Voorlichting over benoemingsprocedure leden Rekenkamer
De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op verzoek van de Tweede Kamer een zogenoemde voorlichting uitgebracht over de procedure voor benoeming van leden van de Algemene Rekenkamer. De voorlichting is op 16 december 2024 gepubliceerd op de website van de Raad van State.
Voorlichtingsverzoek
Wanneer er een vacature is in het college van de Algemene Rekenkamer, dan draagt de Tweede Kamer drie kandidaten bij de regering voor. Dat is zo geregeld in de Grondwet. Het is gebruikelijk dat de regering de voorkeurskandidaat van de Kamer benoemt. De voordracht met drie namen is openbaar. Voor de Tweede Kamer speelt het vraagstuk dat potentieel geschikte personen vanwege die openbaarheid ervoor terugdeinzen te solliciteren. Een voordracht met minder dan drie namen zou hieraan tegemoetkomen, omdat de namen van de afgevallen kandidaten dan vertrouwelijk blijven. De Tweede Kamer wil daarom weten of de Grondwet ruimte laat voor voordrachten met daarop minder dan drie namen. De Afdeling advisering beantwoordt die vraag ontkennend.
Zorgvuldige benoemingsprocedure: persoonlijk en algemeen belang
De Afdeling advisering begrijpt dat aan de openbaarmaking van namen van kandidaten een afbreukrisico kan zitten en dat sommigen van hen om die reden mogelijk niet solliciteren. Het is ook in het algemeen belang dat voor vacatures in een belangrijk instituut zoals de Algemene Rekenkamer kwalitatief hoogwaardige kandidaten zich beschikbaar stellen. Het te hanteren profiel, de wijze van werven en de benoemingsprocedure moeten daar zo veel mogelijk aan bijdragen.
Openbaarmaking namen van kandidaten beperken
In de voorlichting verkent de Afdeling advisering hoe de openbaarmaking van de namen van kandidaten zou kunnen worden beperkt. Daarbij moet wel bedacht worden dat veranderingen in de benoemingsprocedure gevolgen kunnen hebben voor de balans tussen Kamer en regering. De Afdeling advisering acht het verder van belang dat ook voor de buitenwacht inzichtelijk blijft hoe besluiten tot stand komen. Transparantie over de gevolgde procedure kan een waarborg zijn tegen benoemingen waarbij andere factoren dan de geschiktheid voorop staan. Dergelijke transparantie betekent echter niet dat namen van kandidaten ook openbaar moeten worden gemaakt.
Lees hier de hele voorlichting van de Afdeling advisering.