Livestream zitting over de tijdelijke bescherming van ‘derdelanders’

Gepubliceerd op 20 oktober 2023

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State houdt op maandag 23 oktober 2023 om 10.00 uur een rechtszitting over het besluit van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid om de tijdelijke bescherming van zogeheten derdelanders te beëindigen. Belangstellenden kunnen deze zitting via een livestream volgen.

Livestream

Maandagochtend 23 oktober 2023 is er vanaf 10.00 uur beeld en geluid vanuit de zittingszaal.

Waar gaat de zitting over?

De zitting gaat over de vraag of de staatssecretaris de tijdelijke bescherming mocht beëindigen van zogeheten ‘derdelanders’ die uit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht. Of dat deze beëindiging in strijd is met de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Deze groep ‘derdelanders’ heeft niet de Oekraïense nationaliteit, maar verbleef (tijdelijk) voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne voor bijvoorbeeld werk of studie. De staatssecretaris heeft er anderhalf jaar geleden voor gekozen om deze groep in Nederland tijdelijke opvang te bieden, maar heeft die nu voor deze groep beëindigd. Dat betekent dat deze ‘derdelanders’ vanaf maandag 4 september 2023 alleen in Nederland mogen blijven als zij een asielvergunning of een andere verblijfsvergunning aanvragen en krijgen. Op 1 september heeft de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak een verzoek ingewilligd van een derdelander om dat besluit van de staatssecretaris voorlopig te schorsen. De man hoeft daardoor de opvang niet te verlaten, totdat de Afdeling bestuursrechtspraak einduitspraak heeft gedaan. Een dag na deze voorlopige uitspraak besloot de staatssecretaris dat dit voor alle derdelanders geldt.

Uitspraak nog niet op maandag 23 oktober, deze volgt later

De rechtszaak wordt behandeld door een zogenoemde meervoudige kamer van de Afdeling bestuursrechtspraak. Deze bestaat uit de staatsraden Sevenster, Wissels en Van Breda. Zij doen na de zitting niet meteen uitspraak. Die volgt enkele weken later. Na de zitting zal voorzitter Sevenster aangeven wanneer de uitspraak is te verwachten.


zittingzaal