Hof van Justitie in Luxemburg geeft uitsluitsel over Europese Verblijfsrichtlijn

Gepubliceerd op 22 juni 2021

In een arrest van vandaag (22 juni 2021) heeft het Hof van Justitie in Luxemburg enkele prejudiciële vragen van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beantwoord. De Afdeling bestuursrechtspraak wilde van het Europese Hof weten of het vastzetten van een Poolse man, een EU-burger, is toegestaan op grond van de Europese Verblijfsrichtlijn.

Achtergrond

De zaak waarin de Afdeling bestuursrechtspraak in september 2019 prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie stelde gaat concreet om een besluit van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Zij besloot in 2018 dat de Poolse man Nederland binnen 28 dagen moest verlaten, omdat hij hier niet rechtmatig verbleef. De man heeft hieraan gevolg gegeven, maar na een kort verblijf in Duitsland is hij weer teruggekomen naar Nederland. De staatssecretaris heeft hem vervolgens vastgezet om er zeker van te zijn dat hij ook daadwerkelijk weer Nederland zou verlaten.

Prejudiciële vragen

De Afdeling bestuursrechtspraak wilde van het Hof van Justitie weten of de Europese Verblijfsrichtlijn het vastzetten van een persoon in deze situatie toestaat of niet. Daarvoor wilde de Afdeling bestuursrechtspraak weten wanneer het besluit is ‘uitgewerkt’ op grond waarvan een EU-burger Nederland moet verlaten. Is dat al uitgewerkt wanneer hij binnen de termijn Nederland heeft verlaten? En zo ja, heeft de persoon dan bij terugkeer opnieuw legaal verblijf? Het Europese Hof heeft deze vragen beantwoord in zijn arrest van vandaag.

Voortzetting behandeling

Met deze antwoorden van het Hof van Justitie is geen einde gekomen aan de procedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Zij heeft de behandeling van de zaak geschorst in afwachting van het antwoorden van het Hof in Luxemburg. Nu het Europese Hof de prejudiciële vragen heeft beantwoord, zal de Afdeling bestuursrechtspraak de behandeling van deze zaak voortzetten en daarna definitief uitspraak doen.


Lees hier de volledige tekst van het perscommuniqué over het arrest van het Hof van Justitie in Luxemburg met nummer C‑719/19.