Uitspraken
De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste algemene bestuursrechter van het land. In dit onderdeel vindt u alle uitspraken die de Raad van State op zijn website publiceert. Meer informatie over de rechterlijke taak van de Afdeling bestuursrechtspraak vindt u in de rubriek Ons werk.
Toon overzicht van de actuele uitspraken:
Bij besluit van 4 februari 2022 heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een aanvraag van de vreemdeling om hem een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd te verlenen, niet-ontvankelijk verklaard.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1913
- Datum uitspraak
- 17 mei 2023
- Voorlopige voorziening / hoofdzaak
- Asiel
Bij besluit van 20 maart 2023 heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een aanvraag van de vreemdeling om hem een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd te verlenen, niet in behandeling genomen.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1906
- Datum uitspraak
- 17 mei 2023
- Voorlopige voorziening
- Asiel
Bij besluit van 17 maart 2023 heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een aanvraag van de vreemdeling om haar een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd te verlenen, afgewezen.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1973
- Datum uitspraak
- 17 mei 2023
- Voorlopige voorziening
- Asiel
Bij besluit van 26 september 2022 heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een aanvraag van de vreemdeling om hem een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd te verlenen, afgewezen.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1957
- Datum uitspraak
- 17 mei 2023
- Voorlopige voorziening
- Asiel
Bij tussenuitspraak van 16 maart 2022, ECLI:NL:RVS:2022:732 heeft de Afdeling de raad van de gemeente Tilburg opgedragen om binnen 20 weken na verzending van de tussenuitspraak het daarin geconstateerde gebrek in het besluit van 6 april 2020 tot vaststelling van het bestemmingsplan "Binnenstad 2020 9e herziening (woongebouw Pieter Vreedeplein)" te herstellen. Het bestemmingsplan "Binnenstad 2010 9e herziening (woongebouw Pieter Vreedeplein)" voorziet in een woontoren van maximaal 63,5 m hoog met commerciële functies in de eerste twee bovengrondse verdiepingen aan het Pieter Vreedeplein in de binnenstad van Tilburg. De leden van de vereniging en anderen wonen in de directe omgeving van het plangebied. Zij kunnen zich niet verenigen met de woontoren die door het plan mogelijk wordt gemaakt, omdat zij vrezen dat deze toren hun woon- en leefklimaat zal aantasten.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1931
- Datum uitspraak
- 17 mei 2023
- Eerste aanleg - meervoudig
- RO - Noord-Brabant
Bij tussenuitspraak van 26 januari 2022, ECLI:NL:RVS:2022:250, heeft de Afdeling de raad van de gemeente Oss opgedragen om binnen 20 weken na verzending van de tussenuitspraak het daarin omgeschreven gebrek in het besluit van 28 mei 2020 tot vaststelling van het bestemmingsplan "Achterstraat - Langestraat Dieden", te herstellen. De Afdeling heeft in de tussenuitspraak geoordeeld dat het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan "Achterstraat - Langestraat Dieden" in strijd met artikel 3:2 van de Awb niet met de juiste zorgvuldigheid is voorbereid. Daarnaast berust het bestreden besluit in strijd met artikel 3:46 van de Awb niet op een deugdelijke motivering. Daartoe overweegt de Afdeling dat niet inzichtelijk is wat tijdens het veldonderzoek naar de flora en fauna in het plangebied precies is onderzocht. Ook overweegt de Afdeling dat uit het bureau- en veldonderzoek, alsook de toelichting van de raad, niet duidelijk volgt of de specifieke beschermde dier- en vogelsoorten die zich volgens [appellant A] en [appellante B] in en rondom het plangebied bevinden daadwerkelijk in of in de nabijheid van het plangebied aanwezig zijn, en zo ja, welke gevolgen het plan voor deze soorten heeft.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1924
- Datum uitspraak
- 17 mei 2023
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- RO - Noord-Brabant
Bij besluit van 23 september 2020 heeft de raad van de gemeente Venlo het bestemmingsplan "Herbegrenzing glastuinbouwconcentratiegebied Meelderbroek" vastgesteld en besloten geen exploitatieplan vast te stellen. Het glastuinbouwbedrijf Brookberries heeft haar hoofdvestiging aan de Koelesweg 16 in Belfeld. Het bedrijf is gelegen in het zogenoemde glastuinbouwconcentratiegebied Meelderbroek dat op grond van de Omgevingsverordening Limburg 2014 is aangewezen als ontwikkelingsgebied glastuinbouw. Aan dit gebied is in het bestemmingsplan "Buitengebied Venlo" de gebiedsaanduiding "glastuinbouw concentratie" toegekend. Brookberries is voornemens om een nieuw glastuinbouwbedrijf te realiseren, bedoeld voor aardbeienteelt, aangrenzend aan haar hoofdvestiging, op gronden zonder de gebiedsaanduiding "glastuinbouw concentratie". Met het voorliggende plan wordt voorzien in een nieuw glastuinbouwbedrijf en in een herbegrenzing van het glastuinbouwconcentratiegebied Meelderbroek.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1930
- Datum uitspraak
- 17 mei 2023
- Eerste aanleg - meervoudig
- RO - Limburg
Bij besluit van 24 september 2020 heeft de raad het bestemmingsplan "De [locatie 1]" vastgesteld. Bij tussenuitspraak van 20 april 2022, ECLI:NL:RVS:2022:1155, heeft de Afdeling de raad van de gemeente Wijchen opgedragen om binnen 24 weken na verzending van de tussenuitspraak de daarin omschreven gebreken in het besluit van 24 september 2020 te herstellen. Het plan voorziet in de mogelijkheid om nieuwe vrijstaande woningen te realiseren op het perceel [locatie 1]. Ook voorziet het plan in de mogelijkheid om de tuin van de reeds bestaande woning op het perceel [locatie 2] te verruimen. De planlocatie is een voormalige intensieve veehouderij, te weten een konijnenfokkerij. Talis is eigenaar van het perceel [locatie 1] en is van plan de woningen te realiseren. [appellant] is eigenaar van het perceel [locatie 3], welk perceel grenst aan de planlocatie.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1932
- Datum uitspraak
- 17 mei 2023
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- RO - Gelderland
Bij besluit van 10 oktober 2018 heeft de raad van de gemeente Gooise Meren een verzoek van RTV NH om opheffing van geheimhouding van de vertrouwelijke delen van een vaststellingsovereenkomst tussen KNSF en de gemeente Gooise Meren, afgewezen. In het gebied ‘De Krijgsman’ was voorheen een springstoffenfabriek gevestigd. Met KNSF, eigenaar van het gebied, zijn hierover afspraken gemaakt die in 2003 zijn vastgelegd in een Intentieovereenkomst. KNSF zou zich inspannen de springstoffenfabriek te ontmantelen, het gebied veilig te maken, te saneren en te (her)ontwikkelen. Daartegenover zouden de betrokken overheden zich inspannen om voor het gebied 'De Krijgsman' een planologisch regime voor woningbouw en commerciële voorzieningen in procedure te brengen. Nadat KNSF begin 2004 haar verplichtingen jegens de overheden had (her-)bevestigd, met inbegrip van het daadwerkelijk sluiten en ontmantelen van de springstoffenfabriek, kwam de gemeente Muiden volgens KNSF gemaakte afspraken niet na.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1925
- Datum uitspraak
- 17 mei 2023
- Hoger beroep
- Openbaarheid
Bij brief van 11 oktober 2017 heeft de burgemeester van Maastricht op het verzoek van [appellant] om hem van de Top X lijst te verwijderen medegedeeld dat de plaatsing op de lijst geen besluit is. Dit is een door het Veiligheidshuis, een samenwerkingsverband tussen gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Dienst Justitiële Inrichtingen en een groot aantal maatschappelijke organisaties, samengestelde lijst van namen van personen of groepen die overlast of criminaliteit veroorzaken. [appellant] heeft de burgemeester verzocht om hem van de Top X lijst te verwijderen, maar de burgemeester heeft dit verzoek afgewezen.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1923
- Datum uitspraak
- 17 mei 2023
- Hoger beroep
- Persoonsgegevens