Raad van State stelt vragen aan Hof van Justitie over uitleg van Europese richtlijn over vreemdelingen

Gepubliceerd op 12 oktober 2007

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een hoger beroepszaak over de afwijzing van een asielaanvraag van een Irakees echtpaar door de staatssecretaris van Justitie besloten vragen te stellen aan het Hof van Justitie in Luxemburg.

De Raad van State wil uitleg van het Hof over een bepaling in een Richtlijn van de Europese Unie uit 2004, waarin minimumnormen staan voor de erkenning van vreemdelingen die internationale bescherming behoeven (richtlijn 2004/83/EG).
In de Nederlandse Vreemdelingenwet 2000 staan de gronden op basis waarvan een asielzoeker in Nederland een verblijfsvergunning kan krijgen. Eén van die gronden heeft als basis dat een vreemdeling bij terugkeer naar zijn land een reëel risico loopt om te worden gefolterd of om een onmenselijke behandeling te ondergaan. Deze grond is ontleend aan artikel 3 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM).

De kernvraag is of de bescherming die de richtlijn aan vreemdelingen bedoelt te bieden valt onder deze grond, of dat de richtlijn een aanvullende bescherming biedt ten opzichte van dat artikel. Daarmee zou de richtlijn in wezen, zoals door het Irakese echtpaar ook is aangevoerd, een nieuwe grond voor vergunningverlening bevatten. Nu het hier gaat om de uitleg van een bepaling van een richtlijn van de Europese Unie moet de Afdeling bestuursrechtspraak zogenoemde prejudiciële vragen stellen aan het Hof in Luxemburg.

De antwoorden van het Hof in Luxemburg zijn van belang voor de vraag of het Irakese echtpaar aanspraak kan maken op een verblijfsvergunning in Nederland. De behandeling van de hoger beroepszaak bij de Raad van State wordt geschorst, in afwachting van de antwoorden van het Hof. Daarna zal die behandeling worden voortgezet.

Klik hier (pdf, 2 MB) voor de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200702174/1.

Voor meer informatie over de uitspraak en/of de procedure kunt u contact opnemen met mr. Daniël Tempelman, persvoorlichter Raad van State: 070 – 426 48 12 of 06 – 23 31 75 06.

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is hoogste algemene bestuursrechter van het land. Zij behandelt onder meer de hoger beroepschriften in vreemdelingenzaken. Tegen uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak is geen hoger beroep meer mogelijk.