Raad van State laat rijksinpassingsplan 'Ontpoldering Noordwaard' bijna geheel in stand

Gepubliceerd op 26 oktober 2011

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het zogenoemde rijksinpassingsplan 'Ontpoldering Noordwaard' dat de toenmalige ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM in augustus 2010 hebben vastgesteld, nagenoeg geheel in stand gelaten. Dat blijkt uit een uitspraak van vandaag (26 oktober 2011). Met het plan wil het kabinet de Noordwaard bij Werkendam ontpolderen. De ZLTO en een groot aantal inwoners van Werkendam hadden de Raad van State gevraagd het rijksinpassingsplan te vernietigen. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

De meeste bezwaarmakers wonen of werken in het gebied de Noordwaard. Afhankelijk van de ligging van hun woning of bedrijf kunnen zij daar blijven wonen en werken, tenzij hun veiligheid tegen opkomend water niet meer kan worden gegarandeerd. Volgens hen hebben de ministers onvoldoende rekening gehouden met hun belangen.

De Raad van State is van oordeel dat de minister van Infrastructuur en Milieu het rijksinpassingsplan op enkele onderdelen beter moet motiveren of moet aanpassen. Het gaat dan onder meer om de regeling voor het aantal slaapplaatsen in bed & breakfastaccomodaties en de bouwhoogteregeling voor de nieuwbouw van woningen op terpen in de Noordwaard.

De Raad van State heeft de minister een termijn van vier maanden gegeven om voor deze onderdelen van het plan een nieuw besluit te nemen. Dit betekent dat de minister een begin kan maken met het ontpolderen van het grootste gedeelte van de Noordwaard.

De ontpoldering van de Noordwaard is een van de meer dan dertig maatregelen van het programma Ruimte voor de Rivier. Dit landelijke programma beschermt het Nederlandse rivierengebied tegen hoogwater. Bij Werkendam is ontpoldering van de Noordwaard nodig om bij hoge waterstanden meer rivierwater op een veilige manier te kunnen afvoeren. Het kabinet wil op een aantal plekken de dijken verlagen, zodat water vanuit de Merwede de polder kan instromen. Het plan levert hiermee een bijdrage aan een waterstandverlaging van zo'n 30 centimeter bij Gorinchem. De Noordwaard zal na het inlaten van het water uit drie zones bestaan: een doorstroomgebied, lage, natte polders en droge, hoge polders.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201009941/1.