Prinses van Oranje


Dinsdag 7 december is Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Catharina-Amalia 18 jaar geworden. Vanaf het moment dat haar vader in 2013 Koning werd, draagt Prinses Catharina-Amalia de titel Prinses van Oranje. In artikel 74 van de Grondwet staat dat als de prinses 18 jaar is geworden zij ‘van rechtswege’ (automatisch) zitting krijgt in de Raad van State en in de Afdeling advisering. Dat betekent dat de Prinses van Oranje vanaf dat moment kan deelnemen aan vergaderingen van de Raad van State en de Afdeling advisering, al heeft zij hierin geen stemrecht. De Afdeling advisering adviseert regering en parlement over wetgeving en bestuur.

Binnengeleid

Om dit bijzondere moment te markeren, is de prinses op woensdag 8 december door de voorzitter van de Raad van State, Zijne Majesteit de Koning, binnengeleid in de Raad van State, zoals dat officieel heet. Dat betekent dat ze tijdens een bijzondere vergadering van de Raad van State werd verwelkomd. Ook Hare Majesteit Koningin Máxima was hierbij aanwezig, net als vice-president Thom de Graaf die de dagelijkse leiding over de Raad van State heeft. De NOS heeft de binnengeleiding van de prinses op 8 december live uitgezonden.

Programma en toespraken

Deze zogenoemde buitengewone vergadering vond plaats in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Paleis Kneuterdijk is onderdeel van het gebouwencomplex van de Raad van State. De Prinses van Oranje, Zijne Majesteit de Koning en de vice-president van de Raad van State, hielden tijdens de buitengewone vergadering een korte toespraak. Aansluitend plantte de Prinses van Oranje een koningslinde in de Franse tuin van Paleis Kneuterdijk.

Bekijk de video hieronder om de toespraken terug te zien en te luisteren. De toespraken van de Prinses van OranjeZijne Majesteit de Koning en vice-president Thom de Graaf zijn ook terug te lezen.

Prinses van Oranje 2021

Prinses Beatrix in 1956

Prinses Beatrix werd op 18-jarige leeftijd op 7 februari 1956 door Koningin Juliana binnengeleid in de Raad van State. Dat zag er toen zo uit.

Prins Willem-Alexander in 1985

Op 3 juli 1985 werd Prins Willem-Alexander verwelkomd in de Raad van State. De kroonprins vertelde dat “hij nog maar weinig afwist van de Raad van State, maar dat hij er wel nieuwsgieriger naar was geworden”. Als je wil weten wat de kroonprins nog meer zei, bekijk dan deze video.


Veel gestelde vragen

Wat betekent het om zitting te krijgen in de Raad van State?

De Prinses van Oranje kan vanaf haar achttiende verjaardag deelnemen aan vergaderingen van de Afdeling advisering, maar zij heeft geen stemrecht. Op die manier kan zij zich, als beoogd troonopvolger, voorbereiden op haar toekomstige taak als Koningin door onder andere kennis van wetgeving en het staatsrecht op te doen. De onderwerpen die worden besproken in de Afdeling Advisering weerspiegelen maatschappelijke processen en dragen bij aan het vergroten van het inzicht hierin. De Prinses van Oranje is uiteraard niet betrokken bij de rechtsprekende taak van de Raad van State.

Zal de Prinses van Oranje vanaf haar 18e verjaardag regelmatig bij de Raad van State aanwezig zijn?

Nee, zij zal na haar tussenjaar eerst gaan studeren. Als beoogd troonopvolger kreeg haar vader in juli 1985 zitting in de Raad van State. Na de afronding van zijn studie en militaire diensttijd bezocht hij vanaf eind 1995 (dus tien jaar nadat hij officieel zitting kreeg in de Raad) regelmatig vergaderingen van de Raad van State. Dat was onderdeel van zijn opleidingsprogramma tot staatshoofd.

Gaat de Prinses van Oranje daadwerkelijk deelnemen aan de vergaderingen van de Raad van State?

De Prinses van Oranje mag vanaf haar 18e verjaardag de ceremoniële vergaderingen van de Raad van State bijwonen. Ook mag zij meedoen aan de inhoudelijke discussies in de vergadering van de Afdeling advisering, maar zij heeft daarin geen stemrecht. Hoe vaak ze deze in de toekomst zal bijwonen hangt af van de invulling van haar opleidingsprogramma tot staatshoofd en wordt afgestemd op haar andere werkzaamheden en activiteiten.

Balzaal

De verwelkoming van de Prinses van Oranje in de Raad van State vond plaats in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk. Neem een kijkje in de zaal!