Burgemeester van Amsterdam mocht voorwaarden stellen aan raamprostitutie

Gepubliceerd op 29 augustus 2018

De burgemeester van Amsterdam mocht voorwaarden stellen aan de vergunningen voor raamprostitutiebedrijven op de Wallen, maar niet alle voorwaarden die de burgemeester wil opnemen kunnen door de beugel. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (29 augustus 2018).

De burgemeester heeft voorwaarden verbonden aan de vergunningen om mensenhandel en uitbuiting tegen te gaan en om goede omstandigheden voor sekswerkers te garanderen. De burgemeester begrensde bijvoorbeeld de tijd dat een werkruimte aan één en dezelfde sekswerker mag worden verhuurd. Ook verplichtte de burgemeester de raamprostitutiebedrijven om intakegesprekken te houden met sekswerkers. Verslagen van die gesprekken zouden vervolgens onder meer beschikbaar moeten zijn voor toezichthouders van de gemeente.

Mensenhandel en uitbuiting

Volgens de raamprostitutiebedrijven en sekswerkers zijn de voorwaarden in de vergunningen te beperkend en in strijd met Europees recht. Zij menen dat de voorwaarden onder meer in strijd zijn met het beschermde vrij verrichten van diensten. In de uitspraak van vandaag oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak dat de burgemeester wel de maximale verhuurtijd van een kamer mocht beperken en ook het voeren van intakegesprekken verplicht mocht stellen. Deze voorwaarden stelde de burgemeester namelijk om mensenhandel en uitbuiting te voorkomen. Deze voorwaarden blijven in stand.

Andere voorwaarden

Een aantal andere voorwaarden mocht de burgemeester echter niet stellen. De eis dat een exploitant van een prostitutieraam lopend binnen twaalf minuten aanwezig moet kunnen zijn als een toezichthouder dat vraagt, is te verstrekkend. Verder mogen exploitanten niet verantwoordelijk worden gehouden voor overtredingen van hygiëneregels als zij daarop geen zicht hebben en geen invloed kunnen uitoefenen. Ook mocht de burgemeester niet als voorwaarde stellen dat gegevens over het professionele seksuele leven van sekswerkers, bijvoorbeeld in de vorm van verslagen van intakegesprekken, beschikbaar moeten zijn voor toezichthouders van de gemeente. De Afdeling bestuursrechtspraak vernietigt de voorwaarden die hier over gaan en houdt de vergunningen verder in stand.

Lees hier de uitspraak met zaaknummer 201707392/1 en tien andere zaaknummers.