Uitspraken
De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste algemene bestuursrechter van het land. In dit onderdeel vindt u alle uitspraken die de Raad van State op zijn website publiceert. Meer informatie over de rechterlijke taak van de Afdeling bestuursrechtspraak vindt u in de rubriek Ons werk.
Toon overzicht van de actuele uitspraken:
Bij besluit van 10 maart 2020 heeft het college van burgemeester en wethouders van Den Helder geweigerd om een omgevingsvergunning te verlenen voor het oprichten van een pand ten behoeve van een supermarkt aan de Burgemeester Ritmeesterweg 15, 15A en 15B in Den Helder. Het perceel maakt deel uit van een bedrijventerrein waarop twee percelen zijn gevestigd. Lidl wil een winkel vestigen in het pand op het perceel dat in eigendom is van [eigenaar]. Op het andere perceel, aan de Burgemeester Ritmeesterweg 17, is bouwmarkt Praxis gevestigd. Beide panden delen een parkeerterrein en de ontsluiting naar de Burgemeester Ritmeesterweg. De eigenaren van beide percelen hebben over en weer een erfdienstbaarheid gevestigd, erop neerkomend dat bezoekers van het ene perceel gerechtigd zijn om te parkeren op het andere perceel. Op 6 december 2019 heeft Lidl een aanvraag ingediend om een omgevingsvergunning voor de bouw van een supermarkt op een bedrijventerrein.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:937
- Datum uitspraak
- 8 maart 2023
- Hoger beroep
- RO - Noord-Holland
Bij besluit van 21 december 2021 heeft de raad van de gemeente Ooststellingwerf het bestemmingsplan "’t Oost [locatie 1] Oosterwolde" vastgesteld. Het plan en de omgevingsvergunning maken de bouw van zes zorgwoningen op het adres ’t Oost [locatie 1] te Oosterwolde mogelijk. [vergunninghouder] is de initiatiefnemer van het plan en (mede)eigenaar van de gronden in het plangebied. Het voorgaande plan kende een woonbestemming toe aan deze gronden. Op het perceel staat momenteel één woning, die moet worden gesloopt om de voorziene ontwikkeling te realiseren. Het voorliggende plan kent de bestemming "Gemengd" toe aan de gronden in het plangebied. [appellant B] en [appellant A] kunnen zich niet met het plan verenigen.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:935
- Datum uitspraak
- 8 maart 2023
- Eerste aanleg - meervoudig
- RO - Friesland
Bij besluit van 17 juli 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem aan [appellant] een omgevingsvergunning verleend voor het bouwen van een bijgebouw op het perceel [locatie] te Rijpwetering. [appellant] woont op het perceel [locatie] te Rijpwetering. Aan het perceel is in het bestemmingsplan "Oude Ade en Rijpwetering", vastgesteld door de raad van de gemeente Kaag en Braassem op 18 december 2017, de bestemming "Wonen - 2" toegekend. [appellant] heeft een timmerbedrijf op zijn adres ingeschreven, waarvoor hij op locatie bij anderen werkzaamheden verricht. Op 23 mei 2019 heeft [appellant] een aanvraag ingediend om een omgevingsvergunning voor het bouwen van een bijgebouw op het perceel.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:931
- Datum uitspraak
- 8 maart 2023
- Hoger beroep
- RO - Zuid-Holland
Bij besluit van 14 december 2021 heeft de raad van de gemeente Schagen het bestemmingsplan "Paraplu-omgevingsplan, 1e tranche" vastgesteld. [appellant A] en [appellant B] wonen permanent in hun bungalows aan het Park de Horn met gebruikmaking van gedoogbeslissingen die zijn verleend door het college van burgemeester en wethouders. [appellant A] woont in de bungalow met nummer [nummer A] en [appellant B] woont in de bungalow met nummer [nummer B]. In de uitspraak van 8 september 2021, ECLI:NL:RVS:2021:2006, heeft de Afdeling over de permanente bewoning van de bungalows van [appellant A] en [appellant B] geoordeeld - kort gezegd - dat de raad niet had mogen afzien van het opnemen van een persoonsgebonden overgangsregeling als bedoeld in artikel 3.2.3 van het Besluit ruimtelijke ordening.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:951
- Datum uitspraak
- 8 maart 2023
- Eerste aanleg - meervoudig
- RO - Noord-Holland
Bij besluit van 18 januari 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort locaties aangewezen voor de plaatsing van elf ondergrondse afvalcontainers in de wijken Leusderkwartier, Vermeerkwartier en Zonnehof in Amersfoort. O.a. ter hoogte van [nummer] (locatie 33762). Op 16 maart 2021 heeft het college voor de wijken Leusderkwartier, Vermeerkwartier, De Berg en Zonnehof in Amersfoort door vaststelling van een locatieplan concrete locaties aangewezen voor de plaatsing van ondergrondse afvalcontainers. Met het besluit van 18 januari 2022 heeft het college de locatie van elf ondergrondse afvalcontainers gewijzigd, omdat plaatsing op de oorspronkelijk aangewezen locatie niet mogelijk bleek. De locatie van twee containers die oorspronkelijk waren voorzien ter hoogte van de Arnhemseweg nummer 45, is door de aanwezigheid van een elektriciteitskabel gewijzigd naar de Arnhemseweg ter hoogte van [nummer] (locatie 33762). Op dit adres is een bedrijf gevestigd waar [appellant] mede-eigenaar van is.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:941
- Datum uitspraak
- 8 maart 2023
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Afval
Bij besluit van 20 december 2021 heeft de raad van de gemeente Zoetermeer het bestemmingsplan "Hugo de Grootlaan / Aletta Jacobslaan Oosterheem" vastgesteld. Het plan maakt 166 woningen mogelijk op een aantal percelen in de wijk Oosterheem. Op deze percelen ligt nu een groenstrook. De Hugo de Grootlaan en de Aletta Jacobslaan liggen ten zuiden van het plangebied en de Hagesteinstraat en Puttershoekstraat liggen ten noorden van het plangebied. De woningen zullen worden ontsloten via de Hagesteinstraat en Puttershoekstraat. De omgevingsvergunning heeft betrekking op 23 eengezinswoningen en 46 appartementen op twee van deze percelen. Deze percelen liggen tussen de Hugo de Grootlaan en de Hagesteinstraat. Appellanten wonen aan de Hagesteinstraat. Zij hebben op zichzelf geen bezwaren tegen nieuwe woningen in het plangebied, maar zij zijn het niet eens met de ligging van de nieuwe woningen in het plan ten opzichte van hun woningen en de ontsluiting van de nieuwe woningen op de Hagesteinstraat. Appellanten vrezen dat door de ligging van de nieuwe woningen hun woon- en leefklimaat ernstig zal worden aangetast.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:954
- Datum uitspraak
- 8 maart 2023
- Eerste aanleg - meervoudig
- RO - Zuid-Holland
Bij besluit van 30 juni 2020 heeft het college de handhavingsverzoeken van [appellante] en anderen over de fruitboomgaard gelegen aan de zuidzijde van Poortvliet, op de hoek van de Lageweg en de Postweg, afgewezen. [partij F] is eigenaar van het perceel, gelegen aan de zuidzijde van Poortvliet, op de hoek van de Lageweg en de Postweg. Dit perceel is kadastraal bekend als gemeente Poortvliet, sectie O, nummer 810. [partij F] exploiteert hierop een fruitboomgaard. [appellante] wonend aan de [locatie 1], [partij B] en [partij A] wonend aan de [locatie 2], [partij C] wonend aan de [locatie 3], [partijen D] (hierna: tezamen en in enkelvoud: [partij D]) wonend aan de [locatie 4], hebben het college verzocht handhavend op te treden tegen de fruitboomgaard op het perceel. Zij hebben in dat verband betoogd dat deze fruitboomgaard voor hen het vrije uitzicht op het achterliggende open landschap belemmert.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:958
- Datum uitspraak
- 8 maart 2023
- Hoger beroep
- Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
Bij besluit van 3 mei 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam aan Amsterdam Open Air B.V. (hierna: Amsterdam Open Air) een tijdelijke omgevingsvergunning verleend voor het evenement "Amsterdam Open Air festival 2018" met bijbehorende camping op 2 en 3 juni 2018 in het Gaasperpark te Amsterdam. Amsterdam Open Air is een evenement dat jaarlijks plaatsvindt op de locatie. Het evenement is strijdig met het geldende bestemmingsplan "Gaasperdam" (zie de uitspraak van 1 juli 2015, ECLI:NL:RVS:2015:2026). Om dit evenement mogelijk te maken heeft het college een omgevingsvergunning verleend. De verleende vergunning is een tijdelijke omgevingsvergunning. Stichting Natuurbescherming ZO heeft tegen de omgevingsvergunning van 3 mei 2018 bezwaar gemaakt. Zij is van mening dat het evenement de natuurwaarden en de bodemgesteldheid van de locatie, die onderdeel uitmaakt van het Natuurnetwerk Nederland (hierna: NNN), ontoelaatbaar aantast.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:957
- Datum uitspraak
- 8 maart 2023
- Hoger beroep
- Project strijd bestemmingsplan
Bij besluiten van 3 mei 2018 en 8 mei 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam aan Amsterdam Open Air B.V. een omgevingsvergunning verleend voor het evenement met bijbehorende camping "Amsterdam Open Air 2018" op 2 en 3 juni 2018 respectievelijk "Amsterdam Open Air 2019" op 1 en 2 juni 2019 in het Gaasperpark te Amsterdam. De evenementen zijn strijdig met het geldende bestemmingsplan "Gaasperdam" (zie de uitspraak van 1 juli 2015, ECLI:NL:RVS:2015:2026). Om deze evenementen mogelijk te maken heeft het college omgevingsvergunningen verleend. De verleende vergunningen zijn tijdelijke omgevingsvergunningen. [appellante] woont aan het adres [locatie], in de nabijheid van de locatie. Zij kan zich niet verenigen met de besluiten, omdat zij van mening is dat de locatie niet geschikt is voor evenementen van een dergelijke omvang. De festivals veroorzaken volgens haar een onevenredige aantasting van haar woon- en leefklimaat en ontoelaatbare schade aan de flora en fauna en bodem van de locatie.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:959
- Datum uitspraak
- 8 maart 2023
- Hoger beroep
- Project strijd bestemmingsplan
Bij besluit van 18 januari 2022 heeft het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam Zuid besloten om de ondergrondse restafvalcontainer ter hoogte van locatie Woestduinstraat 92 op te heffen. [appellant] woont op circa 41 meter van de opgeheven ORAC. Hij kan zich niet verenigen met het besluit, omdat als gevolg van het opheffen van de eerdere locatie zijn loopafstand naar de dichtbijgelegen ORAC is toegenomen.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:942
- Datum uitspraak
- 8 maart 2023
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Afval