Bestemmingsplan landbouwontwikkelingsgebieden gemeente Twenterand vernietigd

Gepubliceerd op 26 juni 2013

​De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het bestemmingsplan 'LOG gebieden Buitengebied, partiële herziening LOG gebieden' van de gemeente Twenterand vernietigd. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (26 juni 2013). Op grond van het bestemmingsplan zijn nieuwe intensieve veehouderijen niet toegestaan in drie zogenoemde landbouwontwikkelingsgebieden in de gemeente Twenterand. Het college van gedeputeerde staten van Overijssel en drie veehouders waren tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Raad van State. Volgens hen is het bestemmingsplan onder meer in strijd met het provinciale reconstructieplan 'Salland-Twente' omdat op basis daarvan nieuwe intensieve veehouderijen wel zijn toegestaan in landbouwontwikkelingsgebieden. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Belangenafweging

Naar het oordeel van de Raad van State heeft de gemeenteraad in het bestemmingsplan geen rekening gehouden met de initiatieven van de veehouders om zich in de landbouwontwikkelingsgebieden te vestigen. De gemeenteraad heeft slechts de belangen van de veehouders minder zwaarwegend geacht dan andere bij het bestemmingsplan betrokken ruimtelijke belangen 'zonder duidelijk te maken om welke ruimtelijke belangen het gaat en zonder inzicht te geven in de vraag welke factoren een rol hebben gespeeld bij een eventuele afweging van de belangen', aldus de hoogste bestuursrechter.

Bestemmingsplan

In het bestemmingsplan is bepaald dat hervestiging en nieuwvestiging van intensieve veehouderijen niet is toegestaan in de landbouwontwikkelingsgebieden Fortwijk, Weitemanslanden en Daalerveen. De gemeenteraad is hiertoe overgegaan omdat er weerstand zou bestaan tegen de vestiging van nieuwe intensieve veehouderijen in deze gebieden.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201204314/1.