Raad van State zet streep door bestemmingsplan 'Buitengebied' van Terschelling

Gepubliceerd op 7 juli 2010

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft goedkeuring onthouden aan het bestemmingsplan voor het buitengebied van Terschelling. Dit blijkt uit een uitspraak van vandaag (7 juli 2010) in een zaak die was aangespannen door de Waddenvereniging en een groot aantal bedrijven en inwoners uit Terschelling.

Op grond van de Natuurbeschermingswet moet de gemeenteraad van Terschelling in dit geval onderzoeken of het bestemmingsplan zogenoemde 'significante gevolgen' kan hebben voor de beschermde natuurgebieden 'Noordzeekustzone' en 'Duinen Terschelling'. De Raad van State is van oordeel dat het onderzoek van de gemeenteraad onvoldoende en onvolledig is. Het is onvoldoende, omdat voor een deel van het plan weliswaar onderzoek is gedaan, maar hieruit de conclusie is getrokken dat het plan 'naar verwachting geen significante negatieve gevolgen' heeft voor de natuurgebieden. De gemeenteraad had een uitgebreid onderzoek (een 'passende beoordeling') moeten verrichten waaruit blijkt dat 'verzekerd is dat de natuurlijke kenmerken van het gebied niet zullen worden aangetast', aldus de Raad van State. Het onderzoek is bovendien onvolledig, omdat voor het resterende deel van het bestemmingsplan niet eens onderzoek is gedaan. De gemeenteraad had voor dat deel van het buitengebied dus niet zonder meer kunnen vaststellen 'dat op grond van objectieve gegevens is uitgesloten dat het plan als zodanig significante gevolgen heeft' voor de natuurgebieden.

De Raad van State onthoudt daarom goedkeuring aan het bestemmingsplan. Bij een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied 'dient de raad de gevolgen te bezien van alle gebruiks- en bouwmogelijkheden' in het plan voor het natuurgebied. Ter bescherming van dit gebied heeft de Raad van State bepaald dat bouwvergunningen die worden ingediend op basis van oudere bestemmingsplannen, gedurende één jaar moeten worden aangehouden. Dit betekent dat het gemeentebestuur die aanvragen een jaar lang niet in behandeling mag nemen.

Het bestemmingsplan 'Buitengebied Terschelling' omvatte het hele eiland behalve de dorpen West-Terschelling, Midsland en Hoorn. Het plan verving een aantal oudere bestemmingsplannen voor het gebied en gaf een actuele regeling voor het gebruik en het bebouwen van gronden op het eiland. De Waddenzee en de Noordzeekustzone maakten géén deel uit van het plan. Hiervoor wordt een apart bestemmingsplan gemaakt dat samen met de andere Waddeneilanden wordt opgesteld.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200901747/1.