Uitspraken
De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste algemene bestuursrechter van het land. In dit onderdeel vindt u alle uitspraken die de Raad van State op zijn website publiceert. Meer informatie over de rechterlijke taak van de Afdeling bestuursrechtspraak vindt u in de rubriek Ons werk.
Toon overzicht van de actuele uitspraken:
Bij besluit van 9 september 2020 heeft de raad van de gemeente Het Hogeland beslist op het verzoek van [appellante] om op grond van de Wet openbaarheid van bestuur documenten aan haar te verstrekken. [appellante] heeft bij brief van 8 juli 2020 op grond van de Wob verzocht om de benoemingsbesluiten van [persoon A] als directeur/bestuurder van de Stichting Schoolbestuur voor primair en voortgezet onderwijs tussen Lauwers en Eemsstichting, en van [persoon B] als bestuurder van deze stichting. Ook heeft [appellante] verzocht om de bindende voordrachten en de besluiten van de daartoe bevoegde organen tot het doen van de bindende voordrachten. De raad heeft bij besluit van 9 september 2020 besloten het benoemings- en herbenoemingsbesluit van [persoon B] geheel openbaar te maken en het besluit tot bindende voordracht gedeeltelijk. Ten aanzien van het benoemingsbesluit en het bindende voordrachtsbesluit van [persoon A] heeft de raad meegedeeld dat die documenten niet onder hem berusten en dus niet openbaar kunnen worden gemaakt.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:3976
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Hoger beroep
- Openbaarheid
Bij besluit van 9 december 2021 heeft de raad van de gemeente Ede het bestemmingsplan 'Ede, World Food Center deelgebied A' vastgesteld. Het plan voorziet in de realisatie van maximaal 5.000 m2 aan bedrijfsbebouwing ten behoeve van de World Food Center Experience. De Experience maakt deel uit van de grotere ontwikkeling van het World Food Center. Het WFC is een gebiedsontwikkeling rondom het thema voedsel en bestaat uit onder meer de Experience, een Food Innovation District en woningbouw. De Experience is in de plantoelichting omschreven als een attractie vol educatie en amusement met voedsel als thema. De Experience omvat volgens de omschrijving in de plantoelichting onder meer een aankomstruimte, ontmoetingsruimte, restaurant, theaterzaal en voedselkas. De locatie van het WFC is het voormalige kazerneterrein Maurits Zuid, aan de oostkant van Ede.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:3990
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Hoger beroep
- RO - Gelderland
Bij besluit van 10 juni 2020 heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat het verzoek van [appellant] om openbaarmaking van documenten gedeeltelijk toegewezen en heeft hij diverse documenten al dan niet gedeeltelijk openbaar gemaakt. [appellant] heeft de minister bij brief van 11 februari 2020 verzocht om op grond van de Wet openbaarheid van bestuur alle informatie uit 2015 tot en met 2019 over de gevolgen van de Richtlijn 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt voor bestaande en nieuwe (nog te verlenen) marktvergunningen en standplaatsvergunningen openbaar te maken. Hij heeft zijn verzoek gespecificeerd in een zestal punten en bij brief van 27 februari 2020 heeft hij nog een nadere toelichting gegeven. De minister heeft twintig documenten, inclusief bijlagen, aangetroffen en deze documenten opgenomen in een inventarislijst bij zijn besluit van 10 juni 2020. Hij is gedeeltelijk aan het verzoek van [appellant] tegemoet gekomen door de documenten 1, 1a, 3 tot en met 8 en 12 tot en met 19 al dan niet gedeeltelijk openbaar te maken.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:3986
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Hoger beroep
- Openbaarheid
Bij besluit van 20 december 2021 heeft de raad van de gemeente Alkmaar het bestemmingsplan "Dorpsstraat 39 Oterleek" vastgesteld. Op het perceel aan de Dorpsstraat 39 in Oterleek staan een woning en een grote schuur. Het bestemmingsplan voorziet in de mogelijkheid om op het perceel twee woningen en een praktijkruimte met verblijfsaccommodatie te realiseren. Daarvoor moeten de bestaande woning en een deel van de bestaande schuur worden gesloopt. De initiatiefneemster van deze herontwikkeling is [partij]. [appellant A] en [appellant B] wonen op [locatie], het belendende perceel ten noorden van het plangebied. Zij kunnen zich niet met de ontwikkeling verenigen.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:3977
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- RO - Noord-Holland
Bij besluit van 17 december 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders van Midden-Groningen aan [appellante] een tweeledige last onder dwangsom opgelegd tot het beëindigen en beëindigd houden van de overtreding van artikel 13 van de Wet bodembescherming in samenhang met artikel 56 van het Besluit bodemkwaliteit. De overtreding bestaat uit het toepassen van grond voor de aanleg van een grondwal binnen de inrichting aan de [locatie] in Hoogezand met een kwaliteit die de achtergrondwaarde overschrijdt. In 2017 heeft op een perceel van [appellante] aan de [locatie] in Hoogezand een ontgraving plaatsgevonden. De partij grond die daarbij is vrijgekomen is gekeurd. Uit die keuring volgde dat de grond in bodemklasse ‘industrie’ valt. Deze partij grond is binnen de inrichting opgeslagen.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:3978
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Bodembescherming
- Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
Bij besluit van 24 juli 2020 heeft het college van burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel een door [appellant] ingediend verzoek om informatie deels toegewezen. [appellant] heeft het college op grond van de Wet openbaarheid van bestuur verzocht om documenten over de uitgeschreven prijsvraag voor het project ‘De Raadskamer’ en meer specifiek om documenten die de winnaar van de prijsvraag, [naam bedrijf], heeft ingediend. Het college heeft een deel van de gevraagde informatie openbaar gemaakt. Op grond van artikel 10, tweede lid, aanhef en onder g, van de Wob heeft het college besloten openbaarmaking van documenten in map 2 te weigeren. Daaraan heeft het college ten grondslag gelegd dat de kans dat [bedrijf] door openbaarmaking van map 2 schade oploopt zeer aanwezig is.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:3996
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Hoger beroep
- Openbaarheid
Bij besluit van 17 februari 2022 heeft de raad van de gemeente Opmeer het bestemmingsplan "Bedrijventerrein De Veken 4" vastgesteld. Het bestemmingsplan heeft een verbrede reikwijdte als bedoeld in artikel 7c van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. Met het plan wordt de eerste fase van de ontwikkeling van bedrijventerrein De Veken 4 mogelijk gemaakt. Dit bedrijventerrein vormt de derde uitbreiding van het bedrijventerrein De Veken. Het plangebied ligt aan de N241, ten noordoosten van de kern Spanbroek in de gemeente Opmeer. Aan de noordwestzijde grenst het plangebied aan het recreatiepark West-Friesland. [appellant sub 1], [appellant sub 2], [appellant sub 3] en [appellant sub 6] en anderen zijn eigenaren van recreatiewoningen op het recreatiepark. Deze appellanten en West-Friesland kunnen zich niet met het plan verenigen, omdat het beoogde bedrijventerrein het verblijfsklimaat van de recreanten en het recreatieve karakter van het park aantast.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:3969
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Eerste aanleg - meervoudig
- RO - Friesland
Bij besluit van 10 februari 2022 heeft de raad van de gemeente Haarlemmermeer het bestemmingsplan "Zwaanshoek Gerbrant Meussweg" vastgesteld. Bij besluit van 22 maart 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer een omgevingsvergunning verleend voor 17 nieuwbouwwoningen in het plangebied. Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voorzien in de ontwikkeling van 17 woningen: zeven rijwoningen, acht twee-onder-één-kap woningen en twee vrijstaande woningen. Daarnaast bevat het bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid om nog twee woningen te realiseren. De met het plan voorziene woningbouw zal ontsloten worden via de Gerbrant Meussweg in de richting van de Bennebroekerweg. [appellant] en anderen wonen aan de Bennebroekerweg en hun achtertuinen grenzen aan de voorziene ontwikkeling. Zij kunnen zich niet verenigen met het plan omdat zij onder andere vrezen voor de aantasting van hun woon- en leefklimaat.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:4000
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Bouwen
- RO - Noord-Holland
Bij besluit van 16 oktober 2020 heeft het college van burgemeester en wethouders van Wijk bij Duurstede aan [persoon] (hierna: [persoon]) een tegemoetkoming in planschade van € 4.800,00, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 26 maart 2020 tot aan de dag van uitbetaling, toegekend. [persoon] is sinds 3 juni 1992 eigenaar van de onroerende zaak aan de [locatie] te Cothen. Hij heeft bij aanvraagformulier van 25 maart 2020 een aanvraag om een tegemoetkoming in planschade ingediend. Aan deze aanvraag heeft hij ten grondslag gelegd dat de inwerkingtreding van het bij raadsbesluit van 28 maart 2017 vastgestelde bestemmingsplan De Kamp 5-7, Cothen, tot vermindering van de waarde van de onroerende zaak heeft geleid. Op grond van dit bestemmingsplan is het toegestaan om een ten zuidoosten van de onroerende zaak gelegen bouwvlak te bebouwen met een blok van vier aaneengesloten woningen, terwijl het vroeger, onder het oude planologische regime, slechts mogelijk was om twee halfvrijstaande woningen op het bouwvlak op te richten.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:3979
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Hoger beroep
- Schadevergoeding
Recycling Netwerk heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig nemen van een besluit op bezwaar door de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Recycling Netwerk heeft bij brief van 5 juli 2019 de staatssecretaris onder andere verzocht om binnen 8 weken een last onder dwangsom op te leggen aan diverse importeurs/producenten. Volgens Recycling Netwerk zouden zij in strijd handelen met artikel 3 van het Besluit beheer verpakkingen 2014 door gebruik te maken van glazen verpakkingen voor gedestilleerde dranken. Omdat gebruik wordt gemaakt van glas hebben de verpakkingen een te groot gewicht, aldus Recycling Netwerk. De staatssecretaris heeft het verzoek om handhaving gedeeltelijk afgewezen bij besluit van 1 augustus 2019 voor zover het betreft het binnen 8 weken opleggen van een last onder dwangsom. Recycling Netwerk heeft hiertegen op 11 september 2019 bezwaar gemaakt. Vervolgens zijn Recycling Netwerk en de staatssecretaris in overleg getreden. Het besluit van 1 augustus 2019 heeft de staatssecretaris ingetrokken bij besluit van 19 februari 2020.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2022:3998
- Datum uitspraak
- 28 december 2022
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom