Rem op ontwikkelingen in Boxtel, Roermond en Wageningen vanwege PAS

Gepubliceerd op 14 augustus 2019

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft vandaag drie bestemmingsplannen van de gemeente Boxtel, Roermond en Wageningen nagenoeg volledig vernietigd.

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft vandaag drie bestemmingsplannen van de gemeente Boxtel, Roermond en Wageningen nagenoeg volledig vernietigd. Aanleiding voor deze uitspraken is dat de gemeenten in de bestemmingsplannen gebruik hebben gemaakt van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Maar het PAS kan door de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van 29 mei 2019 niet langer als toestemmingsbasis worden gebruikt om allerlei ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken.

Drie bestemmingsplannen

Het gaat hier om drie bestemmingsplannen waarin door bezwaarmakers de gevolgen van de stikstofneerslag voor natuurgebieden in de omgeving ter discussie was gesteld. De Afdeling bestuursrechtspraak had deze zaken eerder aangehouden, in afwachting van de zogenoemde PAS-uitspraak van 29 mei 2019.

Boxtel

In de gemeente Boxtel gaat het om het bestemmingsplan ‘Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2017’. Dat bestemmingsplan moest een nieuwe verbinding mogelijk maken van het bedrijventerrein Ladonk naar de Kapelweg. De gemeente wilde hiermee de leefbaarheid en verkeersveiligheid en de bereikbaarheid in de omgeving verbeteren.

Roermond

In de gemeente Roermond ontvalt als gevolg van de uitspraak vandaag de basis aan de bouw van zo’n 470 nieuwe woningen uit het bestemmingsplan ‘Melickerveld’. Het bestemmingsplan voor de drie bestaande woningen in dit gebied wordt niet vernietigd. Die woningen ondervinden geen gevolgen van de uitspraak.

Wageningen

Ten slotte kan ook de ontwikkeling van het Future Center Wageningen in het stadion Wageningse Berg voorlopig geen doorgang vinden vanwege de PAS-problematiek. Het gelijknamige bestemmingsplan maakte in het stadion een kennis-, innovatie-, informatie- en trainingscentrum mogelijk op het gebied van voeding, beweging en gezondheid.

Vereenvoudigd

Onder verwijzing naar de PAS-uitspraak van 29 mei 2019 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak deze zaken, zoals dat heet, vereenvoudigd afgedaan. Dat wil zeggen dat er geen rechtszittingen in deze zaken zijn gehouden.


Volledige tekst uitspraken

Lees de volledige tekst van de uitspraken.

PAS-overzichtspagina

Bekijk hier de PAS-overzichtspagina op onze website.