Uitspraken
De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste algemene bestuursrechter van het land. In dit onderdeel vindt u alle uitspraken die de Raad van State op zijn website publiceert. Meer informatie over de rechterlijke taak van de Afdeling bestuursrechtspraak vindt u in de rubriek Ons werk.
Toon overzicht van de actuele uitspraken:
Bij besluit van 9 december 2019 heeft het college het verzoek van [appellante] om openbaarmaking van documenten afgewezen. Het verzoek gaat over de door de Universiteit van Amsterdam (hierna: de UvA) afgelopen jaren ontvangen rijksbijdragen voor de diplomering van tweede volgtijdige studies.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:190
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Hoger beroep
- Openbaarheid
Bij besluit van 20 januari 2020 heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het verzoek van [appellante] om openbaarmaking van documenten afgewezen. [appellante] heeft verzocht om alle documenten over de door de Universiteit van Amsterdam (hierna: de UvA) ontvangen rijksbijdragen voor de diplomering van tweede volgtijdige studies openbaar te maken.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:191
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Hoger beroep
- Openbaarheid
Bij brieven van 3 juli 2020 heeft het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam aan [appellant] meegedeeld dat van rechtswege omzettingsvergunningen zijn verleend voor de adressen [locatie 1], [locatie 2], [locatie 3] en [locatie 4] in Amsterdam. [appellant] heeft op twee zelfbouwkavels twee woningen laten bouwen. Deze woningen zijn vervolgens allebei gesplitst in twee kleinere zelfstandige woningen. [appellant] heeft twee aanvragen gedaan om vergunningen om elk van deze vier kleinere, zelfstandige woningen om te zetten naar drie onzelfstandige woonruimten, zodat er in totaal twaalf onzelfstandige woonruimten ontstaan. Omdat het college te laat heeft beslist op de aanvragen, zijn de vergunningen van rechtswege verleend. Een derdebelanghebbende, [partij], heeft hier bezwaar tegen gemaakt. Naar aanleiding hiervan zijn bij het besluit van 18 januari 2021 de vergunningen ingetrokken en is alsnog geweigerd de aangevraagde omzettingsvergunningen te verlenen.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:186
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Hoger beroep
- Verordeningen
Bij besluit van 7 april 2021 heeft het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad ten behoeve van het bestemmingsplan "Techniekcampus Zaandam" hogere waarden als bedoeld in artikel 110a van de Wet geluidhinder vastgesteld. Het college heeft een omgevingsvergunning verleend aan CTBO voor de bouw van een zogenoemde techniekcampus. [appellante] is een (elektro)technische onderneming, die onder meer gespecialiseerd is in het ontwerpen, installeren en onderhouden van (elektro)technische installaties en systemen. [appellante] betoogt dat de raad bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten onrechte haar belangen niet, of onvoldoende heeft betrokken. Zij vreest voor beperking van haar bedrijfsactiviteiten en de continuïteit van het bedrijf.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:192
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Eerste aanleg - meervoudig
- RO - Noord-Holland
Bij besluit van 14 april 2020 heeft de minister een aanvraag van Silver tot aanwijzing als opleidingsinstelling voor het verzorgen van de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog, afgewezen. Silver heeft bezwaar gemaakt tegen de inschakeling van de Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten als adviseur hierin.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:202
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Hoger beroep
- Gezondheidszorg
Bij besluit van 7 januari 2019 heeft TNO op verzoek van Meldpunt PUR-Slachtoffers een aantal documenten openbaar gemaakt, met uitzondering van de gegevens die gaan over personen. TNO heeft te kennen gegeven met een tweede besluit de rest van het verzoek van Meldpunt PUR-Slachtoffers af te doen. Meldpunt PUR-Slachtoffers heeft TNO verzocht om op grond van de Wet openbaarheid van bestuur informatie openbaar te maken over de onderzoeksopdrachten, financiering, opdrachtgevers, commentaren en conceptrapporten van drie rapporten die TNO in opdracht van Nuon Isolatie B.V. heeft geschreven.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:193
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Hoger beroep
- Openbaarheid
Bij besluit van 2 november 2020 heeft het UWV een verzoek van [appellant] om informatie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur afgewezen. [appellant] heeft een geschil met het college van burgemeester en wethouders van Heerlen over de zogenoemde langdurigheidstoeslag over de jaren 2008 en 2009. [appellant] heeft het UWV op grond van de Wob verzocht om verstrekking van de gegevens over de WW-uitkering die hij voorafgaand aan zijn bijstandsuitkering genoot in de periode 1 januari 2005 tot 23 februari 2006.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:154
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Hoger beroep
- Openbaarheid
Bij uitspraak van 19 oktober 2021 heeft de rechtbank het door de [wederpartij] ingestelde beroep tegen het niet-tijdig nemen van een besluit door het college op het bezwaar van de bewoners van de Kruisstraat 9a in Rosmalen gegrond verklaard, het met een besluit gelijk te stellen niet-tijdig nemen van een besluit op bezwaar vernietigd en de door het college verbeurde bestuurlijke dwangsom vastgesteld op €1.442,00. De [wederpartij] heeft op 23 januari 2019 het college verzocht handhavend op te treden, omdat de woning aan de Kruisstraat 9a in Rosmalen in strijd met het geldende bestemmingsplan wordt gebruikt. Vervolgens heeft het college in een besluit van 13 september 2019 een last onder dwangsom opgelegd aan de bewoners van die woning. Tegen dat besluit hebben de bewoners bezwaar gemaakt.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:195
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Hoger beroep
- Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
Bij besluit van 6 september 2019 heeft de Belastingdienst/Toeslagen de zorgtoeslag van [appellant] over 2018 definitief vastgesteld op € 0,00. Partijen zijn het erover eens dat de Belastingdienst/Toeslagen de beslistermijn in bezwaar heeft overschreden. Ook de rechtbank constateert dat dit het geval is. De rechtbank heeft overwogen dat de beslistermijn geen fatale termijn is, maar een termijn van orde. [appellant] is het niet eens met de rechtbank, omdat hij vindt dat voor beide procespartijen termijnen gelden die moeten worden nageleefd. Als hij zelf te laat is, wordt hij niet-ontvankelijk verklaard. Hij doet een beroep op het gelijkheidsbeginsel.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:196
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Hoger beroep
- Geld
Bij brief van 9 februari 2021 heeft de politie de aansprakelijkstelling van [appellant] afgewezen. [appellant] had een oplegger aan de Witteweg in Plasmolen geparkeerd. Het college van burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar heeft [appellant] bij besluit van 17 december 2020 een last onder dwangsom opgelegd, omdat de oplegger daar niet geparkeerd mocht staan. De last onder dwangsom houdt in dat [appellant] de oplegger van de parkeerplaats aan de Witteweg in Plasmolen moest verwijderen en verwijderd moet houden. [appellant] betoogt dat hij op grond van nationale wetgeving en het recht van de Europese Unie de vrije beschikking heeft over zijn eigendom. Dat recht mag volgens hem niet in nationale wetgeving beperkt worden. De politieagenten waren volgens hem verplicht om op zijn verzoek de weg vrij te maken, zodat hij zijn oplegger weer kon gebruiken.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:178
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Hoger beroep
- Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom