Livestream zitting over gaswinning in Groningen

Gepubliceerd op 28 mei 2021

Op dinsdag 1 juni 2021 om 10.00 uur behandelt de Afdeling bestuursrechtspraak op een rechtszitting de zaak over de hoeveelheid gas die in het jaar 2020-2021 mag worden gewonnen uit het Groningenveld. De zitting wordt gehouden in het gebouw van de Raad van State in Den Haag. Belangstellenden kunnen de zitting via een livestream volgen.

Livestream

Vanaf 9.55 uur is er beeld van de zittingszaal. De zitting zelf begint om 10.00 uur.

Waar gaat de zaak over?

De zitting gaat over het besluit van de minister van Economische Zaken en Klimaat om de winning van gas uit het Groningenveld voor het gasjaar 2020-2021 vast te stellen op 8,1 miljard kubieke meter. Dat is volgens de minister de hoeveelheid gas die nodig is voor de leveringszekerheid. De Groninger Bodem Beweging en enkele inwoners van Groningen zijn het niet eens met het besluit van de minister en komen hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen wordt met dit besluit de gaswinning uit het Groningenveld onvoldoende beperkt. Zij zijn van mening dat de minister het belang van de leveringszekerheid nog steeds boven het veiligheidsbelang van de Groningers stelt. Het is niet de eerste keer dat de Afdeling bestuursrechtspraak zich buigt over een rechtszaak over de gaswinning in Groningen. In november 2015, november 2017, juli 2019 en juli 2020 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak zich al eerder uitgesproken over de hoeveelheid gas die gewonnen mag worden.

Uitspraak nog niet op dinsdag 1 juni, deze volgt later

De zaak wordt behandeld door een zogenoemde meervoudige kamer met de staatsraden Uylenburg, Venema en Meijer. Zij doen na de zitting niet meteen uitspraak in deze zaak. Die volgt later. Wilt u op de hoogte blijven? Maak dan gebruik van onze e‑mailservice in deze zaak met nummer 202005811/1.


De livestream van deze zitting is in zijn geheel opgenomen. U kunt de zitting via onderstaande link terugkijken op het YouTube-kanaal van de Raad van State.tate.