aan de planregels.

Het besluit van 22 september 2020

4.    Ter uitvoering van de tussenuitspraak heeft de raad bij besluit van 22 september 2020 het plan gewijzigd vastgesteld. In het gewijzigde plan is een schakelbepaling in de planregels opgenomen. Daarnaast is de verbeelding aangepast; de gasleiding en de daarbij behorende belemmeringenstrook worden op de verbeelding weergeven door de toekenning van de dubbelbestemming "Leiding - Gas" aan de gronden ter plaatse van de gasleiding en de belemmeringenstrook.

5.    Artikel 6:19, eerste lid, van de Awb luidt: "Het bezwaar of beroep heeft van rechtswege mede betrekking op een besluit tot intrekking, wijziging of vervanging van het bestreden besluit, tenzij partijen daarbij onvoldoende belang hebben.

6.    Artikel A van de planregels van het herstelbesluit luidt als volgt:

"Artikel A: Toepassingsbereik

Het bestemmingsplan 'Buitengebied Gras' met IMRO-code NL.IMRO.1842.bp11BG04-va02 (vastgesteld op 25 juni 2013) is onverkort van toepassing op het plangebied van dit plan met IMRO-code NL.IMRO.1842.bp11BG04-va03, met uitzondering van:

• verwijderingen in de regels in dit plan, deze zijn aangegeven door middel van doorhaling met groene arcering (voorbeeld );

• toevoegingen in de regels in dit plan, deze zijn aangegeven door middel van een gele arcering (voorbeeld);

• die delen van de verbeelding waarvoor in dit plan (wel) een enkelbestemming op de verbeelding is opgenomen,

• de verbeelding voor de dubbelbestemmingen Waarde - Archeologie 2, Waarde - Archeologie 3, Waarde - Archeologie 4 en Waarde - Archeologie 5, omdat deze in dit plan zijn vervangen door Waarde - Archeologie I, II, III en IV."

7.    Gelet op het vorenstaande is in het herstelbesluit een schakelbepaling opgenomen. Daarnaast stelt de Afdeling vast dat de dubbelbestemming "Leiding - Gas" aan de gronden ter plaatse van de gasleiding en de belemmeringenstrook is toegekend.

8.    Het beroep van Gasunie was uitsluitend gericht tegen het ontbreken van de dubbelbestemming "Leiding - Gas". Gelet op het overwogene onder 7 is geheel tegemoet gekomen aan het beroep van Gasunie. Gelet hierop heeft Gasunie onvoldoende belang bij beoordeling van het herstelbesluit, zodat geen beroep van rechtswege als bedoeld in artikel 6:19, eerste lid, van de Awb is ontstaan waarop nog dient te worden beslist.

Conclusie en proceskosten

9.    De conclusie is dat de raad aan de opdracht uit de tussenuitspraak heeft voldaan. Het gebrek in het oorspronkelijke besluit is hersteld.

10.    Van proceskosten die voor vergoeding in aanmerking komen, is niet gebleken.

Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

I.    verklaart het beroep van Gasunie Transport Services B.V. tegen het besluit van de raad van de gemeente Midden-Delfland van 26 maart 2019 tot vaststelling van het bestemmingsplan "1e herziening Buitengebied Gras" gegrond;

II.    vernietigt het besluit van de raad van de gemeente Midden-Delfland van 26 maart 2019 tot vaststelling van het bestemmingsplan "1e herziening Buitengebied Gras";

III.    gelast dat de raad van de gemeente Midden-Delfland aan Gasunie Transport Services B.V. het door haar voor de behandeling van het beroep betaalde griffierecht ten bedrage van € 345,00 (zegge: driehonderdvijfenveertig euro) vergoedt.

Aldus vastgesteld door mr. E. Helder, lid van de enkelvoudige kamer, in tegenwoordigheid van mr. R.I.Y. Lap, griffier.

Het lid van de enkelvoudige kamer is verhinderd de uitspraak te ondertekenen.

De griffier is verhinderd de uitspraak te ondertekenen.

Uitgesproken in het openbaar op 3 februari 2021

288-944.