Verbreding rijksweg A4 bij Leiden mag voorlopig doorgaan

Gepubliceerd op 27 augustus 2009

Rijkswaterstaat mag op 1 september beginnen met de werkzaamheden ter voorbereiding van het verbreden van de rijksweg A4 bij Leiden. Die werkzaamheden bestaan onder meer uit het kappen van bomen aan weerszijden van een gedeelte van de rijksweg. Dit heeft de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een voorlopige uitspraak van vandaag (27 augustus 2009) bepaald.

In mei van dit jaar stelden de ministers van V&W en VROM het tracébesluit A4 Burgerveen-Leiden 2009 vast. Het besluit maakt het mogelijk om rijksweg A4 tussen de Dwarswatering in Leiderdorp en de aansluiting Leiden/Zoeterwoude te verbreden van 2 x 2 naar 2 x 3 rijstroken. Buurtactief het Oude Dorp uit Leiderdorp is het hier niet mee eens. Zij vreest met name een verslechtering van de luchtkwaliteit en voor geluidsoverlast. Verder zijn er volgens haar alternatieven denkbaar voor het oplossen van het doorstromingsprobleem op de rijksweg A4. Omdat Rijkswaterstaat op 1 september aanstaande wil beginnen met de werkzaamheden verzocht Buurtactief de Raad van State het tracébesluit te schorsen.

De Raad van State heeft dit verzoek in een mondelinge uitspraak op donderdag 27 augustus 2009 afgewezen. Dit is een voorlopige uitspraak. In 2010 zal de Raad van State een definitieve uitspraak doen in de beroepsprocedure die onder meer Buurtactief tegen de verbreding van de rijksweg A4 heeft aangespannen.

Lees hier de tekst van het proces-verbaal van de uitspraak met zaaknummer 200904401/2.