Huisregels


De Raad van State is gevestigd aan Kneuterdijk 22 in Den Haag. In het gebouw van de Raad van State staan de veiligheid en privacy van bezoekers en medewerkers voorop.

Om iedereen een plezierige en veilige omgeving te kunnen bieden, gelden in het gebouw de volgende huisregels voor bezoekers. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen gelden er momenteel ook andere huisregels. Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Rechtszaken en coronavirus’.

Wat mag niet?

 • Filmen, foto's of geluidsopnamen maken
  Ter bescherming van de privacy en het portretrecht van bezoekers, partijen en medewerkers is het niet toegestaan in het gebouw van de Raad te filmen, fotograferen of geluidsopnamen te maken. Voor de pers gelden afwijkende regels. Deze staan in het persbeleid.
 • Eten of drinken in de rechtszaal
  In de publieksruimte kunt u een broodje eten en een kopje koffie of thee drinken. In de rechtszaal mag u niet eten of drinken.
 • Roken
  In het gehele gebouw van de Raad van State geldt een rookverbod. Het gebruik van een e-sigaret of een shisha-pen is ook niet toegestaan in het gebouw.
 • Gebruik van alcohol en verdovende middelen
 • In bezit hebben van wapens, voorwerpen die als wapens kunnen worden gebruikt en explosieven
 • Dragen van kleding die het gehele gezicht bedekt of waarbij alleen de ogen zichtbaar zijn
 • Meenemen van dieren (behalve geleidehonden)

Gebruik van mobiele telefoon

Mobiele telefoons en andere mobiele telecommunicatiemiddelen zijn toegestaan in het gebouw. In de rechtszaal staan mobiele telefoons uit of op 'stil'. Deze apparatuur mag niet worden gebruikt voor het maken van beeld- en geluidsopnamen. U mag in de rechtszaal wel tekstberichten verzenden (bijvoorbeeld via sms, whatsapp of twitter), zolang u dat niet hinderlijk doet.

Ordehandhaving en calamiteiten

Het is niet toegestaan de orde in het gebouw te verstoren. Wie dit toch doet of zich niet houdt aan de huisregels, kan zo nodig worden verwijderd of de toegang tot het gebouw worden ontzegd. Iedereen die aanwezig is in het gebouw is verplicht gevolg te geven aan aanwijzingen van onder meer leden van de bedrijfshulpverlening, zaalbodes en beveiligingsmedewerkers. Agressie, geweld, intimidatie of elke andere vorm van ongewenst gedrag in het gebouw worden niet getolereerd. Bij strafbaar gedrag schakelt de Raad van State de politie in en doet de Raad van State aangifte.

Garderobes

Gebruik van garderobes is voor eigen risico. Bij de garderobes zijn kluisjes die u kunt gebruiken. De Raad van State is niet aansprakelijk voor het ontvreemden of zoek raken van eigendommen van bezoekers. Achtergelaten of niet-bewaakte bagage wordt door de beveiliging uit het gebouw verwijderd.

Speciale voorzieningen

Toegang tot het gebouw
Het gebouw van de Raad van State is toegankelijk voor iedereen. Bezoekers die via traptreden de hoofdingang op nummer 22 niet of moeilijk kunnen bereiken, kunnen gebruikmaken van de naastgelegen ingang op nummer 24. Wanneer u hulp nodig heeft bij binnenkomst van het gebouw, kunt u hiervoor telefonisch contact opnemen met de Beveiliging van de Raad van State via telefoonnummer  070 - 426 4426.

Halslus (ringleiding)
In alle rechtszalen is een infrarode voorziening voor slechthorenden aanwezig. Met een zogenoemde halslus kunnen slechthorenden de zitting goed volgen. U kunt bij de receptiebalie in het gebouw naar de halslus vragen.