Livestream zitting over reconstructie N65

Gepubliceerd op 1 maart 2021

Op dinsdag 2 maart 2021 om 11.00 uur behandelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op zitting twee zaken over bestemmingsplannen van de gemeenten Vught en Haaren die een reconstructie van de N65 mogelijk maken. Een aantal bezwaarmakers uit Vught en Helvoirt is het hier niet mee eens en heeft om een voorlopige voorziening gevraagd. Daarmee willen zij voorkomen dat er gestart wordt met de reconstructie voordat de Afdeling bestuursrechtspraak definitief uitspraak doet over hun bezwaren. De zitting wordt gehouden in het gebouw van de Raad van State in Den Haag en is voor belangstellenden via een livestream te volgen.

Livestream

Vanaf 10.55 uur is er beeld van de zittingszaal. De zitting zelf begint om 11.00 uur.

Waar gaat de zaken over?

De zaken gaan over het bestemmingsplan 'N65 Vught' van de gemeente Vught en het bestemmingsplan ‘N65 Helvoirt 2020’ van de gemeente Haaren. De bestemmingsplannen maken een reconstructie van de N65 mogelijk. Het college van burgemeester en wethouders van Vught heeft ook hogere geluidswaarden vastgesteld vanwege de reconstructie van de N65. De N65 loopt van de A58 bij Tilburg naar de A2 bij Den Bosch. De weg is een belangrijke ontsluitingsweg voor de gemeenten Haaren, Vught en Oisterwijk. Het toegenomen verkeer op de N65 heeft volgens de gemeenten nadelige gevolgen voor de leefbaarheid, de doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid. Daarom willen de gemeenten de N65 aanpassen, waarbij onder meer een aantal ongelijkvloerse kruisingen wordt aangelegd. Tegen de bestemmingsplannen zijn meerdere bezwaarmakers in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Onder hen is een groot aantal inwoners van Vught die in de buurt van de N65 wonen. Zij vrezen dat de reconstructie tot veel meer verkeer en verkeersonveilige situaties gaat leiden. Ook maken zij zich zorgen over trillings- en geluidhinder, stikstofuitstoot, een verslechtering van de luchtkwaliteit en een waardedaling van hun woningen. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroepen, vragen zij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak om beide bestemmingsplannen te schorsen.

Voorlopige uitspraken nog niet op dinsdag 2 maart, deze volgt later

De zaken worden behandeld door voorzieningenrechter staatsraad Michiels. Hij zal niet meteen uitspraak doen. Na de zitting zal hij wel aangeven wanneer de voorlopige uitspraken ongeveer kunnen worden verwacht.


Zittingszaal bij de Raad van State

De livestream van deze zitting is in zijn geheel opgenomen. U kunt de zitting via onderstaande link terugkijken op het YouTube-kanaal van de Raad van State.