Burgemeester Helmond mocht huisverbod verlengen

Gepubliceerd op 17 februari 2010

De burgemeester van Helmond mocht in januari 2009 het huisverbod dat hij tien dagen eerder aan een inwoner van de gemeente had opgelegd, met achttien dagen verlengen. Dit heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag (17 februari 2010) in een uitspraak bepaald in een zaak die was aangespannen door de burgemeester. Hij was het niet eens met een eerdere uitspraak van de rechtbank in Den Bosch dat hij niet bevoegd was het huisverbod te verlengen.

De Raad van State is van oordeel dat de burgemeester geen misbruik heeft gemaakt van zijn bevoegdheid om het huisverbod te verlengen. De burgemeester mocht zich op het moment van de verlenging op het standpunt stellen dat "de dreiging van gevaar of het ernstige vermoeden van gevaar" voor de veiligheid van de partner en het kind van de Helmonder nog altijd bestond, aldus de hoogste bestuursrechter. De burgemeester mocht hierbij uitgaan van een advies van het Steunpunt Huiselijk Geweld. Ook is van belang dat de man en zijn partner zich in het verleden niet altijd aan afspraken met de hulpverleningsinstanties hebben gehouden.

De rechtbank in Den Bosch oordeelde in januari 2009 nog dat de burgemeester het huisverbod niet had mogen verlengen, omdat de man al hulpverlening had aanvaard en er geen aanwijzingen waren dat het kind gevaar liep. Het stelsel van kinderbeschermingsmaatregelen bood volgens de rechtbank voldoende instrumenten om de veiligheid van het kind te waarborgen. De burgemeester zou daarom zijn bevoegdheid om het huisverbod te verlengen voor een ander doel hebben gebruikt dan waarvoor zij is bedoeld.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk. Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200901488/1.

De Raad van State heeft ook de besluiten van de burgemeesters van Moordrecht en Capelle aan den IJssel in stand gelaten om begin 2009 huisverboden op te leggen of te verlengen. Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200901869/1 (Capelle aan den IJssel) en hier de uitspraak met zaaknummer 200902749/1 (Moordrecht) die de Raad van State vandaag eveneens openbaar heeft gemaakt.

Dit zijn de eerste uitspraken van de Raad van State over de Wet tijdelijk huisverbod die op 1 januari 2009 in werking is getreden.