Wijziging van het Besluit register onderwijsdeelnemers.


Volledige tekst

Bij Kabinetsmissive van 19 april 2022, no.2022000856, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mede namens de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, bij de Afdeling advisering van de Raad van State ter overweging aanhangig gemaakt het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit register onderwijsdeelnemers in verband met het uitbreiden van de wettelijke grondslagen voor de verwerking van gegevens in het kader van het register onderwijsdeelnemers, met nota van toelichting.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft geen inhoudelijke opmerkingen over het ontwerpbesluit.

De Afdeling verwijst naar de bij dit advies behorende redactionele bijlage. De Afdeling adviseert het besluit te nemen.

De vice-president van de Raad van State

Redactionele bijlage bij het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State betreffende no. W05.22.00045/I.

- Onderdeel C, artikel 38 en 39a toevoegen.

Nader rapport (reactie op het advies) van 7 juni 2022

Het voorstel geeft de Afdeling advisering van de Raad van State geen aanleiding tot het maken van inhoudelijke opmerkingen.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om in artikel 8, eerste en tweede lid, van het Besluit register onderwijsdeelnemers (BRO) nog een terminologische wijziging mee te nemen. Als gevolg van de Wet vereenvoudiging bekostiging primair onderwijs (Stb. 2021, 171) worden de begrippen bekostigingsindicatie en bekostigingscategorie niet meer gebruikt. In plaats daarvan wordt gesproken van de ondersteuningscategorie. De ondersteuningscategorie is van belang bij de vaststelling van de hoogte van de bekostiging die een school ontvangt per leerling op een speciale school voor basisonderwijs of op een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs.

Tevens is een correctie aangebracht in de gegevensset die B3- en B4-scholen aan dienen te leveren; de gegevens, bedoeld in artikel 5, tweede lid, van het BRO zijn uitgezonderd. Deze gegevens hebben betrekking op inschrijvingsgegevens die WEC-scholen moeten aanleveren en zijn niet relevant voor de B3- en B4-scholen.

In verband met de gefaseerde aansluiting van scholen in Caribisch Nederland op het register onderwijsdeelnemers, waarbij de bekostigde scholen op Bonaire in 2022 zullen worden aangesloten en die op Sint Eustatius en Saba in 2023, is tot slot in het BRO een bepaling opgenomen die de werking van dat besluit in Caribisch Nederland vooralsnog beperkt tot Bonaire.

De redactionele opmerking van de Afdeling advisering van de Raad van State is overgenomen, met dien verstande dat deze in het gewijzigde ontwerpbesluit betrekking heeft op artikel I, onderdeel I.

Ik bied U hierbij, mede namens de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, het gewijzigde ontwerpbesluit en de gewijzigde nota van toelichting aan en verzoek U overeenkomstig dit ontwerp te besluiten.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap