Aangescherpte coronamaatregelen, maar rechtszittingen van de Afdeling bestuursrechtspraak gaan door

Gepubliceerd op 30 september 2020

Afgelopen maandag kondigde het kabinet strengere landelijke maatregelen af. Deze zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen. De strengere maatregelen zijn gisteren, dinsdag 29 september, ingegaan. De maatregelen gelden in ieder geval voor een periode van drie weken. Ze hebben ook gevolgen voor het werk van de Raad van State. Staatsraden en medewerkers van de Raad van State blijven hun werkzaamheden zo veel als mogelijk vanuit huis verrichten.

Rechtszittingen van de Afdeling bestuursrechtspraak gaan door

De Raad van State vervult een vitale rol in ons staatsbestel. Dat betekent dat onze werkprocessen van de Afdeling advisering en de Afdeling bestuursrechtspraak als vitaal worden aangemerkt. Dat is een belangrijk uitgangspunt. Daarom gaan de rechtszittingen van de Afdeling bestuursrechtspraak de komende drie weken ‘gewoon’ fysiek door zoals gepland.

Mondkapjes in de publieksruimte

De gemeente Den Haag heeft dringend geadviseerd om mondkapjes te dragen in alle binnenruimtes in de stad die voor het publiek toegankelijk zijn. De Raad van State volgt dit advies. Dat betekent dat beveiligingsmedewerkers, zittingsbodes en receptionisten die in de publieksgedeelte van het gebouw hun werk doen vanaf woensdag 30 september mondkapjes dragen. Ook zullen bezoekers voor de zittingen gevraagd worden een mondkapje te dragen in de publieksruimte. Dit is niet nodig in de zittingszalen. Er zijn in de centrale hal van het gebouw van de Raad van State mondkapjes beschikbaar. Staatsraden en griffiers dragen in de zittingszalen geen mondkapjes.

Meer informatie

Meer informatie over de coronamaatregelen en huisregels in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag vindt u op de speciale pagina Rechtszaken en coronavirus op deze website.