Uitspraken
De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste algemene bestuursrechter van het land. In dit onderdeel vindt u alle uitspraken die de Raad van State op zijn website publiceert. Meer informatie over de rechterlijke taak van de Afdeling bestuursrechtspraak vindt u in de rubriek Ons werk.
Toon overzicht van de actuele uitspraken:
Bij besluit van 31 augustus 2020 heeft het college Lock & Fly, onder verbeurte van een dwangsom, gelast om binnen vier weken het met het bestemmingsplan strijdige gebruik van de percelen Luchthavenweg 47A tot en met 49 F in Eindhoven voor de exploitatie van een parkeerterrein te beëindigen en beëindigd te houden. Lock & Fly OG B.V. verhuurt de percelen Luchthavenweg 47A tot en met 49F in Eindhoven aan de eenmanszaak Lock & Fly die een gedeelte van de bedrijfsgebouwen met daarbij behorende parkeerplaatsen verhuurt aan derden. Het overige gedeelte is in gebruik bij de eenmanszaak. De percelen liggen vlakbij Eindhoven Airport. Toezichthouders van de gemeente hebben op 20 juli 2020 en 8 augustus 2020 controles uitgevoerd op de percelen. Zij hebben geconstateerd dat de percelen worden gebruikt om bedrijfsmatig parkeerplaatsen aan te bieden.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:200
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Hoger beroep
- Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
Bij besluit van 25 maart 2020 heeft de Belastingdienst/Toeslagen een aanvraag van [appellant] om zorgtoeslag voor het jaar 2016 afgewezen. Bij brief van 3 oktober 2019, door de Belastingdienst/Toeslagen ontvangen op 7 oktober 2019, heeft [appellant] een aanvraag om zorgtoeslag over 2016 ingediend. Aan de afwijzing van de aanvraag heeft de dienst ten grondslag gelegd dat die te laat is ingediend. [appellant] had uitstel voor het doen van aangifte inkomstenbelasting voor het jaar 2016 tot 1 oktober 2018, zodat hij niet later dan die datum een aanvraag om zorgtoeslag over dat jaar kon indienen. Ook als [appellant] zou worden gevolgd in zijn betoog dat hij tot 31 januari 2019 uitstel voor het doen van aangifte inkomstenbelasting over 2016 had gekregen, is de aanvraag te laat ingediend. De wet kent geen uitzonderingen om aanvragen die te laat zijn ingediend alsnog in behandeling te nemen, aldus de dienst.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:109
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Hoger beroep
- Geld
Bij besluit van 25 maart 2020 heeft de Belastingdienst/Toeslagen een aanvraag van [appellant] om zorgtoeslag voor het jaar 2017 afgewezen. Bij brief van 3 oktober 2019, door de Belastingdienst/Toeslagen ontvangen op 7 oktober 2019, heeft [appellant] een aanvraag om zorgtoeslag over 2017 ingediend. Bij het besluit van 25 maart 2020 heeft de dienst de aanvraag afgewezen, omdat hij die te laat heeft ontvangen. [appellant] had uitstel voor het doen van aangifte inkomstenbelasting voor het jaar 2017 tot 1 mei 2019, zodat [appellant] niet later dan die datum een aanvraag om zorgtoeslag over dat jaar kon indienen. De Belastingdienst/Toeslagen heeft dit besluit bij het besluit op bezwaar van 30 juni 2020 gehandhaafd.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:111
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Hoger beroep
- Geld
Bij besluit van 24 december 2018 heeft de burgemeester van Amsterdam het verzoek om opheffing van de sluiting van [appellante] afgewezen. Het daartegen door [appellante] gemaakte bezwaar heeft de burgemeester bij besluit van 13 mei 2019 ongegrond verklaard. Bij besluit van 19 maart 2019 heeft de burgemeester van Amsterdam de exploitatievergunning en gedoogverklaring van [appellante] ingetrokken en het adres waar de coffeeshop gevestigd is van de gedooglijst geschrapt. Op 29 september 2018 om 03.48 uur hebben in de Derde Oosterparkstraat in Amsterdam, ter hoogte van het pand waar [appellante] is gevestigd, twee explosies plaatsgevonden. In een politierapportage van dezelfde datum staat dat er grote schade was en dat in de omgeving van de explosies meerdere ramen, waaronder die van [appellante], waren vernield. Uit nader onderzoek bleek dat het ging om zwaar vuurwerk bestemd voor professioneel gebruik, een zogenoemde vuurwerkmortier.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:177
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Hoger beroep
- Verordeningen
Bij besluit van 11 februari 2021 heeft de raad van de gemeente Gilze en Rijen het bestemmingsplan "Ruimte-voor-ruimte woning Alphenseweg ongenummerd te Gilze" vastgesteld. Het plan maakt de bouw van één woning mogelijk aan de Alphenseweg in Gilze. Het plangebied is nu onbebouwd en had hiervoor een agrarische bestemming. [appellant sub 1] woont aan de [locatie 1], direct ten zuiden van het plangebied. [appellant sub 2] en anderen wonen aan de [locatie 2], direct ten noorden van het plangebied, en aan de [locatie 3], direct ten westen van het plangebied. [partij] is eigenaar van de gronden waarop het plan betrekking heeft.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:174
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- RO - Noord-Brabant
Bij besluit van 18 maart 2021 heeft de raad van de gemeente Nieuwkoop het bestemmingsplan "Paradijsweg Westzijde - fase 1" vastgesteld. Met het plan wordt voorzien in een planologisch kader voor de toekomstige invulling van de aan de waterzijde van de Paradijsweg te Ter Aar gelegen gronden, ook wel de "natte kant" van de Paradijsweg genoemd. Dit zijn de gronden die zijn gelegen tussen de Paradijsweg en de Langeraarse plas. Een groot deel van de ter plaatse aanwezige tuinbouwbedrijven heeft aangegeven te willen stoppen met de bedrijfsactiviteiten dan wel deze activiteiten te willen verplaatsen naar een gebied dat meer perspectief biedt voor de toekomstige bedrijfsvoering. Het plan voorziet hiertoe in de herontwikkeling van deze gronden naar een gebied met een woon- en natuurfunctie en maakt het mogelijk om 41 nieuwe woningen te realiseren die in de plaats zullen komen van de te slopen (glas)opstanden van stoppende en verplaatsende tuinbouwbedrijven. Daarnaast zullen gronden ten behoeve van nieuwe natuur en watergangen worden ingericht.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:183
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- RO - Zuid-Holland
Bij besluit van 5 november 2019 heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit beslist op een verzoek om op grond van de Wet openbaarheid van bestuur informatie openbaar te maken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft op 14 juli 2018 een verzoek van een journalist ontvangen om op grond van de Wob documenten openbaar te maken. Het verzoek gaat over het onderzoek van de NVWA naar de exclusiviteitscontracten die tabaksbedrijven zouden hebben afgesloten met organisatoren van festivals en naar het sponsoren van studentenverenigingen. De minister heeft te kennen gegeven dat hij de bij het onderzoek aangetroffen informatie deels openbaar zal maken. Bij die informatie zitten geanonimiseerde versies van op JTI betrekking hebbende processtukken die door de NVWA en JTI in een bestuursrechtelijke procedure zijn ingebracht. De minister heeft wegens mogelijk binnenkomende bezwaren gewacht met feitelijke openbaarmaking.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:152
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Hoger beroep
- Openbaarheid
Bij tussenuitspraak van 13 april 2022, ECLI:NL:RVS:2022:1085, heeft de Afdeling het college opgedragen om binnen 12 weken na verzending van de tussenuitspraak het daarin omschreven gebrek in het besluit 23 september 2019 te herstellen. In de tussenuitspraak is de Afdeling tot de conclusie gekomen dat zij onvoldoende informatie heeft om te kunnen beoordelen of het gebruik door [bedrijf] van het zanddepot onder het overgangsrecht valt. Voor die beoordeling is het volgens de Afdeling nodig om vast te stellen vanaf welk moment een vergunningplicht begon te gelden voor zandopslag, wat op dat moment de geldende keur was, welke overgangsbepalingen die keur kende, op welke wijze de opslag destijds geschiedde en of het gebruik sindsdien is gewijzigd. Het besluit van 23 september 2019 bevat die toelichting niet. Daarom heeft de Afdeling het college opgedragen om het gebrek in het besluit van 23 september 2019 te herstellen. Het college heeft in de aanvullende motivering gesteld dat bij nader onderzoek is gebleken dat de activiteiten die [bedrijf] ter plaatse ontplooit al in 2017 zijn vergund.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:179
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
- Waterwet
Bij brief van 30 april 2019 heeft de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval aan Laka medegedeeld dat zij niet tegemoetkomt aan een door Laka ingediend verzoek om informatie. Deze zaak gaat over een verzoek om informatie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Laka is een stichting die zich volgens haar statuten ten doel heeft gesteld de natuur en het milieu te beschermen tegen vervuiling in het algemeen en tegen straling, radioactiviteit en kernenergie in het bijzonder. COVRA heeft als enige in Nederland de taak om al het radioactieve afval te verzamelen, te verwerken en op te slaan. Sinds 2002 is COVRA een staatsdeelneming. Alle aandelen zijn in handen van de Nederlandse Staat. De minister van Financiën vervult voor de Staat de rol van aandeelhouder. De minister van Infrastructuur en Waterstaat (hierna: I&W) is verantwoordelijk voor het nationale beleid op het terrein van radioactief afval. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming houdt toezicht op de Kernenergiewetvergunning van COVRA.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:184
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Hoger beroep
- Openbaarheid
Bij besluit van 14 november 2019 heeft het college [appellant] medegedeeld grotendeels niet te beschikken over de documenten die in diens verzoek om informatie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur zijn genoemd. De gemeente Leusden heeft in de jaren ‘70 tien ingelijste tekeningen aangekocht van de Leusdense kunstenares [persoon] via de destijds geldende Beeldende Kunstenaarsregeling. Negen tekeningen zijn, in strijd met de landelijke Handreiking voor het afstoten van BKR-werk door gemeenten, helaas vernietigd in plaats van aan de kunstenares aan te bieden, aldus het college in die brieven.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:153
- Datum uitspraak
- 18 januari 2023
- Hoger beroep
- Openbaarheid