Uitspraken
De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste algemene bestuursrechter van het land. In dit onderdeel vindt u alle uitspraken die de Raad van State op zijn website publiceert. Meer informatie over de rechterlijke taak van de Afdeling bestuursrechtspraak vindt u in de rubriek Bestuursrechtspraak.
Toon overzicht van de actuele uitspraken:
Bij besluit van 27 juli 2021 heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de aan de vreemdeling verleende verblijfsvergunning asiel voor onbepaalde tijd en de aan hem verleende verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd ingetrokken. De staatssecretaris heeft de vreemdeling ook opgedragen de Europese Unie onmiddellijk te verlaten en een inreisverbod tegen hem uitgevaardigd. De vreemdeling heeft de Rwandese nationaliteit en verblijft sinds 21 januari 1999 in Nederland. De minister heeft hem bij besluit van 19 oktober 2001 een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd verleend. Daarna is deze vergunning omgezet in een verblijfsvergunning asiel voor onbepaalde tijd. Op 11 september 2006 heeft de vreemdeling het Nederlanderschap verkregen. De unit 1F van de Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft naar aanleiding van publicaties in de Rwandese krant ‘The New Times’ en het Nederlandse dagblad ‘De Pers’ een onderzoek ingesteld naar de mogelijke betrokkenheid van de vreemdeling bij de genocide in Rwanda in 1994. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft hierin aanleiding gezien om het Nederlanderschap van de vreemdeling bij besluit van 22 januari 2014 in te trekken.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:5036
- Datum uitspraak
- 11 december 2024
- Hoger beroep
- Asiel
Bij besluit van 8 november 2023 heeft de raad van de gemeente Amstelveen het bestemmingsplan "Alsemlaan-Jasmijnlaan 2023" vastgesteld. Bij besluit van 14 november 2023 heeft het college van burgemeester en wethouders van Amstelveen een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van 110 zorgwoningen, een zogenoemde respijtzorgvoorziening en een collectieve ruimte, met parkeergarage op de adressen Alsemlaan 2 tot en met 114 te Amstelveen. De woningen worden verdeeld over twee gebouwen. Daaronder is het mogelijk een parkeerkelder te realiseren met 88 plaatsen. De woningen zijn bestemd voor mensen met een zorgbehoefte of een zorgbehoefte in de toekomst. Het plangebied ligt in de woonwijk Westwijk Zuidoost en beslaat een perceel dat wordt doorsneden door een fietspad. [appellant] en anderen wonen nabij het plangebied. Zij kunnen zich om verschillende redenen niet verenigen met het plan en de omgevingsvergunning. De Heemraad B.V. is de uitvoerder van het plan.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:5112
- Datum uitspraak
- 11 december 2024
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- RO - Noord-Holland
Bij besluit van 6 maart 2023 heeft de minister van Buitenlandse Zaken een verzoek van appellanten om op enige wijze hun overkomst naar Nederland te faciliteren, afgewezen. Appellanten hebben de Afghaanse nationaliteit en verblijven in Afghanistan. Zij bestaan uit [appellant A], geboren op [geboortedatum] 1982, zijn echtgenote [appellant B], geboren op [geboortedatum] 1994, en hun zes kinderen. Op 29 december 2021 heeft [appellant A] zich gewend tot het ministerie van Defensie met een verzoek hem over te brengen naar Nederland. Op 28 februari 2023 heeft [appellant A] de minister van Buitenlandse Zaken gevraagd om hen vanuit Afghanistan naar Nederland over te brengen. [appellant A] stelt dat hij tussen 2007 en 2010 als bewaker van de ‘Afghan Security Guard’ werkzaam was voor de Nederlandse krijgsmacht in Uruzgan, Afghanistan. De minister heeft de aanvraag afgewezen, omdat [appellant A] niet valt onder de bij de brief van 11 oktober 2021 getroffen speciale voorziening (de Kamerbrief).
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:5111
- Datum uitspraak
- 11 december 2024
- Hoger beroep
- Vreemdelingenkamer - Overige
Bij besluit van 21 december 2023 heeft de raad van de gemeente Amsterdam het bestemmingsplan "’t Warderschip" vastgesteld. Het plan voorziet in de herontwikkeling van het bestaande gebouw ’t Warderschip op het Buikslotermeerplein in Amsterdam. Het plan maakt herontwikkeling van de bestaande onderste twee bouwlagen mogelijk, en voorziet daarnaast in het toevoegen van een woontoren van maximaal 70 m hoog ter plaatse van de te slopen westelijke punt van het gebouw. [appellant sub 1] woont op de derde bouwlaag van het bestaande en te handhaven deel van 't Warderschip. [appellant sub 2] is architect en woont elders in Amsterdam-Noord. Zij kunnen zich beiden niet verenigen met het plan. [appellant sub 1] stelt dat het plan tot een ernstige verstoring van zijn privacy en rust zal leiden. Volgens hem zal het leiden tot vermindering van daglicht, toename van inkijk, parkeeroverlast en geluidoverlast en veel stof. Hij vreest dat de geluidhinder vanwege de bouw ertoe zal leiden dat hij tijdelijk elders zal moeten verblijven.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:5094
- Datum uitspraak
- 11 december 2024
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- RO - Noord-Holland
Bij besluit van 25 november 2020 heeft het college van burgemeester en wethouders van Zundert een verzoek van [appellant] om nadeelcompensatie afgewezen. [appellant] is eigenaar van de woning aan de [locatie] in Zundert. Bij brief van 23 maart 2020 heeft hij het college verzocht om vergoeding van schade die hij in de vorm van waardevermindering van de woning heeft geleden door een verkeersbesluit van 24 april 2018 ten behoeve van het realiseren van bushaltes in de [locatie] op korte afstand van de woning. De plaatselijke OV-exploitant verzorgt hier bijna dagelijks vanaf 6:00 uur in de ochtend tot 23:00 uur in de avond het openbaar vervoer. Volgens [appellant] heeft de plaatsing van de haltes geleid tot een aanzienlijke bedrijvigheid voor de woning en wordt het omgevingsgeluid gedomineerd door optrekken en afremmen van bussen. Het college heeft voor het op het verzoek van [appellant] te nemen besluit advies gevraagd aan de SAOZ.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:5103
- Datum uitspraak
- 11 december 2024
- Eerste aanleg - meervoudig
- Schadevergoeding
Bij besluit van 13 september 2023 heeft Sociale Banken Nederland de aanvraag van [appellante] om terugbetaling van een afgeloste schuld van € 10.706,- aan Data Entry Services Suriname afgewezen. [appellante] is aangemerkt als gedupeerde van de kinderopvangtoeslagaffaire. Zij heeft het compensatiebedrag dat zij om deze reden van de Belastingdienst/Toeslagen heeft ontvangen gebruikt om een schuld van € 10.706,- aan Data Entry Services Suriname af te lossen, die volgens haar verband houdt met de organisatie van de uitvaart van haar broer in Suriname. De minister heeft het verzoek van [appellante] om terugbetaling van dit bedrag afgewezen, omdat het volgens hem een zogenoemde informele private schuld betreft. [appellante] heeft het bestaan van de schuld niet onderbouwd met een notariële akte of een rechterlijke uitspraak, zodat deze volgens de minister niet in aanmerking komt voor terugbetaling op grond van de artikelen 4.3. en 4.1. van de Wet hersteloperatie toeslagen. [appellante] is het hier niet mee eens.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:5100
- Datum uitspraak
- 11 december 2024
- Hoger beroep
- Geld
Bij besluiten van 1 mei 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders van Den Haag [appellanten] geschrapt uit het Nederlandse kiezersregister voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement van 6 juni 2024. Aan de besluiten van 1 mei 2024 heeft het college ten grondslag gelegd dat [appellanten] bij de gemeente Den Haag voor de aankomende verkiezing van de leden van het Europees Parlement zijn geregistreerd als kiezer buiten Nederland, dat [appellanten] volgens informatie van de Portugese autoriteiten ook in Portugal als kiezer voor deze verkiezing zijn geregistreerd en dat het niet is toegestaan om twee keer te stemmen. Verder is in deze besluiten vermeld dat [appellanten] nog wel hun stem kunnen uitbrengen in Portugal en dat zij als kiezer buiten Nederland geregistreerd blijven voor toekomstige verkiezingen.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:5102
- Datum uitspraak
- 11 december 2024
- Eerste aanleg - meervoudig
- Kieswet
Bij besluit van 18 juni 2024 heeft de raad van de gemeente Rozendaal het bestemmingsplan "Pinkenberg" vastgesteld. Het plan voorziet in een productiegebouw voor drinkwater met bijbehorende voorzieningen op de gronden tussen de Pinkenbergseweg en de Kluizenaarsweg in Rozendaal. Drinkwaterbedrijf Vitens is eigenaar van de gronden, die op grond van het vorige plan al de enkelbestemming "Waterwingebied" hadden. In het plangebied bevindt zich een boerderij met schuur die samen zijn aangewezen als rijksmonument. Het nieuwe bestemmingsplan komt erop neer dat er op ongeveer 7 m ten zuiden van het rijksmonument een bouwvlak is opgenomen voor waterwinvoorzieningen. [appellant] woont aan de [locatie], op korte afstand van het plangebied. Hij vindt dat het plan leidt tot aantasting van het culturele erfgoed en de landschappelijke waarden in en nabij het plangebied.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:4959
- Datum uitspraak
- 11 december 2024
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- RO - Gelderland
Bij beslissing van 24 januari 2024 hebben examinatoren van de opleiding HBO-ICT van het domein Techniek van de Hogeschool Windesheim het "Project Web Development (ICT.SE.WD.PRJCT.V23): A Assessment" van [appellant] beoordeeld met een 3.6. [appellant] is sinds studiejaar 2021-2022 ingeschreven bij de opleiding HBO-ICT van het domein Techniek van de Hogeschool Windesheim in Zwolle. In het studiejaar 2023-2024 heeft [appellant] het vak Project Web Development gevolgd. Het vak Project Web Development betreft een stage van 10 weken die in groepsverband kan worden afgelegd. Vanaf november 2023 tot en met januari 2024 heeft [appellant] stage gelopen bij Abbott Logistiek in Zwolle. De bedrijfsmentor vanuit het stagebedrijf heeft [appellant] beoordelingen gegeven variërend van een ruim voldoende tot meermaals goed. De examinatoren vanuit de Hogeschool hebben [appellant] echter op 24 januari 2024 een onvoldoende beoordeling, namelijk een 3.6, gegeven. [appellant] is het niet eens met zijn beoordeling voor het werk.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:5110
- Datum uitspraak
- 11 december 2024
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Studentenzaken
Bij beslissing van 24 januari 2024 hebben de examinatoren van de opleiding HBO-ICT van het domein Techniek van de Hogeschool Windesheim het "Project Web Development (ICT.SE.WD.PRJCT.V23): A Assessment" van [appellant] beoordeeld met een 3.6. [appellant] is sinds studiejaar 2021-2022 ingeschreven bij de opleiding HBO-ICT van het domein Techniek van de Hogeschool Windesheim in Zwolle. In het studiejaar 2023-2024 heeft [appellant] het vak Project Web Development gevolgd. Het vak Project Web Development betreft een stage van 10 weken die in groepsverband kan worden afgelegd. Vanaf november 2023 tot en met januari 2024 heeft [appellant] stage gelopen bij [stagebedrijf] in Zwolle. De bedrijfsmentor vanuit het stagebedrijf heeft [appellant] beoordelingen gegeven variërend van een ruim voldoende tot meermaals goed. De examinatoren vanuit de Hogeschool hebben [appellant] echter op 24 januari 2024 een onvoldoende beoordeling, namelijk een 3.6, gegeven. [appellant] is het niet eens met zijn beoordeling voor het werk.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:5108
- Datum uitspraak
- 11 december 2024
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Studentenzaken